151

Odp: ZTE MF18A

Dokładnie tak jak napisałeś,trzeba się podpiąć do konsoli ,a żeby to zrobić musisz rozebrać router ( trzeba odkleic gumowa uszczelke od spodu i pod nią są srubki).
Konsola ma standardowe czteropinowe wyprowadzenie TTL 3,3V ,u mnie na zdjęciu widać je w rogu w postaci wlutowanych goldpinow.

152

Dzięki. Napiszesz mi co jest co po kolei od lewej - patrząc tak jak na Twoje zdjęcie...

153 (edytowany przez MiG25 2022-12-19 21:02:47)

VCC nie podłączamy (chyba ,że adapter nie ma zasilania ,ale standardowe na USB mają) , TX łączymy z RX adaptera , a RX z TX adaptera , GND do GND.
ustawiamy port i prędkość 115200 i się łączymy
https://i.ibb.co/GRJS05g/202212112.jpg

154

@MiG25 ten PR nie przejdzie. Opis i podpis umieść w samym commicie, nie tylko w PR. Ponad to zmień tytuł z [22.03] - nowe urządzenia są dodawana tylko do mastera, później mogą być wciągnięte do wydania stabilnego jak komuś będzie się chciało. Z DTSu wywal ten zakomentowany blok odnoście wifi, jest zbędny a oni nie lubią jak się zostawia takie wpisy. W DEVICE_PACKAGES brakuje pakietów od usb i uqmi - no chyba że miałeś jakiś specjalny powód żeby tam tego jeszcze nie umieszczać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

155

Czyli co , ten PR jakoś trzeba skasować ? Czy da się popawić ? Opis w commicie .... zobaczę czy znajdę to....
Bo tam generalnie jest szukanie imienia i Nazwiska , a przecież nicka w gitcie nie zmienię ....

Tytuł ,zmiana na  "ipq40xx: Add support ZTE MF18A" będzie OK ?

Ok , z DTSu odnośnie wifi 5Ghz dla IPQ wywalę.

Pakiety od modemu wyrzucone ( usb-serial-option , kmod-qmi i  uqmi ), bo to tylko router , nie ma modemu w sobie , nie ma także USB ( chyba ,że w złączu USB-C , ale tego nie sprawdzałem)  więc podłączyć do niego też się za bardzo nic nie da.

156

Nie, zaktualizuj sobie po prostu. Modyfikujesz źródła, Robisz git commit --amend -m "nowy komentarz" wypychasz z opcją  force, ew robisz git pull origin master —rebase wcześniej. Jest całkiem nieźle bo tylko na jednym teście się wywaliło, ale mają swoje wymagania które trzeba spełnić.

Dopóki nikt tego nie skomentował możesz zamknąć ten PR i zrobić nowy. Ale jak już są komentarze to znów nie jest to mile widziane tylko trzeba właśnie poprawiać istniejący PR. Tu masz co ma być spełnione: https://openwrt.org/submitting-patches

Ok. nie wiem czemu cały czas mi łaziło po głowie że tam modem jest... Nie dodawaj nic od usb.

157

commit i później pull z opcją force poszło ( i nawet trafiło to do PR) , natomiast wyskakuje coś takiego:

git pull origin master
error: nie można wykonać zaciągnij z przestawieniem: masz nieprzygotowane zmiany.
error: złóż je lub dodaj do schowka.

No i .dts jest niezaktualizowany ... Co teraz zrobić ,żeby czegoś nie spier... ?

158

Nie wykonałeś pusha, masz różnicę pomiędzy tym co masz lokalnie na dysku a zdalnym repo.

159 (edytowany przez MiG25 2022-12-28 16:16:29)

Chciałem ,ale tam mówiło ,żeby robić pull....

git push
To github.com:MiG-41/openwrt.git
 ! [rejected]              master -> master (non-fast-forward)
error: nie można wypchnąć niektórych referencji do „github.com:MiG-41/openwrt.git”
podpowiedź: Aktualizacje zostały odrzucone, ponieważ czubek bieżącej gałęzi jest
podpowiedź: w tyle za swoim zdalnym odpowiednikiem. Zintegruj zdalne zmiany (np.
podpowiedź: „git pull ...”) przed kolejnym wypchnięciem.
podpowiedź: Zobacz szczegóły w „Uwadze o przewijaniu” w „git push --help”.

EDIT: Sync Fork trzeba zrobić w przeglądarce na zdalnym ?

160

Tzn że coś namieszałeś. Albo to wyprostuj (cofnij zmiany które lokalne wykonałeś) albo zaciągnij całe swoje źródła, zrób w nich zmiany i zrób pusha z nich.

161 (edytowany przez MiG25 2022-12-28 19:19:48)

No coś namieszałem , ale to jeszcze nic ... Później w ogóle wszystko usunąłem , przez co PR też się automatycznie zamknął...
w każdym razie przed git commit chyba powinno być git add , i chyba przez to się chrzaniło.. W każdym razie wszystko robiłem od nowa począwszy od ponownego forkowania openwrt...
I chyba w najnowszym forku w pliku https://github.com/openwrt/openwrt/blob … i/Makefile
usunięte jest mf286d... (no ale tego nie dodawałem).

162

Tak, bo zostało to zassane do ath10k-firmware: https://github.com/openwrt/openwrt/comm … a5bff8bbed

163 (edytowany przez MiG25 2022-12-29 01:14:51)

I znowu ten sam błąd Test Formalities :

Author name (MiG-41) need to be your real name 'firstname lastname'

Po czym sprzeczność:

Signed-off-by is missing or doesn't match author (should be 'Signed-off-by: MiG-41 <mgajda@o2.pl>')

Chce ,żeby Sined off było nickiem.... Nie wiem ,czy jestem w stanie to spełnić smile

EDIT: Teraz teoretycznie temu drugiemu commitowi byłem w stanie zmienić opis ( i nawet przeszedł) , ale nie mam pojęcia jak wrócić do pierwszego ...

164

Powinieneś to wszystko zrobić w jednym commicie: https://stackoverflow.com/questions/256 … ted-rebase

165

Coś pokasowałem ... ( najprawdopodobniej skasowałem drugi - ostatni commit) , i chyba wtedy mogłem zmiany dodać do pierwszego, może coś z tego wyszło....
Przy okazji coś z tym najnowszym masterem jest nie tak , bo skompilowany fw wrzucony do MF18A powodował , że mój laptop z HASSOS podłącczony do jego LANu nie miał połączenia ( jeśli był na stałym adresie) , i nie dostawał IP (jeśli miał włączony DHCP) , i inne urządzenia też. dmesg wyglądało to że połączenie się podłączało.   , Po wgraniu poprzedniej kompilacji wszystko wróciło do normy.

166

Master to master, tam nic może nie działać jak ktoś coś z nim robi.

167

W końcu wszystkie checki są na zielono. Czyli teraz trzeba czekać w nieskończoność ,aż ktoś się zainteresuje ? I przy okazji nie nic nie gmerać w moim forku w branchu master , a tym bardziej go nie usuwać ...

168

Tak, czekasz. tydzień, miesiąc, dwa lata. No chyba że komuś coś się jeszcze nie będzie podobało.

169 (edytowany przez Leo-PL 2022-12-30 01:25:26)

Przejrzałem PR i wygląda spoko, ale mam dwa pytania:
- czy zmiana w 'target/linux/ipq40xx/base-files/etc/board.d/03_gpio_switches' była przetestowana, a dokładniej - czy GPIO się zgadza? Ten router nie ma modemu, ale ciągle może mieć OTA update, jak znam tego producenta, więc ta funkcja ciągle jest przydatna.
- Zrzuciłbyś dane spod 0x5000 z partycji ART, albo po prostu całą partycję? Intuicja mi podpowiada, że ten router też występuje w dwóch wariantach, jak MF289F, więc może warto byłoby je przybindować do "wifi1".

Jeszcze jedno: fajnie byłoby, gdybyś rozrysował pinout UARTa jako ASCII-art, tak jak ja to zrobiłem z MF286(A) czy z Ruckusami, zalinkowane zdjęcie w commit message może kiedyś spaść z rowerka.

170 (edytowany przez MiG25 2022-12-30 13:14:25)

Leo-PL napisał/a:

- czy zmiana w 'target/linux/ipq40xx/base-files/etc/board.d/03_gpio_switches' była przetestowana, a dokładniej - czy GPIO się zgadza? Ten router nie ma modemu, ale ciągle może mieć OTA update, jak znam tego producenta, więc ta funkcja ciągle jest przydatna.

Powiedz, co i jak przetestować ? Bo ja nie wnikałem do czego ten GPIO 421 może być , i co się stanie jak go nie będzie. Czego się spodziewać ?
EDIT: Pamiętam ,że coś walczyłeś ,że modem nie chciał ruszać bez jakiegoś GPIO , pewnie to ten. Tu nie ma nic takiego ( chyba ,że podpięte do ZWAVE albo ZIGBEE ) , skompilowałem bez tego i router działa normalnie... Coś z OTA też się wiązało ?

Leo-PL napisał/a:

- Zrzuciłbyś dane spod 0x5000 z partycji ART, albo po prostu całą partycję? Intuicja mi podpowiada, że ten router też występuje w dwóch wariantach, jak MF289F, więc może warto byłoby je przybindować do "wifi1".

Pod adresem w partycji ART jest pustka... Zrzut wszystkich partyci masz tu pod linkiem: https://www.mediafire.com/file/xe25ug78 … A.ZIP/file
ART to mtd9 wg orginału : https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 87#p277287
( Bo jest różnica , czy numery partycji patrzy się "z orginału" , czy już z Openwrt .
Różnica wynika z tego ,że na orginale najpierw numeruje flash później nand  , i rozkład ( z grubsza , bo jest jedna partycja więcej) jak w MF289F , a w openwrt nie umiem zeby bylo tak samo i najpierw numeruje nand , przez co rozkłąd wygląda bardziej na mf286d...
Co do wielu wersji ,to może tak być ,tyle że internet jest ubogi w ten model, nikt takiego czegoś nie sprzedaje oficjalnie na wolnym rynku czy coś , jedynie co to tylko w Polsce razem z modemem zewnętrznym MC7010 ( przez co nie znający się piszą , że MC7010 jest "anteną 5G" ).
Coś mi się zdaje ,że to niszowy w Polsce produkt jest z wtórnego rynku...

Leo-PL napisał/a:

Jeszcze jedno: fajnie byłoby, gdybyś rozrysował pinout UARTa jako ASCII-art, tak jak ja to zrobiłem z MF286(A) czy z Ruckusami, zalinkowane zdjęcie w commit message może kiedyś spaść z rowerka.

Spróbuję to znaleść jak to masz i wyedytować PRa ( bo commita może bć ciężko..)

EDIT: Skopiowałem do PRa Twój tekst z MF286 ... Nie ma tam ASCIIarta... Myślę ,że opis , plus zdjęcie jako backup jest ok... Jest to poprawione w PR , w commicie wolałbym nie ruszać (bo jeszcze coś spier...)

171

PS. A co jest w środku MC7010?

172 (edytowany przez MiG25 2022-12-30 09:02:19)

To co w MC801A , czyli Snapdragon X55

Dodatkowo MC7010 wykastrowany o wifi, z jeszcze większym radiatorem i obudową "hermetyczną".

173

@Cezary , przy okazji dwie sprawy kompilacji , gdzie znaleść listę poszczególnych paczek do kompilowania ? Chcę ,żeby nie wkompilowywały się odhcp6c i odhcpd-ipv6only.... W menuconfig tego nie widzę...
Następna sprawa to jak zrobić kompilację bez DFSu ?

174

Jest w menuconfig w sekcji Network. I DFS też jest - kernel modules, wirelss drivers, kmod-ath, nacisnij enter na to bedzie podmenu i opcja  enable dfs support

175

Ok , dzięki ,są tam.. 

DFS jest tak jak piszesz dla IPQ40xx , a np. dla R6220 ? Tam nie ma kmod-ath , (znaczy nie instaluje się ) , kmod-mt7603 i kmod-mt76x2 nie ma podmenu...