1

Temat: Wydajność routera x86 - gigabitowe łącze

Witam,

Trochę ostatnio szukam przyczyny słabych wyników speedtestu na moim podstawowym łączu (Orange 900/300 Mbps).
Do wakacji miałem jeszcze openwrt na 19.07 na procesorze i3 z jednym interfejsem+vlany do switcha (kilka Wanów i Lanów).
Wydawało mi się, że jak puszczałem speedtesta to 300-700 Mbps wyciągałem za każdym razem.
Tak to sobie działało, wiele komputerów i urządzeń - nie narzekałem.
W wakacje uznałem, że zrobię upgrade do 22.03, pobrałem Czarkowe snapshoty i wszystko fajnie działa...Tylko, że losowy speedtest potrafi pokazać wartości ~ 60-100 Mbps (download niski) z uploadem często pow. 100 Mbps.
Jak odłączę router Openwrt i wepnę się bezpośrednio w orangowy router - sytuacja znowu wraca do normy i mam 800-900/300.

Całość ruchu routera Openwrt kontroluje pakiet mwan3, gdzie mam zaawansowane regułki co i jak dla jakich komputerów/IP.
Zwiększyłem pule adresów do maski .254 (2x więcej adresów) w jednej sieci, zainstalowałem ostatnio "netdata" do monitoringu...
Dziś zmienilem router na coś bardziej wypasionego i 2x karta quad (8 razy intel) - i niewiele sie zmienilo, na poczatku mialem predkość 400 Mbps, speedtest z konsoli routera pokazuje czasem ~400 Mbps (chodzi mi zawsze o download), a czasem 100 Mbps...

włączone packet steering i irqbalance - może to coś zmienia...

Trochę to mnie męczy...może testowo wrócić do 19.07 albo do opnsense (kiedyś miałem pfsense też) i zobaczyć - nie ukrywam, że openwrt jest dużo przyjemniejszy w konfiguracji od tych wspomnianych...

Dzięki z góry, może jakaś drobna sugestia od czego zacząć?
Pozdrawiam!

2

Odp: Wydajność routera x86 - gigabitowe łącze

A może to wina kart sieciowych? Sprawdzałeś może inne?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie sugeruj się speedtestem tylko jakiś prawdziwy ruch przepuść. Torrenty dobrze wysycają przycinane łącza.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

4

Miałem też jeszcze jedną zagwostkę:
od routera Orange (Zyxel 4 portowy) jeden z kabli miałem wpięty w router Openwrt, więc podpiąłem drugi - myśle sobie - zrobie speedtesta niejako "obok" tej całej sieci...
Robie test...wynik 60-100 Mbps...
Odpinam skrętkę od Openwrt - na tej drugiej robie test na laptopie - full speed 800-900Mbps....
Zapinam skrętke i wszystko sie korkuje do tych prędkości małych uprzednio. Tak jakby coś "siało" czy ddosowało itp.
Może jakimś snifferem pooglądać o co chodzi...Nie ukrywam, że ktoś coś w sieci lokalnej mojej sieci - instytucja edukacyjna zwana "szkołą" mógł coś podłączyć co powoduje te dziwne objawy...
Czego szukać w ramkach (iftop, iptraf) - może iptraf by tu pokazał jakaś nadmiarową transmisję - co polecacie?

Dzięki!

5

Sprawdź czy przypadkiem na końcu tej pierwszej skrętki nie masz switcha lub huba a na nim spięte dwa porty ze sobą (pętla).

Jarek

6

Jak bym miał pętle gdzieś przypadkiem (miałem kiedyś - ktoś wpiął wolny patchcord do switcha) to chyba by switch sie zwiesił.
Od wczoraj po zmianach (7 niezaleznych interfejsow)- dziś speedtest (2 razy) z konsoli routera....i wynik:
Download ~60 Mpbs
Upload ~160 Mbps
serwer orange raz sie zdarzyl do testu.
Patrze sobie iftop'em ruch - mizerny. Do 900/300 Mbps daleko, daleko.
SQM włączone, wczoraj w nocy właczałem/wyłączałem i czasem zdarza sie full speed (tylko po restarcie) a potem spada i spada.

Nie mam pomysłu, ale chyba od zera postawie openwrt 19.07, odłączę cała sieć i będę powoli dodawał urządzenia.
Może coś w mwan3 jest, co jest mało kompatybilne z 22.03.
mwan3 mi zarządza całym ruchem, na który interfejs ma co gdzie lecieć z jakiego IP.

Czy możliwe ze jakies urządzenie by tak zamulało tylko "Download"

Ale męcze Was, ale mnie to boli bardzo...Gdzieś pewnie jakaś pierdółka.
A tyle lat bez problemów, choć siec i liczba urządzeń przyrasta...
Dzięki!

7

sqm wyłącz, mwan3 wyłącz i sprawdź.

8 (edytowany przez szyper 2022-11-26 09:25:42)

Mam już jakiś trop.
Posiadam urządzenia Unifi (kontroler w dockerze, AP w różnej maści) i pare miesięcy temu (dziwna koincydencja :-) zrobiłem drugi SSID z siecią dla gości.
W opcjach włączyłem izolacje L2 dla nich. Tak żebym wszędzie nie musiał robić vlany (nie mam centralnego zarządzania switchami niestety). Wszystko pięknie, ale coś czuje ze to dziwnym trafem bardzo obciążyło urządzenia.

Może ktoś biegły w warstwach sieci potrafiłby wytłumaczyć wpływ włączenia izolacji L2 na moją sieć - ale jakoś jak na weekendowe zdalne testy obstawiam, że to to. Może da sie to jakoś obejść na routerze, żeby ten ruch nie obciążał sieć główną?

Zobaczymy jak będzie, dzięki wszystkim za sugestie!

9

Potwierdzam,
izolacja na 2 warstwie powodowała te problemy - może ktoś biegły w tych kwestiach potrafi pomoc jak to zrobić żeby klienci jakiejś sieci wifi byli izolowani od reszty, ale żeby to nie "zabijało" routera?

Dzięki, pozdrawiam serdecznie

10

Tzn co konkretnie przełączyłeś że powoduje takie problemy? I czy zgłosiłeś to jako buga na openwrt?

11

Jakoś nie jestem pewny czy ta opcja (izolacja L2) na kontrolerze UNIFI to na pewno to.
Dziś rano losowy speedtest i 600-700 Mbps i się cieszyłem, teraz koło południa już słabiej jest - od 60 do 130 Mbps.
Zrobię jeszcze finalny test i wrócę do konfiguracji z openwrt 19.07.
Nie mam pewności na ile jest obciążenie łącza chwilowe i typowe na dzień powszedni. Na ogół ustawiam, żeby serwerem testowym było coś z orange...
Ech, ciągle mnie to męczy....

12

Vap na różnych vlan? Podstawy podstaw...

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

13

Ambrozy, możesz rozwinąć co masz na myśli...