1

Temat: Tworzenie pakietu z zależnościami

Witam,

Mam pytanie do osób, które znając się na tworzeniu pakietów w środowisku OpenWrt. Otóż, stworzyłem sobie pakiet lua-gd, który jest bindingiem  do biblioteki gd.
Z uwagi na to, że oficjalny pakiet libgd nie jest skompilowany ze wsparciem do freetype2, musiałem też zrobić nowy pakiet libgd-ft (gd z freetype). I teraz chciałbym mieć dwie biblioteki lua-gd i lua-gd-ft każda z nich zależeć od odpowiednich libgd. Ale nie wiem jak w Makefile ustawić konflikt, żeby nie można było instalować libgd oraz libgd-ft równocześnie.
Dodatkowo chciałbym, żeby inne pakiety zależne od libgd nie krzyczały, że jej nie ma gdy libgd-ft jest zainstalowana. Znalazłem, że jest opcja PROVIDES ale chyba nie bardzo to działa (nie działa kompilacja gdy wtedy mam zaznaczoną kompilację obu pakietów).
Na wiki są opisane konflikty ale dla menuconfiga tzn żeby nie można było zaznaczyć dwóch na raz. Ja chcę żeby dało się zbudować oba konfliktujące pakietu ale nie można było ich zainstalować.

2

Odp: Tworzenie pakietu z zależnościami

Zobacz pakiety od xorg. Tam w xserver są zdefiniowane dwa różne które mają Provides: xserver. Inne pakiety mają w zależnościach po prostu +xserver. Nie wiem czy instalacja jednego wyklucza instalację drugiego, ale tak zapewne możesz to zrealizować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.