Temat: WPA2/WPA3 mixed mode

Witam.

Próbowałem odpalić na openWRT 22.03.2 wifi z WPA2/WPA3 - mixed, aby starsze urządzenia zapinały się na WPA2, nowsze na WPA3.
Jeśli chodzi o Android 12 zapina się na WPA3. Android 10 (Motorola) nie potrafi w ogóle wybrać poprawnie. Windows 10 z kartą, która obsługuje WPA3 wybiera WPA2. Ubuntu wybiera WPA3.

Zainstalowany pakiet wpad-basic-wolfssl, odpalony Fast Roaming.
Udało Wam się to poprawnie odpalić?

Pozdrawiam

2

Odp: WPA2/WPA3 mixed mode

Jak widzisz - zależy to od klienta, a najgorszy przypadek to kiedy klient w ogóle nie chce się połączyć mimo że powinien na wpa2.
Może za klika lat tak się to unormuje że każdy nowy klient będzie się już łączył.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dokładnie tak jak piszesz.
Najlepsze jest, że niby Android 10 już obsługuje WPA3, ale widocznie jak ma sygnał zmiksowany WPA to już się gubi. Najlepszy jest win10. Pomimo karty Intela i sterowników oraz wersji win 10 (najnowsza) za nic nie chce przyjąć WPA3. Bez WPA3 nie działa na nim Fast Roaming.
Czasem złapie mi z dolnego AP sygnał i trzyma, pomimo, że ma ap w odległości ok 6m i sygnał bardzo dobry lub wręcz idealny.
Natomiast android bardzo fajnie się przełącza między AP.

4 (edytowany przez jaros85 2022-11-03 20:21:25)

Siemano.
Potwierdzam ja to samo przerabiałem na OpenWrt 21.02
O wiele lepiej radzili sobie klienci na androidzie 7 niż ci z androidem 9-10 gdzie teoretycznie było już częściowe wsparcie dla WPA3. Najgorzej mam z Redmi 7 który aktualnie wcale nie chce się do takiego wifi podłączyć.
Rozwiązań jest kilka.
1. Rezygnacja z WPA3
2. Włączenie trybu mieszanego tylko na 5GHz a na 2.5GHz zostawić tylko WPA2
3. Mnie czasami pomogło ręczne dodanie sieci (jej SSID, typu szyfrowania WPA2, hasła) ale to działa wybiórczo i dużo zależy od klienta.

Ogólnie w trybie mieszanym WPA3/WPA2 problem jest zawsze klient i błędy w implementacji WPA3 na nie wspieranych już wersjach Androida.

[edit]
Co do karty Intela to ona fizycznie musi obsługiwać WPA3, tu sam Win10 nie pomoże. Podaj model tej karty.

| C2600 @ OpenWrt 21.02 / LuCi -> sieć gościnna, WINS serwer, VLAN, DLNA, multiwan
| WDR4300 @ OpenWrt 21.02 / LuCI -> extroot, sieć gościnna, WINS serwer
| MR3020 @ MiFi 17.01 -> E3372 HiLink
| WR842ND v2 @ Gargoyle PL 1.13.0 -> testy

5

jaros85 napisał/a:

Siemano.

1. Rezygnacja z WPA3

Chyba to najlepsze rozwiązanie na chwilę obecną....

jaros85 napisał/a:

Co do karty Intela to ona fizycznie musi obsługiwać WPA3, tu sam Win10 nie pomoże. Podaj model tej karty.

intel wireless-ac 9260
Tak wspiera karta Fast Roaming, ale sam Windows 10 nie chce (bynajmniej jakiś czas temu nie chciał) obsługiwac Fast Roaming z WPA2 PSK lub na otwartych sieciach.
Ja ustawiłem teraz w karcie sensitive Roaming (czułość karty) na wysoką i powiem, że przełącza szybko i nie zrywa połączenia.
Więc wygląda na to jakby załapał FR (FT)

6

Tak samo Chromecast

7

Jeżeli ten łapek nie chce ogarniać WPA3 to może sprawdź sterowniki bezpośrednio od Intela bo może jakoś te domyślne nie chcą współpracować.
Ja z Win10 bez problemu łączyłem się na WPA3. Teraz mam Win11 i tu lepiej jest to ogarnięte wydaje mi się z wyborem sieci i z dostępem do sieci z WPA3

| C2600 @ OpenWrt 21.02 / LuCi -> sieć gościnna, WINS serwer, VLAN, DLNA, multiwan
| WDR4300 @ OpenWrt 21.02 / LuCI -> extroot, sieć gościnna, WINS serwer
| MR3020 @ MiFi 17.01 -> E3372 HiLink
| WR842ND v2 @ Gargoyle PL 1.13.0 -> testy

8

Hej

Sprawdzałem już sterowniki. Mam zainstalowane od Intela i nic.
Teraz jak zmieniłem czułość przełączania w opcji, to lepiej to działa, już nie czuć tak, żeby zrywał, jakby się płynnie przełączał...

9

Pozwolę sobie dodać swoją opinię, głównie "for the record", bo wątek już dość historyczny. Niemniej dotychczas raportowano problemy z łączeniem się z siecią w trybie mixed, ja mam trochę inny problem do opisania.

Mam sieć domową na 5 i 2,4 GHz i na dwóch AP (ten sam SSID) z fast roaming, ale na starym sprzęcie (R6220 z Gargoyle 1.13 i z wpad-openssl). Dwa tyg temu włączyłem na obu AP tryb mieszany WPA2-WPA3. Wszystkie sprzęty domowe wykrywały sieci i łączyły się bez problemu (telefony na na Androidzie 13, tablet z Androidem 12, laptopy z kartami Intel AX200 i Intel 9560, zarówno pod Win10, Win11 i Ubuntu). Nawet stare sprzętowe radio internetowe spokojnie działało korzystając z WPA2. Więc niby sukces...

Problemy dotyczyły przede wszystkim przełączania: urządzenia nie przełączały się w ogóle między AP (pomijam czy szybko -- nie chciały w ogóle, aż do zerwania połączenia z dalszym AP), również kulało przełączanie między 5 a 2,4 GHz z tego samego AP. W tym drugim przypadku nawet po zerwaniu z 5GHz nie wskakiwały na 2,4GHz, po prostu raportowały utratę zasięgu WiFi.

Więc też wróciłem do szyfrowania WPA2 na obu AP.

10

Sprawa nadal się nie polepszyła. Klienci mają różną implementację i mimo że teoretycznie nawet działają co dzieją się różne cuda. Więc... może za kilka lat, jak znów wymieni się cały sprzęt na nowszy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.