Temat: TP-Link Archer C6 2.0 z OpenWRT - sieć mesh

Witam. Mam obecnie router TP-Link Archer C6 2.0. Planuję rozbudowę sieci domowej o dodatkowy access point WiFi, który będzie połączony z routerem po kablu (po drodze będzie switch niezarządalny ale to chyba bez znaczenia). Pytanie jaki access point kupić, aby stworzyć sieć mesh z routerem z zainstalowanym OpenWRT?

2

Odp: TP-Link Archer C6 2.0 z OpenWRT - sieć mesh

Trochę ideologię pomyliłeś. Jako AP - dowolny router, jeżeli podłączysz go kabelm do Archera to żadnego mesha nie robisz i nie potrzebujesz. Będzie działał jako AP po prostu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

W tej sytuacji urządzenia połączone z WiFi same będą się przełączać pomiędzy routerem a access pointem w zależności który sygnał w danym miejscu będzie silniejszy? Bo taki efekt chcę osiągnąć, byłem pewien że właśnie po to jest sieć mesh wink

4

Nie. To jest fast roaming i to od klienta zależy czy się przełączy na silniejszy sygnał czy.
Mesh to tylko sposób połączenia apeków ze sobą i nic wspólnego z przełączaniem klienta to nie ma wspólnego.

5 (edytowany przez MiG25 2022-09-28 12:23:06)

Od klienta też to zależy ,czy się chce przełączyć ,czy uparcie się trzyma jednego AP do utraty sygnału ( czasami aktualizacja sterowników pomaga )  , ale w AP też trzeba mieć i włączyć obsługę  Fast Transition 802.11r...

6

MiG25 napisał/a:

w AP też trzeba mieć i włączyć obsługę  Fast Transition 802.11r...

To jest chyba kluczowa informacja. Czy ta obsługa jest realizowana sprzętowo czy programowo? Innymi słowy, czy zainstalowanie OpenWRT na urządzeniu gwarantuje mi że będę mógł na nim włączyć Fast Transition 802.11r.?

7

Programowo. Jak na obu zainstalujesz openwrt to będziesz mógł włączyć.

8

Ok już wszystko jasne, dzięki za wyjaśnienie smile