1

Temat: Wireguard serwer i klient na tym samym urządzeniu

Witam,

Mam działający server wireguard na swoim routerze tak bym miał dostęp do sieci lokalnej z zewnątrz. Mam też serwer VPS z wireguard. Potrzebuję czasem puścić ruch sieci domowej przez ten serwer. Czy mogę na domowym routerze uruchomić klienta wireguard do tego VPS?

W poradniku jest opis jak uruchomić serwer lub klienta na OpenWRT. Rozumiem, że korzystając z tego poradnika na swoim routerze musiałbym utworzyć interfejs dla serwera wg0 a dla klienta np wg1?

2

Odp: Wireguard serwer i klient na tym samym urządzeniu

Tak, możesz zrobić sobie dodatkowy tunel. Właściwie to możesz zrobić sobie ich ile chcesz...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

farben napisał/a:

Witam,

Mam działający server wireguard na swoim routerze tak bym miał dostęp do sieci lokalnej z zewnątrz. Mam też serwer VPS z wireguard. Potrzebuję czasem puścić ruch sieci domowej przez ten serwer. Czy mogę na domowym routerze uruchomić klienta wireguard do tego VPS?

W poradniku jest opis jak uruchomić serwer lub klienta na OpenWRT. Rozumiem, że korzystając z tego poradnika na swoim routerze musiałbym utworzyć interfejs dla serwera wg0 a dla klienta np wg1?

Utworzenie drugiego tunelu akurat mogłeś sprawdzić bez pytania smile.
Schody zaczną się w momencie decyzji jak ma wyglądać ten "moment" puszczania całego ruchu z sieci domowej.
Chodzi o domyślne trasy.
W telefonie to możesz sobie łatwo przełącząć trasy domyślne poprzez klik w ikonkę.
Jak będziesz przełączał ruch? Harmonogram? Przycisk na routerze?
Bo może się okazać że pozostanie Ci opcja serwer lub klient na OpenWRT.
Co innego jakbyś spinał tunelami tylko różne sieci i tylko sieci.
Jak ogarniesz taki temat to pokaż rozwiązanie, na pewno przyda się potomnym.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

4

Właściwie to myślałem że ten moment przejścia to będzie po prostu włączenie interfejsu wg1 lub wyłączenie kiedy nie będę potrzebował tunelu...

5

....i tu jest ten upierdliwy na dalszą metę sposób.

Ale zawsze możesz sobie wystawić własną stronę www z klawiszem np. "Włącz klienta WG" i reszta wykona się sama po skrypcie czy coś w tym stylu....

Chyba, że zrobisz na harmonogram, to będzie bezobsługowo ale tylko w zadeklarowanym czasie.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

6

Mam cos podobnego, tzn puszczam ruch przez VPN wireguarda do USA, zeby ogladac inny kontent na TV
Calosc jest na policy based routing per source IP. Dodatkowo dodane custom commands w LUCI do wlaczania/wylaczania PBR dla tych IP