1

Temat: Dostep do routera przez siec LTE (orange flex albo tmobile)

Ostatnio się przeprowadziłem i mam router LTE internet działa ale nie mogę się z nim połączyć z internetu mam działające dyndns i znam ip. 

Czy wiecie może czy to jest możliwe w ogóle możliwe w Orange lub z jakimkolwiek innym operatorem ?

Z góry dzięki i przepraszam jeśli post jest w złej sekcji.

smile

2

Odp: Dostep do routera przez siec LTE (orange flex albo tmobile)

Domyślnie się nie połączysz i ddns nic nie da. Musisz w orange wykupić usługę publicznego adresu IP (w orange to się nazywa vpn), zmienić apn i wtedy po podłączeniu dostaniesz publiczny adres ip na który będziesz mógł sie dostać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez kris79 2023-02-08 15:25:27)

Dzięki, mam jeszcze kartę z T-Mobile której mogę użyć, wiesz może czy tam jest tak samo ?

smile

4

Też jest i też trzeba kupić.

5

Można to obejść poprzez tailscale, albo zerotier

6

Korzystam z zerotier i spisuje się wyśmienicie, czasem ma jakieś spowolnienie ale ogólnie rewelacja dla osób bez publicznego IP jak ja bądź ze zmiennym IP.

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

7

artur_n napisał/a:

Korzystam z zerotier i spisuje się wyśmienicie, czasem ma jakieś spowolnienie ale ogólnie rewelacja dla osób bez publicznego IP jak ja bądź ze zmiennym IP.

Zainstalowalem Zerotier i działa. Dzieki za podpowiedz bo nie znalem tego.

smile

8 (edytowany przez kris79 2023-02-09 11:28:43)

Dostałem odpowiedz z Orange bo używałem karty Flex:

Cześć, wracamy z odpowiedzią na Twoje zgłoszenie numer 50XXXXX. W Orange Flex nie mamy usługi VPN czyli adresu IP widocznego na zewnątrz i umożliwiającego połączenia z zewnątrz po adresie IP. Adresacja IP jest przydzielana dynamicznie z puli adresów prywatnych. Orange Flex

Tak jak Cezary napisał

smile

9

Tak, to też zależy czy w ogóle w danej ofercie to mają. Więc używasz tego vpn'a do dostępu do routera.

10 (edytowany przez kris79 2023-02-09 16:12:12)

Tak, Zerotier używam, mam starsza wersje RUT950 (zgodnie z poradnikiem od ciebie co kopić smile  tam tez jest  wsparcie dla ZeroTier i na router mogę się dostać , będę musiał sprawdzić jeszcze jak jest z dostępem do urządzeń połączonych do routera bo mam kilka kamer ma budowie. Bo jeszcze nie miałem czasu sprawdzić.

smile