1

Temat: Mikrotik hAP ac lite - uceglony?

Dzień dobry,
Leżał od jakiegoś już czasu mnie nieużywany sprzęt z tematu.
Miałem ochotę się pobawić i wrzucić na niego OpenWrt... tak wrzuciłem że nic już zrobić nie mogę.
Sprzęt niby pobiera adres z serwera dhcp, diody pracują ale pingi już nie idą - mam w głównym routerze domowym - Mikrotika który ma opcję pingowania adresu mac i to akurat działa.
Sprzęt nie przydziela adresów, nie routuje nic.

Tu szybkie pytanie. Kosz? Czy coś jeszcze można zrobić? Lutowanie nie wchodzi w grę.

Dzięki
przemek
p.s.
Nie do końca wiem jak go uwaliłem - podczas prób z Tftp64 nie pobierał obrazu. Coś w konfiguracji samego softu mikrotika też zacząłem mieszać - jakieś ustawienia bez konfiguracji wybrałem przy resecie do fabryki. Przed akcją wgrałem najnowszy dostępny dziś soft dla niego.

2 (edytowany przez Cezary 2023-03-17 20:46:13)

Odp: Mikrotik hAP ac lite - uceglony?

Więc wrzuć do niego ponownie mikrotika przez netinstalla - powinien wstać jeżeli nie uwaliłeś bootloadera. Później przez winboxa dostaniesz się przez adres mac, wybierz przywracanie konfiguracji i powinien ożyć. Wtedy możesz ponownie wgrać openwrt smile

Ew możesz od razu openwrt, choć czasami mikrotiki trudno jest je wprowadzić w odpowiedni tryb żeby pobierał obraz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Spróbuj dostać się do niego za pomocą winboxa. Może dałeś reset do ustawień domyślnych bez konfiguracji domyślnej. Wtedy na żadnym z interfejsów nie ma ustawionego adresu. Jedyna opcja dostania się to ponowny reset przez przycisk (o ile jest), albo ściągnięcie winboxa. Umożliwia on zalogowanie się po MAC Adressie. Powinien wykryć sam urządzenie. Domyślne poświadczenia admin/hasło puste powinny pasować.

4

Dzięki panowie udało się.
Wieczór i pół dnia walki ale mam OpenWrt na hAP ac lite smile
Więcej jazdy miałem z wgraniem samego firmware OpenWrt niż odzyskaniem OSa MT.

Pozdrawiam,
Przemek

5

I pyk, kolejny wyzwolony mikrotik smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.