1

Temat: Uwalony WR1043ND? poczas wgrywania OpenWRT

Witam

Chyba uwaliłem routerek.
Chciałem wgrać nowego OpenWrt, połączyłem się przez putty, obraz firmware ściągnąłem do /tmp i podczas wgrywania router się chyba zawiesił, działało normalnie WiFI i internet, ale nie mogłem uzyskać połączenia z routerem ani poprzez www ani przez putty.
Podczas wgrywania otrzymałem tylko komunikat, że brak połączenia itd.:
root@Gargoyle:/tmp$ mtd -e firmware -r write openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squas
hfs-factory.bin firmware
Unlocking firmware ...
Erasing firmware ...
Writing from openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin to firmware ...  [e]
.
Próbowałem zreanimować go poprzez filesafe, ale coś nie działa.
Teraz po podłączeniu zasilania zapala się PWR, potem na sekundę wszystkie pozostałe LED i na końcu LAN 1, czyli port do którego jest podłączony kabel.
Czy teraz pozostaje mi tylko wysyłka do serwisu?

2

Odp: Uwalony WR1043ND? poczas wgrywania OpenWRT

Jeszcze zostaje instalacja przez bootloader przy pomocy kabla szeregowego.
Mi cały czas świecił pwr i reszta diod migała co 4 sek, ale udało mi się go odratować.

Netgear WNDR3800 => Gargoyle 1.9.0.3 (r49208) by obsy
https://github.com/Mari00/gargoyle-plugins

3

Zastanawiam się czy rozbierać go i ingerować w płytę główną, czy może wysłać na gwarancję?
Czy wysyłał ktoś może sprzęt z taką usterką na gwarancję?
Jeżeli tak to z jakim skutkiem została rozpatrzona?

4

Teraz po podłączeniu zasilania zapala się PWR, potem na sekundę wszystkie pozostałe LED i na końcu LAN 1, czyli port do którego jest podłączony kabel.

Wygląda na to że ładuje system :-|
Jak robisz failsafe ?

Hitron CGNv4 // Cisco Meraki-MR18
TL-WR1043NDv2, Mikrotik RB2011UiAS-2HnD-IN Pracują na LEDE
https://wiki.openwrt.org/toh/mikrotik/r … ll_openwrt

5

Bierz kabelek, lutownicę i otwieraj gada.
Ostatnio dziwne rzeczy robią na gwarancji. Kiedyś wymieniali wszystko jak leci, a teraz zaczęli odrzucać.

6

safe0101 napisał/a:

Wygląda na to że ładuje system :-|
Jak robisz failsafe ?

Failsafe robię standardowo, czyli podłączam router do prądu i naciskam ciągle przycisk QSS, ale niestety nic nie zaczyna mrugać i nie ma też żadnej komunikacji z routerem

7

spychu14 napisał/a:

Bierz kabelek, lutownicę i otwieraj gada.
Ostatnio dziwne rzeczy robią na gwarancji. Kiedyś wymieniali wszystko jak leci, a teraz zaczęli odrzucać.

Będę musiał to przemyśleć, jeżeli mówisz tak jak jest to chyba nie warto czekać. Jutro przedzwonię to sklepu gdzie kupowałem router i zobaczę co dalej robić.

8

Pytałem ponieważ czasami mój WRT160NL nie wchodził w failsafe.
(Być może zbyt krótko naciskałem).

Hitron CGNv4 // Cisco Meraki-MR18
TL-WR1043NDv2, Mikrotik RB2011UiAS-2HnD-IN Pracują na LEDE
https://wiki.openwrt.org/toh/mikrotik/r … ll_openwrt

9

mam problem, uwalilem router i teraz tak. odpala sie , dioda miga poczym swieci na stale. od momentu startu do zaprzstania migania jest ping na 192.168.1.1 chwile przed zapaleniem diody na stale kontakt sie urywa... przez tftp jakos nie moge wrzucic (pewnie bootwait jest wylaczony). przez kabel szeregowy jakos nie moge sie podlaczyc, albo daje same krzaki albo nic... jakies propozycje? co moze byc niehalo?! hmm

ZyXEL NBG6716 (Gargoyle by obsy)

10

Jak krzaki daje to dobrze. Żyje znaczy się. Albo luty albo nie ta szybkość.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

11

Zawsze sie robi na 115200 , tak? :>

12

Większości routerów, tak.

13

Witam wszystkich,
Mam identyczny problem jak HDMI, nic mi innego chyba nie pozostaje jak instalacja przez bootloader przy pomocy kabla szeregowego tylko mam 2 pytania:
1. Czy ktoś może podesłać link z opisem jak się otwiera (bez uszkodzeń smile) "gada" ?
2. Poprosiłbym tez link do szczegółowego opisu "instalacji przez bootloader przy pomocy kabla szeregowego" - zawierający również opis podłączenia (lutowania) kabla - nie mam z tym szczególnych doświadczeń, a z ruterka jestem zadowolony i sie zaprzyjaźniliśmy z alternatywnym softem.
pzdr

14

1. odklej dwie tylne stopki. wykręc wkręty. I teraz: koniecznie złotą kartą kredytową Citibanku podwadź górną lub dolną pokrywę, rozejdzie się to. Z przodu są dwa zatrzaski, ładnie zejdą. Czarny panel wysunie się na samym końcu, nie siłuj się z nim bo rozerwiesz zaczepy
2. Przecież jest szczegółowy.  Kabelek po prostu trzeba przylutować w odpowiednie miejsca lub tylko przytrzymać - styki są rozpisane.

15

Cezary dzieki serdeczne za instrukcję.
Tutaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd#i … bootloader
jest szczegółowy opis rzeczywiście ale:
"Kabelek po prostu trzeba przylutować w odpowiednie miejsca lub tylko przytrzymać - styki są rozpisane." brakuje mi informacji o powyższym.
Co gdzie przylutować ? (przepraszam akurat tego jeszcze nie robiłem, a nie chciałbym zniszczyć routerka ...
A i jeszcze info o konwerterze napięć ...

Prosze o wyrozumiałość smile i z góry serdecznie dziekuję.

Pzdr

16

http://www.pivo.neostrada.pl/WR1043NDSerial.jpg

U mnie po prostu nie ma zdjęcia tego, a złącze na płycie jest jedno...

17

Witam

Powracając do mojej historii, zaryzykowałem i wysłałem router na gwarancję. Wysłałem cały komplet tzn. router, zasilacz, antenki, pudełko i całą dokumentację.
Przez dwa tygodnie nie było żadnego odzewu czy gwarancja uznana czy nie, na szczęście wszystko skończyło się dla mnie pozytywnie.
Router wymieniony na nowy z wersji 1.6 na 1.8, wszystko działa, teraz tylko muszę z powrotem wgrać OpenWrt i dowiedzieć się czy mam nową gwarancję czy kontynuację starej, bo nie dostałem żadnej informacji

PS. Czym różni się wersja 1.6 od 1.8?
PS.2 Cezary czemu zdublowałeś tyle razy swój post, czyżby po to aby nikt go nie przeoczył w przyszłości smile

18

Ad PS. numerem na opakowaniu. Bebechy są takie same.
Ad PS2. Nie mam pojęcia  czemu tak się zrobiło.

19

Oki

Zastanawiam się jeszcze dlaczego uwaliło mi router podczas aktualizacji, czy powodem może być ze poprzez MTD wgrywałem plik openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin zamiast openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin?

20

Musiał byś zobaczyć przez kabel szeregowy o co mu chodzi, bo tak to wróżenie z fusuów jest "dlaczego". Prawdopodobna przyczyna.

21

Jesli router przez chwile daje sie pingowac na 192.168.1.1 i potem cisza, a po kablu tez jest cisza to to oznacza ze mam złom? big_smile

22

Jeżeli przez chwilę się pinguje to znaczy ze bootloader nadal żyje i coś z niego powinno dać się jeszcze zrobić.

23

To jakie teraz kroki poczynić przy reanimacji? smile

24

Zobacz czy wpinając się kablem w innym miejscu uzyskasz komunikaty. Chyba że popaliłeś linię tx smile

25

hmmm... a tego nie jestem w stanie Ci powiedziec czy popalilem, to chyba bym musial miernikiem sprawdzic na bolcach. smile
podpiac w innym miejscu, rs232 ma jeszcze inne miejsce na podlaczenie?