Pozwolę sobie dodać swoją opinię, głównie "for the record", bo wątek już dość historyczny. Niemniej dotychczas raportowano problemy z łączeniem się z siecią w trybie mixed, ja mam trochę inny problem do opisania.
Mam sieć domową na 5 i 2,4 GHz i na dwóch AP (ten sam SSID) z fast roaming, ale na starym sprzęcie (R6220 z Gargoyle 1.13 i z wpad-openssl). Dwa tyg temu włączyłem na obu AP tryb mieszany WPA2-WPA3. Wszystkie sprzęty domowe wykrywały sieci i łączyły się bez problemu (telefony na na Androidzie 13, tablet z Androidem 12, laptopy z kartami Intel AX200 i Intel 9560, zarówno pod Win10, Win11 i Ubuntu). Nawet stare sprzętowe radio internetowe spokojnie działało korzystając z WPA2. Więc niby sukces...
Problemy dotyczyły przede wszystkim przełączania: urządzenia nie przełączały się w ogóle między AP (pomijam czy szybko -- nie chciały w ogóle, aż do zerwania połączenia z dalszym AP), również kulało przełączanie między 5 a 2,4 GHz z tego samego AP. W tym drugim przypadku nawet po zerwaniu z 5GHz nie wskakiwały na 2,4GHz, po prostu raportowały utratę zasięgu WiFi.
Więc też wróciłem do szyfrowania WPA2 na obu AP.