Temat: Wydajność routera x86 - gigabitowe łącze
Witam,
Trochę ostatnio szukam przyczyny słabych wyników speedtestu na moim podstawowym łączu (Orange 900/300 Mbps).
Do wakacji miałem jeszcze openwrt na 19.07 na procesorze i3 z jednym interfejsem+vlany do switcha (kilka Wanów i Lanów).
Wydawało mi się, że jak puszczałem speedtesta to 300-700 Mbps wyciągałem za każdym razem.
Tak to sobie działało, wiele komputerów i urządzeń - nie narzekałem.
W wakacje uznałem, że zrobię upgrade do 22.03, pobrałem Czarkowe snapshoty i wszystko fajnie działa...Tylko, że losowy speedtest potrafi pokazać wartości ~ 60-100 Mbps (download niski) z uploadem często pow. 100 Mbps.
Jak odłączę router Openwrt i wepnę się bezpośrednio w orangowy router - sytuacja znowu wraca do normy i mam 800-900/300.
Całość ruchu routera Openwrt kontroluje pakiet mwan3, gdzie mam zaawansowane regułki co i jak dla jakich komputerów/IP.
Zwiększyłem pule adresów do maski .254 (2x więcej adresów) w jednej sieci, zainstalowałem ostatnio "netdata" do monitoringu...
Dziś zmienilem router na coś bardziej wypasionego i 2x karta quad (8 razy intel) - i niewiele sie zmienilo, na poczatku mialem predkość 400 Mbps, speedtest z konsoli routera pokazuje czasem ~400 Mbps (chodzi mi zawsze o download), a czasem 100 Mbps...
włączone packet steering i irqbalance - może to coś zmienia...
Trochę to mnie męczy...może testowo wrócić do 19.07 albo do opnsense (kiedyś miałem pfsense też) i zobaczyć - nie ukrywam, że openwrt jest dużo przyjemniejszy w konfiguracji od tych wspomnianych...
Dzięki z góry, może jakaś drobna sugestia od czego zacząć?
Pozdrawiam!