Temat: Laptop zawiesza sieć OpenWrt?
Bardzo nietypowe zachowanie którego logicznie nie mogę wyjaśnić. Prawdopodobnie mój laptop Dell zawiesza router i to powoduje automatyczny restart routera. Prawdopodobnie bo zauważyłem zależność że gdy laptop jest podłączony do sieci niemal natychmiast sieć pada (przykładowo po włączeniu laptopa do sieci po mniej jak 5 minutach sieć pada). A teraz dziwne rzeczy które się dzieją i są powtarzalne. Oglądam na laptopie YouTube, film jest pobierany do bufora (widzę w Windowsie wykorzystanie sieci, widzę na routerze że pobranych danych przybywa, widzę na modemie w diagnostyce że transfer jest pobierany) ale nie mogę otworzyć żadnej strony na laptopie, widzę: DNS_PROBE_FINISHED_NO_INTERNET albo DNS_PROBE_STARTED. Sprawdzam na telefonie w tej samej sieci i strony otwierają się. Możnaby już uznać że to problem z laptopem ale po chwili dzieje się tak że z przeglądarki laptopa na modem mogę się zalogować, na router również mogę się zalogować ale po kliknięciu w routerze na adres IP modemu dostaję komunikat "Błąd odczytu lokalizacji". Router restartuje się automatycznie - czyli jednak nie mógł sprawdzić pinga do Google. Całość dzieje się w przeciągu 3-4 minut. I co wyklucza laptopa to to, że udostępniając internet ze smartfona takie problemy nie występują.
System stary LEDE Reboot 17.01-SNAPSHOT r3925-79c8f2f50b na TP-Link TL-MR3220 v2 ale do tej pory dość stabilnie. Kupiłem kiedyś kilka używanych TP-Linków 3420 (różne wersje) aby mieć nowszy system OpenWrt i problem był taki sam, wtedy stwierdziłem że kupiłem używane sprzęty i to jakaś wada hardware. Ale teraz jedyną zmienną jest tutaj laptop.
Co mogę sprawdzić przez SSH w terminalu co się stało?