26

Odp: Dziwne zachowanie WiFi 5Ghz

Używasz jako ap czy jako router?

27

krisux napisał/a:

Używasz jako ap czy jako router?

Zdefiniuj... Kwestia semantyki, w soho granice się zacierają. wink

Po prostu mydelniczka robi za prosty r+ap co by eth i wifi sprzęty miały net i mogły też pogadać po lanie.

Oba interfejsy wlan R6220 ma ustawione jako AP i wan to wan a lan1 obsługuje osobnego switcha gdzie siedzą blaszaki.

Na chwile obecną trzy strefy lan, wifi, wan. Firewall na chwile obecna tylko przycina ruch do wifi względem lan bo chce testować czy nie lata tam syf który powoduje głupienie a jednocześnie potrzebuje ruch do dnsów.

28

Ja to bym wziął/kupił jakiś inny router (fizycznie, może być R6220) i sprawdził.
Ten co teraz używasz może mieć jakiś problem, w końcu to nie są nowe sprzęty.
Jak nie działa na jednym, warto sprawdzić na innym.

29

Sprawdź, jeszcze klientów: u mnie kamera WiFi przywieszała AP, mimo bardzo dobrego zasięgu, po przestawieniu jej na kabel problem z Wifi znikł.

30

igor13 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Tak, sterownik po prostu tego nie robi. Wgraj oryginał i zobacz jak się będzie zachowywał.

Wywaliłem wlan1 z br-lan i odseparowałem go plus kilka reguł w fw i czas na kolejne testy... na szybko jednak widzę pewną anomalie zmianową hmm w logach mniej wpisów i ping się jak by stał spokojniejszy ale nie chce zapeszyć. smile

Jedno mnie niepokoi to że dość często wali duplikaty czego na innym ap nigdy nie było.

icmp_seq=471 ttl=63 time=15.4 ms (DUP!)

I lipa nadal to samo ech...

31

secam7 napisał/a:

Ja to bym wziął/kupił jakiś inny router (fizycznie, może być R6220) i sprawdził.
Ten co teraz używasz może mieć jakiś problem, w końcu to nie są nowe sprzęty.
Jak nie działa na jednym, warto sprawdzić na innym.

Mam cały czas drugi sprzęt(nie r62020) na którym wszystko działa tak jak trzeba. Schody się zaczynają jak przepnę się na r6220+owrt hmm

32

krypton_pl napisał/a:

Sprawdź, jeszcze klientów: u mnie kamera WiFi przywieszała AP, mimo bardzo dobrego zasięgu, po przestawieniu jej na kabel problem z Wifi znikł.

Na innym ap miesiącami wszystko było/jest gites, tylko na r6220+owrt coś zaczyna świrować hmm

33

Panie naczelniku Cezary,

Czy oem fw można wgrać do r6220 poprzez luci?

34

Nie. Wgrywaj przez https://github.com/jclehner/nmrpflash

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

35

Sprzedawca mówi żeby podmienić zasilacz na inny. Więc testuje na innym... tylko czy zasilacz może powodować tak dziwaczne zachowanie wifi?

36

Tak, o ile obniża napięcie bo prądowo nie daje rady.

37

Cezary napisał/a:

Tak, o ile obniża napięcie bo prądowo nie daje rady.

Podmieniłem na trochę mocniejszy bo takiego samego akurat nie mam pod ręką... czas pokaże czy to tego wina. wink
Z pewnością po spamuje tutaj co dalej smile

38 (edytowany przez igor13 2022-09-27 20:39:06)

Lipa, to nie zasilacz... pada tak samo jak padało.

ech....

Owrt widzi na interfejsie wlan1 pakiety, jak wywołam na tel coś z chmury amazona o widzę to w iftop na owrt... tylko wygląda to jak by routing umierał i nic dalej z interfejsu w głąb nie przechodzi, tylko jakimś cudem icmp leci. hmm

Zapytania do serwera dns(w lan, na br-lan/lan1) też dochodzą bo je widzę w logach...

Po pewnym czasie łączność ze światem wraca sama...

39

U mnie czasami też bywa podobnie, z tym że na 2,4 na dość starym laptopie z Mintem Xfce.
Na nowszym laptopie z 5 GHz tego nie ma.

40 (edytowany przez igor13 2022-09-28 13:19:09)

salceson napisał/a:

podobne problemy mam na starym laptopie ze starą kartą wifi, na jądrach linuxa wyższych niż 4.15. Czy nowszy telefon z nowszym androidem też nie działa prawidłowo?

Mój tel z android 7 dostaje czkawki na r6220, tylko ze na innym sprzęcie działa bez problemu tylko na r6220 jest ten dziwaczny problem.

Cybe napisał/a:

U mnie czasami też bywa podobnie, z tym że na 2,4 na dość starym laptopie z Mintem Xfce.
Na nowszym laptopie z 5 GHz tego nie ma.

Dziwaczne sytuacje, u mnie po całości wink

41 (edytowany przez igor13 2022-09-28 14:25:11)

Wygląda to dziwacznie i kończą mi się pomysły...

Owrt utrzymuje aktywny stan ap-tel.
Owrt widzi ruch dla wlan1.
Owrt jak i inne maszyny w lan mogą wykonać ping do tel bez problemu czyli icmp przychodzące dochodzi.
Tel nie daje rady wykonać ping nigdzie.
Zapytania do serwera dns dochodzą czyli tel jest wstanie wysłać udp 53 w lan.
Ruch udp do tel na dziki port 4545 nie dochodzi. Z tel udp 4545 na pc w lan dochodzi.
Ruch wychodzący tcp z tel pojawia się na owrt na wlan1 oraz widać go na wan z ip interfejsu wan.

I dalej nic się nie dzieje. Albo nie jest wstanie pchać dalej w wan albo nie potrafi utrzymać połączeń albo gubi/myli trasy do tel... a po czasie wszystko samo wstaje. hmm

42 (edytowany przez igor13 2022-09-28 15:43:13)

Sprzedawca proponuje drugi egzemplarz na podmianę choć koszt paki na mnie ech. Głupio będzie jak wyjdzie że to jakaś arcy rzadka niekompatybilność tel/r6220/owrt...

Jeszcze staram się symulować sytuacje z lap na 5g zobaczymy co będzie. pierwsze co widać to spokojniejszy i marginalnie mniejszy ping oraz brak duplikatów.

Jakieś jeszcze pomysły co można kombinować z owrt? wink

43

salceson napisał/a:

Z innej "beczki", w cytowaniach jest -- salceson napisał/a -- Idąc z duchem czasu chyba powinno być -- salceson napisał/a/o --  smile

Jak mnie zdenerwujecie to przerobię to na "Napisane przez: " i nie będzie do czego się przyczepić.

44

salceson napisał/a:

kiedyś "Hardware flow offloading" na R6220 działało źle, może masz to włączone?

Dobra myśl... tego jeszcze nie testowałem.

Widzę nie zaznaczone "Software flow offloading" po zaznaczeniu pojawia się niezaznaczone "Hardware flow offloading" więc czy dobrze rozumiem że przez cały czas było wyłączone? Bo takie ustawienia dała fabryka. Czyli teraz włączyć i obserwować tak? wink

45

salceson napisał/a:

czyli miałeś wyłączone, to nie to.

A warto włączyć czy nie bardzo?

46

To pomaga przy nacie. Możesz włączysz przecież i zobaczyć co się stanie.

47

@igor13
Kup sobie po prostu ze 4 sztuki tych R6220, potestuj i zostaw jeden-dwa z tych, które będą OK, a resztę odeślij.

48

Cybe napisał/a:

@igor13
Kup sobie po prostu ze 4 sztuki tych R6220, potestuj i zostaw jeden-dwa z tych, które będą OK, a resztę odeślij.

Niby tez rozwiązanie lecz sprzedawca był by pewnie niezadowolony z powodu kupowania z zamiarem zwrotu. wink

49

@Cezary przyjacielu, powiedz mi jeszcze czy takie zachowanie jest normalne/ok czy coś nie halo...

[37604.535445] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlan1: link becomes ready
[37604.548537] br-lan: port 6(wlan1) entered blocking state
[37604.559840] br-lan: port 6(wlan1) entered listening state
[37612.727537] br-lan: port 6(wlan1) entered learning state
[37621.047542] br-lan: port 6(wlan1) entered forwarding state
[37621.058527] br-lan: topology change detected, propagating
[65271.479758] device wlan1 left promiscuous mode
[65271.489000] br-lan: port 6(wlan1) entered disabled state
[65273.255153] br-lan: port 6(wlan1) entered blocking state
[65273.265812] br-lan: port 6(wlan1) entered disabled state
[65273.277156] device wlan1 entered promiscuous mode

v6 wyłączone wszędzie gdzie się tylko da, promiscuous mode jest off.

50

Generalnie nie powinno tak flapować. Wgraj oryginał i zobacz czy radio działa poprawie.