Odp: [HOWTO] Info o: CPU + MPD + Torrent na LCD - przełączanie pilotem
a jak uruchomisz mpd z konsoli to też nie działa ?? czy tylko z pilota ??
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → [HOWTO] Info o: CPU + MPD + Torrent na LCD - przełączanie pilotem
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
a jak uruchomisz mpd z konsoli to też nie działa ?? czy tylko z pilota ??
No pisałem, że jak z konsoli uruchomię to też nie działa. W ogóle jak muzykę odtwarza to "irw" nie przyjmuje poleceń. Po zatrzymaniu odtwarzania z konsoli od razu zaczyna przyjmować. Żeby nie było, nie przyjmuje zaległych naciśnięć tylko od tego momentu łapie
Mam to podłączone przez hub USB 2.0, na którym mam pendrive, kartę dźwiękową i czujnik RF. Jak podłącze przez dodatkowego huba to to samo jest. Nie mogę podmienić już tego huba, bo go przylutowałem do płytki a to cholerstwo delikatne jest (hub za 5zł z allegro).
ale hub jest zasilany ?? bo ja też miałem zabawe jak zaczynało mi odtwarzać muzyke to sie krzaczyło na dysku, ale jak podpiełem zasilanie to teraz wszystko chodzi bez problemu i to dwa huby ![]()
nie jest zasilany
Spróbuję zasilić, ale dopiero jak zmontuję coś na 7805 ![]()
TO RACZEJ BEDZIE TO bo karta duzo pobiera pradu i reszta nie wyrabia
prosty wzmacniacz na 7805 z 3 elementów
i da rade
sam taki sobie zbudowałem na 3 x 7805A 1,5A i teraz zasila mi 2 HUBY, 2 x LCD, HDD, 3D SOUND
,Czujka od pilota, MS430 - przenośny głośnik od Sony ericssona ![]()
... i zużywa kilka W na ocieplanie pokoju...
Zima jest
Dobra, zabieram się za to. Zobaczymy co wyjdzie
lepiej użyć jakiś większy zasilacz czy tylko pod ten oryginalny 1,5A się podpiąć??
No więc zrobiłem zasilanie dodatkowe na LM317 i nie działa. Podłączyłem dysk twardy, pendrive, LCD, 2x HUB, 3D SOUND i czujkę, a napięcie wynosi 4,95V więc całkowicie w normie. Jakieś pomysły? Nie mam innej karty na usb, żeby przetestować...
Właśnie zainstalowałem Gargoyle PL, na szybko zrobiłem extroota, wgrałem te pakiety i jest to samo ![]()
Add:
Ewidentnie coś się gryzie. Przyjmuje co 40 naciśnięcie pilota (obserwuję na irw)
moze masz walniety pilot z czujka.
chcesz to wyśle Ci swoj obraz jaki mam u siebie i zobaczysz czy to problem z softem czy sprzetem
Teraz mam wszystko tak pokonfigurowane, że szkoda by mi było wgrywać na nowo obraz.. No musi to być wina sprzętu. normalnie mi wykrywa naciśnięcia, dopóki nie włączę muzyki;/ możliwe, że karta dźwiękowa krytycznie wykorzystuje transfer po usb i zapycha interfejs? albo jakieś adresy mają takie same i się coś konfliktuje? Liczę na to, że gdzieś u kogoś załatwię jakąś kartę dźwiękową na usb inną żeby sprawdzić... a poza tym czasami mi się wykrzacza demon mpd, tzn wpisuję "mpc play" i mi się pojawia, że odtwarza, ale nic nie słychać. jak wpiszę jeszcze raz, to pokazuje, że nie ma połączenia z mpd i działa dopiero po włączeniu na nowo demona mpd. Dziwne to ;/ może ta karta jest jakaś lewa, trzeszczy i piszczy, że masakra... a już ją miałem zamontowaną w środku i wyprowadziłęm sobie wyjście na zewnątrz ![]()
Mały dodatek do konfiguracji w pliku /etc/lircd.conf
dodając te dwie linijki:
min_repeat 1
suppress_repeat 5
rozwiążemy problem z powtarzaniem który napewno nie jednego irytuje np: przy zmianie piosenki w MPD ![]()
pozdrawiam
Do tego Pilota instalowałeś jakieś "sterowniki" ?
Bo mam nadajnik/odbiornik i chciałbym go wykorzystać.
Bus 001 Device 007: ID 066f:4200 SigmaTel, Inc. STIr4200 IrDA BridgeT: Bus=01 Lev=02 Prnt=02 Port=03 Cnt=04 Dev#= 7 Spd=12 MxCh= 0
D: Ver= 1.10 Cls=ff(vend.) Sub=01 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs= 1
P: Vendor=066f ProdID=4200 Rev= 0.08
S: Manufacturer= Sigmatel Inc
S: Product= IrDA/USB Bridge
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=80 MxPwr=440mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 Driver=(none)
E: Ad=01(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 64 Ivl=0ms
E: Ad=82(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 64 Ivl=0msSterownik stir4200, dostępny standardowo w kernelu linuksowym.
W AA też ?
W kernelu 3.3.8, tak. Tyle że musisz to sobie skompilować, bo w paczce ipk nie znajdziesz.
Dzięki wielkie ![]()
Teraz się tak zapytam, bo skompilowałem sobie kernel ze sterownikami, ale czy ten odbiornik można w ogóle wykorzystać do obsługi pilota ?
obecnie dostaje coś takiego:
[ 4714.990818] SigmaTel STIr4200 IRDA/USB found at address 8, Vendor: 66f, Product: 4200
[ 4715.008738] stir4200 1-1.4:1.0: IrDA: Registered SigmaTel device irda0I masz zwykłą irdę. Teraz lirca z driverem serial skompiluj i to chyba już wszystko.
Hmm... a ten driver nie jest czasem już w lirc'u ? Bo w /opt/attitude_adjustment/build_dir/linux-kirkwood/lirc-0.8.7/drivers/ widze:
lirc_atiusb/ lirc_ene0100/ lirc_igorplugusb/ lirc_ite8709/ lirc_sasem/ lirc_streamzap/
lirc_bt829/ lirc_gpio/ lirc_imon/ lirc_mceusb/ lirc_serial/ lirc_ttusbir/
lirc_dev/ lirc_i2c/ lirc_it87/ lirc_parallel/ lirc_sir/ lirc_wpc8769l/Być jest, pytanie czy masz skompilowany z nim lirc.
Jakoś można sprawdzić to ? W sensie w OpenWRT jakieś polecenie mi to "powie" ?
Uruchom lirca i zobacz czy nie przyzna się z czym został skompilowany.
Chyba jednak nie jest wkompilowane bo nie nie reaguje na np. insmod lirc_sir tak jak tutaj:
http://lirc.10951.n7.nabble.com/Sigmatel-STIr4200-IRDA-USB-td5591.htmlMoże jakaś podpowiedź jak skompilować lirc'a z tymi sterownikami ?
W opcjach kompilacji jako driver podaj serial. Albo all, wtedy skompiluje wszystkie.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → [HOWTO] Info o: CPU + MPD + Torrent na LCD - przełączanie pilotem
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc