1 (edytowany przez Kebap 2022-10-11 18:37:30)

Temat: wejście w ustawienia huawei e3272 hilink przez tunel wireguard

Jest jakaś możliwość żeby zmienić ustawienia dotyczące sieci na tym modemie, zdalnie poprzez wireguarda?

Może to tak rozpiszę - mam 2 routery połączone wireguardem, aktualnie mam fizyczny dostęp do routera który robi za serwer z publicznym ip, na drugim routerze mam właśnie internet mobilny z modemu usb, chciałbym wejść na 192.168.8.1 (interfejs tego modemu usb) i zmienić kilka ustawień, ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać

2

Odp: wejście w ustawienia huawei e3272 hilink przez tunel wireguard

Tak, jak sobie odpowiednio zrobisz routing to tak. Coś takiego opisywałem przy okazji openvpn: https://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpntu … inkklienta

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Kebap 2022-10-11 19:04:07)

Nie mam pojęcia jak to przetłumaczyć z openvpn na wireguarda, dodałem ip modemu do klienta i serwera, zrestartowałem sieć i teraz nie mam dostępu do klienta w ogóle, ehh trzeba się przejść

Dodam że klient i serwer do tej pory mogły się komunikować bez żadnego problemu

/e w sumie to dostęp mam, przez jakieś 10 sekund co 3-4min

4

Tam są dwie rzeczy - jedna to zezwolenie na forwarding vpn <> wan na kliencie, druga - dodanie do serwera w twoim przypadku trasy na 192.168.8.0/24 która ma prowadzić przez vpn. Na kliencie pewnie już będziesz miał trasę bo taki masz wan.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez Kebap 2022-10-11 21:05:09)

Rzeczywiście, okazało się że jak zrestartowałem sieć zdalnie, to modem po prostu jakoś dziwnie się zaczął zachowywać, jak już byłem na miejscu to odłączyłem wszystko od prądu, włączyłem i już działało, dzięki.

6

Ehh same problemy z tym modemem, teraz w ogóle nie jestem w stanie się do niego zalogować, nawet jak jestem na miejscu, podłączony bezpośrednio do sieci lokalnej...

7 (edytowany przez Kebap 2022-10-19 14:30:45)

W dodatku na dnsach orange, nie działa mi internet, oraz nie mogę sie zalogować do Luci będąc w sieci lokalnej, żeby się zalogować do routera musiałem wchodzić przez wireguarda, jak zmienię dnsy na 1.1.1.1 to wszystko zaczyna działać poprawnie, ale do modemu dalej się nie mogę dostać