1 (edytowany przez lexmark3200 2022-10-02 09:52:40)

Temat: Samsung a53 5G i problem z wifi na AP Cisco

Witam

Jak w temacie. Kupiłem nowy telefon (już chciałem jechać reklamować) za nic  nie chce trzymać zasięgu wifi. Ciągle skacze, na network cell info pokazuje ok -75 - -90 dBm, gdy w tym samym miejscu Motorola ma full zasięg i pokazuje ok -40 dBm. no więc zacząłem szukać przyczyny, poszedłem pod inny AP bez openwrt jest full zasięg, Network pokazuje podobnie jak motka z różnicą ok 2dBm. Trzyma wifi. Jest OK.
No więc odpaliłem na TP-Link TL-wr1043ND v2 OpenWRT. i trzyma wifi, ma zasięg na full -34dBm.
Patrzę na ustwienia, są identyczne jak na moim AP z sufitu MR16. jedyna różnica to pakiet hostapd-common. Jest na MR16, nie ma na TP link.
W obu ustawiłem Fast Roaming, myślałem, że może to coś nie działa.
Aha MR16 robi jako dump AP (wyłączone firewall, dnsmasq i odhcpd.
Reszta jest to samo. No poza kluczem do wifi , na MR16 jest bardzo długi, na TP link krótki, ale to w sumie nie powinno mieć znaczenia.
Dodam, że na innych urządzeniach - laptopy i inne smartfony MR16 działa jak powinno. Wyciska max z niego.
Samsung nie potrafi się dogadać z MR16? czy coś z configiem będzie? Dodam, że u znajomego mam ten sam AP i ten sam telefon i wyciska z niego ok 160-180M.

Podpiąłem wifi pod MR12 na 2.4GHz ten sam problem.
Musze wgrać starszy firemware. Bo coś mi się zdaję, że to może być wina nowego OpenWRT - u znajomych jest starsza wersja 21.

2

Odp: Samsung a53 5G i problem z wifi na AP Cisco

Wgrałem starszy soft w MR12 - 19.07.8 Telefon nie zrywa połączenia. w Network Cell Info mam -27dBm w odległości ok 2m od AP.
Zapina się na 65Mb/s. Na TP-Linki na 72Mb/s.
Teraz ciekawa sytuacja, wpadł szwagier z a53, to samo co u mnie się dzieje, na S20fe działa bez problemu. Zapina się na 133Mb/s i osiągi są zupełnie inne.

Nie wiem, czy to wina sterowników w openWRT czy tego exynosa w a53, który w nich siedzi, ale mówiąc delikatnie lekko się wkur***łem. chyba jutro jadę zrobić zwrot towaru (kupiłem przez www z odbiorem w sklepie).

3

Odp: Samsung a53 5G i problem z wifi na AP Cisco

Mały update.
Ten telefon to chyba jakaś porażka, A9 z 2018r zapina na meraki MR16 na 2.4GHz na 300 Mb/s, ten na pełne 65Mb/s. 5GHz to aż 150Mb/s.
Jutro leci zwrot.