1

Temat: Konsola systemowa poprzez port IrDA

Mam na płycie głównej (stacjonarny PC) port IrDA w postaci 4 pinów: Vcc, GND, Tx, Rx. W linuksie jest on widziany jako drugi port szeregowy /dev/ttyS1 (ttyS0 jest wyprowadzony na zewnątrz jako standardowe gniazdo DB9). Czy możliwe jest, że ten drugi port pracuje z napięciem TTL i była by możliwość bezpośredniego podpięcia w to miejsce konsoli routera?

2

Odp: Konsola systemowa poprzez port IrDA

Najczęściej tak, zwykle jest to zwykły RS232C z innym poziomem napięć. Ale to musisz sprawdzić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Włączenie tego portu w BIOSie i woltomierz pomiędzy Vcc i GND?

4

Najprościej, tak.

5

Podpinałem tam kiedyś zlutowany przez siebie port IrDA zbudowany na układzie tfds4500. Z noty katalogowej producenta wynika, że pracuje on na napięciu od 2,7 do 5,5V. Czy jeśli okaże się, że zmierzone napięcie to 5V a port routera pracuje na 3,3V to mogę to spiąć razem, czy taka różnica napięć sprawi, że nie będzie to działać? Czy w takim przypadku jest jakiś łatwy sposób spięcia tego razem?

6

Najczęściej nie będzie działać lub będą krzaki. Spalić jeszcze tego nie spalisz.

7

Nie mam tego komputera "pod ręką" ale w dokumentacji płyty głównej jest zaznaczone +5V zasilania :-(. Router który chcę odratować znajomemu to planex gw-ap54sp. Czy możliwe, że ma port szeregowy z poziomem +5V? Spotkałeś się z takimi routerami Cezary?

8

Na razie żaden nie miał +5 smile. Ale toleracja interfejsów jest różna, podłącz i zobacz, może zadziała.