Temat: openwrt - prędkości, dużo użytkowników i światłowód
Witam,
Chciałbym poprosić Was o podzielenie się doświadczeniem co może być przyczyną niskich transferów.
O ile w warunkach domowych na ogół mamy szybką diagnozę, o tyle moja instancja Openwrt w robocie przeżywa ciężkie chwile.
Otóż sytuacja jest taka, że mam orangowy router z łączem 900/300 Mbps (Zyxel VMG8924-AC), za którym jest już Openwrt-PC (celeron G3900 aktualnie 8GB RAM i 2 x 4portowe karty intela - gigabitowe). Troche niekorzystny podwójny NAT, ale nie od dziś.
Próbuje znaleźć przyczynę małych transferów miedzy godziną 9 a 14 (liczba podłączonych IP to około 100-200 może nawet i więcej) - wtedy średni transfer speedtestem to 60-100 Mbps (circa w obie strony). Po przykładowym resecie sytuacja jest niezła, transfery pod maxa, potem jest juz gorzej, a wieczorem czy w nocy sytuacja niezła. Powyłączałem SQM, wydaje mi się że żaden shaping nie wchodzi w gre.
Openwrt 22.03 (nie najnowszy). Jest Multiwan (mwan3) - mam kilka łącz równolegle (wolniejsze poza orangem), tak dla zabezpieczen. Ale nawet to powyłączałem.
Wydaje mi się, że kiedys (czytaj pare lat temu) było lepiej, ale liczba komórek i urządzeń była pewnie 2x mniejsza.
Nikt nie ściagą w tym czasie niczego dużego, od zwykły ruch losowy w typowej sieci pracowniczej.
Jak myślicice co może mieć znaczenie, wersja kernel Openwrt, jakis tuning sysctl itp. Może przejść na opnsense na moment i popatrzyc czy jest różnica, ale openwrt bardzo jest miłe w obsłudze w porównaniu do PF/OPNsense.
Pozdrawiam serdecznie!
Jakie macie obciążenia użytkowników gdzieś w robocie o ile macie tam Openwrt...