Temat: Laptop zawiesza sieć OpenWrt?

Bardzo nietypowe zachowanie którego logicznie nie mogę wyjaśnić. Prawdopodobnie mój laptop Dell zawiesza router i to powoduje automatyczny restart routera. Prawdopodobnie bo zauważyłem zależność że gdy laptop jest podłączony do sieci niemal natychmiast sieć pada (przykładowo po włączeniu laptopa do sieci po mniej jak 5 minutach sieć pada). A teraz dziwne rzeczy które się dzieją i są powtarzalne. Oglądam na laptopie YouTube, film jest pobierany do bufora (widzę w Windowsie wykorzystanie sieci, widzę na routerze że pobranych danych przybywa, widzę na modemie w diagnostyce że transfer jest pobierany) ale nie mogę otworzyć żadnej strony na laptopie, widzę: DNS_PROBE_FINISHED_NO_INTERNET albo DNS_PROBE_STARTED. Sprawdzam na telefonie w tej samej sieci i strony otwierają się. Możnaby już uznać że to problem z laptopem ale po chwili dzieje się tak że z przeglądarki laptopa na modem mogę się zalogować, na router również mogę się zalogować ale po kliknięciu w routerze na adres IP modemu dostaję komunikat "Błąd odczytu lokalizacji". Router restartuje się automatycznie - czyli jednak nie mógł sprawdzić pinga do Google. Całość dzieje się w przeciągu 3-4 minut. I co wyklucza laptopa to to, że udostępniając internet ze smartfona takie problemy nie występują.
System stary LEDE Reboot 17.01-SNAPSHOT r3925-79c8f2f50b na TP-Link TL-MR3220 v2 ale do tej pory dość stabilnie. Kupiłem kiedyś kilka używanych TP-Linków 3420 (różne wersje) aby mieć nowszy system OpenWrt i problem był taki sam, wtedy stwierdziłem że kupiłem używane sprzęty i to jakaś wada hardware. Ale teraz jedyną zmienną jest tutaj laptop.

Co mogę sprawdzić przez SSH w terminalu co się stało?

2

Odp: Laptop zawiesza sieć OpenWrt?

Strzelam że:
- karta wifi w laptopie sprawia problemy, w sensie emituje do AP coś czego router nie rozumie, wykłada się sterownik i w rezultacie resetuje się cały - to sprawdzisz przez podłączenie do laptopa innej karty wifi np. na usb i zobaczenie jak działa
- pada zasilacz w routerze i przy większym obciążeniu (transferu czy klientami) wymaga więcej energii, zasilacz nie daje rady i resetuje się sprzęt - to sprawdzisz przez połączenie innego zasilacza. Tym bardziej że to kilkuletni sprzęt i mogą w nim padać kondensatory.

Sprawdzić w sumie możesz chyba jedynie przez podłączenie uartu i łapanie wszystkiego co tam leci. Jak spróbujesz podłączyć laptopa i sprzęt się zresetuje to zobaczysz na konsoli czy to przez wywalenie się sterownika czy zresetował się sam z siebie.

Tak czy siak - to ciężka sprawa detektywistyczna, która pojawia się specyficznych warunkach.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie to że się czepiam ale TL-MR3220 v2 to raczej na złom powinien iść niż korzystać z niego produkcyjnie. Mam tylko nadzieję że na tym lapku nie masz jeszcze Win7.
Czy w samej karcie WiFi zmieniłeś coś w konfiguracji sterownika np QoS czy jedziesz na ustawieniach domyślnych ?
Spróbuj zaktualizować sterowniki od tej karty ze strony producenta.
Czy przypadkiem w tym MR3220 to nie masz extroota ? Może pendrive padł i próbuje coś tam zapisać albo odczytać i wywala ruter ?

| C2600 @ OpenWrt 21.02 / LuCi -> sieć gościnna, WINS serwer, VLAN, DLNA, multiwan
| WDR4300 @ OpenWrt 21.02 / LuCI -> extroot, sieć gościnna, WINS serwer
| MR3020 @ MiFi 17.01 -> E3372 HiLink
| WR842ND v2 @ Gargoyle PL 1.13.0 -> testy

4 (edytowany przez tomaszu 2022-11-12 15:29:50)

Tak wiem że jest to złom, ale jest na strychu i do tej pory wystarczał, sprzęcik przerzucił sporo danych: łącznie
3.889 TiB (od 2021-03-19). Oczekuję w przeciągu tygodni możliwości podłączenia do światłowodu więc nie będę zmieniał tego urządzenia.
Mam Windows 10 Enterprise 21H1.
Sterowniki aktualne z poziomu Windowsa ale zobaczę co znajdę na stronie producenta.
Ustawienia mam domyślne tzn zmieniałem Wireless Mode i przełączałem między trybami a/b/g/n (różne kombinację) licząc że to coś pomoże. Rónież zrobiłem reset karty sieciowej co wymusiło ponowne uruchomienie systemu. Jednak niestety nie pomogło . W jednym trybie transfer był nawet ucięty do równych 6Mbps ale też router zrestartował się.
Włożyłem zewnętrzną kartę sieciową na USB którą kiedyś kupiłem na zapas i mam niestety unable to connect mimo prawidłowego hasła. Może mam jeszcze jedną w zapasie o ile jej nie dałem komuś.
Co ciekawe nawet bez ruchu sieciowego router się restartuje. Teraz w momencie pisania tego postu z laptopa widzę że już nie mam połączenia sieciowego. Laptop był w stanie czuwania wszystko działało, dosłownie po kilkunastu sekundach od uruchomienia sieć pada.
Wyłączę router może jeszcze z prądu na kilka minut bo na razie są tylko restarty.
Nie mam extroota ale zapisuję statystyki transferu co 1 minutę (nie szkoda mi tego urządzenia/pamięci jakkolwiek to zabrzmi).
UARTu niestety nie mam możliwości aby podłączyć, tak samo wiedzy (wiedza akurat oczywiście do ogarnięcia). smile Chyba że można z terminala to zweryfikować po logach - bo mam dostęp do routera po WiFi mimo że sieć (Internet) już nie działa. Jeszcze zostaje ewentualnie podejrzenie pakietów na karcie sieciowej.
Mam jeszcze w innej lokalizacji dwa inne różne OpenWrt (3220v2 z 17.01.7 i 3420v5 z 22.03.2) i tam będąc głównie zalogowanym na 3220 wszystko działa bez zarzutu. Zweryfikuję jeszcze na 3420 pod obciążeniem sieciowym.

Przy okazji Delle czy sterowniki do kart sieciowych w Dellach są bardzo dziwne, miałem np. na innym Dellu problem taki że łącze ethernetowe dawało absurdalne wyniki w speedtestach rzędu 12Tbps - tutaj (https://github.com/esnet/iperf/issues/1069) wątek z wieloma szczegółami i próbami który nie został rozwiązany. Zobaczę na tym sprzęcie przy okazji czy problem powtórzy się.

5

Nie żebym się czepiał ale mr3220 v2 u rodzinki działa bez zająknienia już ładne kilka lat, łącze 100/100 i nie ma problemu przy ruchu na poziomie 10-30TB/miesiąc , restart czasem co miesiąc dwa

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

6

Co do MR3220 to w tym wypadku chyba dokonał żywota i albo ma jakiś problem sprzętowy albo tak jak pisał Cezary padł zasilacz. Jeżeli bardzo chcesz go reanimować spróbuj podmienić zasilacz ale osobiście proponował bym zakup czegoś co wspiera wifi AC.
Co do samego MR32xx to był to od samego początku sprzęt bardzo budżetowy. Nie dość że tylko 32MB RAM to i tylko 4MB ROM przez co zmiana czegokolwiek to rzeźba każdy wie w czym. Nie wspomnę że już jest nie wspierany a soft dziurawy na lewo i prawo.
WiFi tylko na 2.5GHz z jednym strumieniem danych i tylko w standardzie N. Obsługa na nim łącza 100Mb to jak jazda maluchem na autostradzie owszem można ale ...
Jeszcze czekam aż ktoś wyskoczy że ma światłowód 1Gb i pracuje na MR32xx.

| C2600 @ OpenWrt 21.02 / LuCi -> sieć gościnna, WINS serwer, VLAN, DLNA, multiwan

7

Zobaczymy co mi się uda ustalić. W każdym razie to co wyklucza zasilacz to jest to np. sytuacja że mogę pobierać przez telefon plik z transferem kilkadziesiąt Mbps i nic się nie dzieje. Laptop nawet bez wysysania łącza a po prostu zalogowany powoduje problemy z siecią. Najprawdopodobniej jest to jakaś emisja która zawiesza router. Sprawdziłem dzisiaj dwa pozostałe routery z OpenWrt o których wspominałem wyżej pod tym laptopem Dell i problem nie występuje.
Jestem świadomy starości tego sprzętu jak i oprogramowania ale dlaczego używam napisałem wyżej w poście.

8

Sprawdź te obrazy https://forum.openwrt.org/t/openwrt-19- … luci/55458

P.s już wtedy te routery były nieopłacalne no ale ktoś je polecał innym...

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

9 (edytowany przez tomaszu 2022-11-14 14:02:26)

Sprawdzę te obrazy 19.07, dzięki.
EDIT: 19.07 jest tylko dla TL-MR3220v1.
https://openwrt.org/docs/techref/targets/ath79
https://openwrt.org/docs/techref/targets/ar71xx-ath79

Wydaje mi się że znalazłem winowajcę. Jest to Google Chrome.
Obecnie problem mam z wersją Version 107.0.5304.107 (Official Build) (64-bit) oraz z beta (specjalnie zainstalowałem) Version 108.0.5359.40 (Official Build) beta (64-bit). Zauważyłem że Microsoft EDGE działa bez problemów. Wczoraj puściłem w Microsoft EDGE oglądanie streaming wideo 1440 na laptopie oraz na telefonie inną transmisję live. Przez godzinę sieć działała bez problemu. W EDGE otwierałem różne strony. Po utuchomieniu Chrome od razu sieć przestała działać. Kilka ciekawych rzeczy jakie zauważyłem:
po odpaleniu Chrome w telefonie też przestała działać sieć. Po wyłączeniu i włączeniu WiFi w telefonie transmisja wróciła. Tak samo transmisja 1440 na laptopie cały czas działała mimo że już nie mogłem otworzyć żadnej strony (tak samo w EDGE strony nie ładowały się). Czyli wygląda to na problem z DNS. Po czterech minutach router uruchamia się ponownie bo skrypt nie może pingować Google więc połączenie jest restartowane poprzez restart całego urządzenia.
Problem mógł pojawić się po aktualizacji Chrome.
Zanim odkryłem że to Chrome zainstalowałem starszą wersję sterowników do karty sieciowej i WiFi z poprzedniego roku. Ale problem ten sam. Teraz już zakładam że można wykluczyć problem po stronie sterownika czy karty sieciowej. Wszystkie próby i obserwacje wskazują na przeglądarkę.

10

Tu jest 19.07 od Cezarego ale bez LuCi dla MR3220 v2
https://dl.eko.one.pl/openwrt-19.07/tar … pgrade.bin
Obstawiam że ze względu na brak wsparcia i jakieś dziury ruter zachowuje się tak jak się zachowuje.

11

Ten mój 17.01 jest z MiFi. Tak jak wspomniałem oczekuję na światłowód i jestem świadom starości i sprzętu i softu.
Z kolei 3220v2 z oprogramowaniem LEDE Reboot 17.01.7 r4030-6028f00df0 w innej lokalizacji działa bez zarzutu, więc 19.07 będzie niemal na pewno również bezproblemowe.
Pozostaje upgrade lub sprawdzanie co jakiś czas zachowania się sieci na nowej wersji Chrome.

12

Podbije tak na chwilę temat - problem nie występuje jeśli połączony jestem VPNem. Czyli wszystko wskazuje na to że jednak jakiś pakiet zawiesza WiFi bo po VPNie ruch jest tunelowany i szyfroway i router zakładam że widzi te pakiety inaczej.