Temat: TP-Link Archer C6 v4 - OpenWrt 22.03 - jaki obraz?

Hej

TP-Link Archer C6 v3 (a właściwie 3.20) jest wspierany przez OpenWrt 22.03. Czy wiecie może czy ten sam router, ale w wersji 4 jest również wspierany i można do niego wgrać ten sam obraz co do v3.20? (czyli ten https://firmware-selector.openwrt.org/? … her-c6-v3)

Znalazłem tylko jeden wpis na forum openwrt z lipca tego roku: https://forum.openwrt.org/t/openwrt-fir … /87625/378
Według tego wpisu chyba może to zadziałać.
W wersji 4 jest szybszy procesor i inna prędkość WiFi.

Czy ktoś z Was się spotkał z tymi modelami i może powiedzieć że to nie ruszy i mogę v4 zwrócić do sklepu zanim rozpakuje? smile

Dzięki za odpowiedzi

2

Odp: TP-Link Archer C6 v4 - OpenWrt 22.03 - jaki obraz?

Czyli inny procesor. Zaryzykuj, może ruszy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Patrząc po rozmiarze OFW dla V4, to tam może być mniejszy flash niż w C6 V3.20 i C6U V1.
Na podstawie FCCID spekulują, że w C6 V4 jest 8 MB, a nie 16, więc obraz od V3.20 może jednak nie podejść.

4

Dzięki za odpowiedzi

Nie są one niestety zbyt optymistyczne.

Jak byście mieli strzelać to wgrywalibyście obraz od v2 EU czy v3.2?

Mam ten router już kupiony, jutro będę wgrywał obraz to dam znać czy coś ruszyło

5

v2 to qualcomm, v3 mediatek. Nie możesz użyć jednego lub drugiego.

6

Wgrywając obraz

openwrt-22.03.2-ramips-mt7621-tplink_archer-c6-v3-squashfs-factory

otrzymałem komunikat

Failed to upgrade the firmware. Please check the configuration file and try again.

Tyle dobrego, że router działa. Jak byście chcieli przetestować jakiś obraz czy ruszy to mogę spróbować wgrać.

Zapytam na forum openwrt czy tam coś wiedzą może kiedy i czy w ogóle ten router będzie wspierany, albo może podadzą jakąś wersję zamienną którą można wgrać i która może ruszy smile

Dzięki za pomoc

7

Może byś go rozebrał i zobaczył jaki tam soc w ogóle siedzi.

8 (edytowany przez Cybe 2022-11-29 12:04:10)

Podobnież MT7626 (TP1900).

Edit: Tak, z binarki OFW wynika, że to MT7626.
Jeszcze może się okazać, że tam 4-megabajtowy flash jest.

9

Cezary napisał/a:

Może byś go rozebrał i zobaczył jaki tam soc w ogóle siedzi.

Tak, myślałem o tym i chociaż nigdy tego nie robiłem to byłbym gotowy to zrobić bo i tak nic mi po tym routerze teraz bez OpenWrt.
Znalazłem podobny wątek na forum OpenWrt i też wyraziłem chęć pomocy: https://forum.openwrt.org/t/does-the-op … 4/139172/4

Cybe napisał/a:

Jeszcze może się okazać, że tam 4-megabajtowy flash jest.

Wtedy lipa bo nigdy OpenWrt na taki router nie powstanie.

Jeżeli udałoby mi się go rozebrać to wtedy bylibyście w stanie stwierdzić jaki i czy w ogóle jakiś obraz mógłby zadziałać? MT7626 - nie widziałem nigdzie OpenWrt na to hmm (v3 ma 7621)

Bardzo ciężko w sklepach internetowych otrzymać informacje czy sprzedają wersje 3 czy 4 tego routera. Czy zaopatrujecie się gdzieś regularnie w jakieś routery? Jeżeli tak to polecacie jakiś sklep gdzie mają spoko obsługę i można ich o taki szczegół techniczny podpytać?

10

Jeśli już zdecydowałeś się koniecznie na Archera C6, to najlepszym wyborem będzie C6U V1 - w pełni wspierany, z USB i 16-megabajtowym flashem.

11

Tak, widziałem, jest to opcja, dzięki. Założę nowy temat bo w zasadzie to mam konkretne wymagania co do routera. Dzięki za pomoc, jeżeli coś będę robił dalej z tą C6 to się odezwę.