Temat: Klucz USB z licencją musi być widoczny w innej lokalizacji

Cześć!
Mam do Was pytanko:
W komputer "S" jest wpięty po usb klucz licencyjny na program. Komputery będące w tej samej sieci lokalnej co komputer "S" widzą rozgłaszaną po sieci licencję.
Pytanie brzmi: Czy instalacja i uruchomienie openvpn server na komputerze "S" pozwoli pracować zdalnie w danym programie na komputerze "K" po podłączeniu się do serwera open vpn ? Czy ten klucz będzie rozgłaszał licencję również w sieci klienta ?
Z góry dziękuję za odpowiedź smile Miłego weekendu!

2

Odp: Klucz USB z licencją musi być widoczny w innej lokalizacji

Tak, lepszy jest wireguard.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

3 (edytowany przez smereka 2023-01-21 06:44:28)

Najprawdopodobniej dziala to w 2 warstwie OSI wiec openvpn tap powinien dzialac. Wirequard nie wiem czy moze pracowac w warstwie 2.W 3 to wiadomo ze tak

4

Jak się używa wireguard to można dostawić tunel L2.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

5

Jeśli to jest serwer licencji to raczej normalnie to działa po ip. Pewnie na stronie producenta zabezpieczenia jest jakaś informacja.

6

Uruchomiłem serwer na komputerze "S". Połączenie zestawia się z klienta czyli z komputera "K"
Podpowiedzcie proszę czego brakuje w tym configu aby:
- Klucz sprzętowy USB był widoczny
- Można było połączyć się rdp z komputera "K" do komputera "S"

Komputer "K" dostaje adres ip 10.8.0.2, serwer "S" ma adres 10.8.0.1. Ping komputera "S" puszczony z komputera "K" zakończony niepowodzeniem.
Poniżej config serwera:
port 1194
proto udp4
dev tap

ca "C:\\Program Files\\OpenVPN\\config\\ca.crt"
cert "C:\\Program Files\\OpenVPN\\config\\server.crt"
key "C:\\Program Files\\OpenVPN\\config\\server.key"
dh "C:\\Program Files\\OpenVPN\\config\\dh.pem"

server 10.8.0.0 255.255.255.0
keepalive 10 120
cipher AES-256-CBC
comp-lzo
persist-key
verb 3
explicit-exit-notify 1
route 10.0.0.0 255.255.255.0

7

Skoro tunel się zestawia i masz adresy to odblokuj Windowsy które mają domyślnie zablokowany ping na wejściu
Odblokuj port RDP

A poza tym robisz wszystko na Windowsach

"Czy instalacja i uruchomienie openvpn server na komputerze "S" pozwoli pracować zdalnie w danym programie na komputerze "K" po podłączeniu się do serwera open vpn ? "

a więc może spytaj na answers.microsoft.com

Jakbyś robił na openwrt to pewnie szybciej tutaj dostaniesz odpowiedź

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

8

mar_w napisał/a:

Skoro tunel się zestawia i masz adresy to odblokuj Windowsy które mają domyślnie zablokowany ping na wejściu
Odblokuj port RDP

A poza tym robisz wszystko na Windowsach

"Czy instalacja i uruchomienie openvpn server na komputerze "S" pozwoli pracować zdalnie w danym programie na komputerze "K" po podłączeniu się do serwera open vpn ? "

a więc może spytaj na answers.microsoft.com

Jakbyś robił na openwrt to pewnie szybciej tutaj dostaniesz odpowiedź

Dobra, odłożę to i powrócę do tematu gdy przygotuję bramę na routerze z wgranym operwrt.