Temat: Aktualizacje mifi

Cezary proszę o rozjaśnienie, bo ciemność widzę, ciemność.

Gdzieś pisałeś, że attendedsysupgrade działa trochę inaczej w Twoich obrazach, niż w OpenWRT ale również że w mifi jeszcze inaczej. A teraz dochodzi u mnie sprawa obrazów testowych.
Gdy kliknę szukanie aktualizacji wyskakuje mi "Dostępna jest nowa wersja oprogramowania r20035-aa5023b9cd", ale to zapewne próbuje mnie przerzucić do gałęzi "master" z testowej.

1. Czy mogę coś zmienić /etc/opkg/distfeeds.conf żeby śledziło testową?
2. Czy to oznacza, że mifi szuka i aktualizuje tylko per cały nowy obraz .bin i nie aktualizuje poszczególnych pakietów? Czyli aktualizacje mifi dostaję tylko, gdy wydasz nową kompilację obrazu instalacyjnego?

Sorki jeśli chrzanię farmazony teraz, ale zgłupiałem sad
A z tego co widzę, to Turris robi to jeszcze inaczej...

2

Odp: Aktualizacje mifi

1. Nie. Nic nie musisz/możesz zmieniać.
2, dokładnie tak. Aktualizacja po prostu sprawdza co jest dostępne i jeżeli to co masz zainstalowane jest RÓŻNE (nie większe czy mniejsze względem wersji) to uważa że może się aktualizować. A że masz nowszy build niż u mnie na dl to chce system aktualizować do tej wersji z dl.

Attendedsysupgrade szuka obrazów openwrt i nie jest przystosowane do szukania czegoś innego niż openwrt (w sensie gargoyle czy kustoma jak mifi). Dlatego też nie może być do tego używane bo przesyła do serwerów tylko wersję wydania openwrt a nie czym jest obraz - np. czyste, z luci, z gargoyle czy z mifi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

1. A masz jakiś pilnowacz przynajmniej tych ważniejszych aktualizacji (np. security) pakietów w OpenWRT, czy nowe kompilacje są bardziej losowe i nieregularne?
2. Czy możesz uruchomić RSS dla https://dl.eko.one.pl/test/ czy mam sobie skaner zmian na stronach uruchomić?
3. Dla pewności: Jeśli w repo pojawi się nowa wersja pakietu np. openvpn-openssl to aktualizator mifi go nie obsłuży?

4

1. Średnio robię co miesiąc chyba że coś ważnego wyskakuje to częściej. Nie przejmuj się, moje buily są bardziej częstsze niż te z openwrt.
2. Tylko po co? To co tam jest zmienne i nie służy do niczego innego niż nazwa wskazuje. Wręcz nie pożądane jest żeby jakiś crawler to indeksował bo to co tam jest nie ma prawa istnienia na dłużej.
3. Aktualizator nie, bo on aktualizuje pełny obraz a nie poszczególne pakiety. Natomiast w konsoli przez ssh nowy pakiet pojawi się jako dostępny.

5

1. To zasługa używania branchu Snapshot OpenWRT oraz Twojej niespotykanej pasji, wytrwałości i rzetelności - tyle już dostrzegłem smile
2. Żeby mieć jakieś powiadomienie o nowym buildzie w dziale, którego używam - czyli katalog Test. Gdybym przeoczył kiedyś fajnie mailika dostać.
3. opkg update i co później?

6

3. opkg list-upgradable dostaniesz listę nowych wersji. Ale nie rób aktualizacji wszystkiego co popadnie, bo to nie zdrowe. Aktualizuj cały obraz lub tylko te pakiety które wiesz że musisz a nie dlatego że pojawiła sie ich nowa wersja.

7

Hmm przywykłem do tej pory do utrzymywania wszelkich systemów w pełnej aktualności, ale ok skoro tak mówisz...

PS: Turris ma świetne narzędzie https://docs.turris.cz/geek/schnapps/schnapps/ które przed każdą aktualizacją (automatyczną lub ręczną) robi backup całego systemu. Jak chcesz coś napsuć w systemie robisz migawkę (trochę jak Timeshift) i możesz wrócić do wybranego punktu. Nawet jak system nie startuje prawidłowo przytrzymujesz przycisk resetu na określoną ilość mignięć led i przywraca system. Fajna rzecz.

8

1. Średnio robię co miesiąc chyba że coś ważnego wyskakuje to częściej

To rodzi jeszcze jedno pytanie: Robiąc nowy build zawsze najpierw ląduje on w Teście? Czy zdarza się, że od razu w głównym katalogu? Bo to rodzi ryzyko, że coś mnie ominie, siedząc na testowym.

9

Nie. Od razu w pobierali. Test to test i do niczego innego nie służy. Czemu tak drążysz temat tego testu?

10

No bo nie wiem czy:
- w końcu "zrównać się" z masterem i zostać
- czy często są nowe fjuczery w Teście do pobawienia się (potestowania dla siebie i Ciebie), czy tylko teraz jak robiliśmy killswitcha i znalezione bugi do poprawienia
- bo jak zrobisz aktualizację ważnych CVE i wyląduje od razu w pobieralni, to ja jej nie dostanę będąc w Teście

11

ehh, odpowiem krótko - ty się nie przejmuj tym że pobrałeś to z testu. Za jakiś czas będzie nowa wersja to sobie zaktualizujesz i tyle.

12

Za oczywiste brać to, że ta nowa będzie zawierać wszystko to, co teraz w teście zrobiliśmy?

13

Tak.