1

Temat: Modem E3372s-153 Hilink - WebUI

W obecnym WebUI 16.100.05.02.1202 można dodać jakieś kontakty ale nie są to kontakty z karty SIM. Druga sprawa - po stworzeniu kontaktów można wysłać tylko SMS'a i gdy dodamy do kontaktów kod USSD to nie można go normalnie użyć - trzeba zaznaczyć i skopiować, wejść w SMS > Krótkie kody, wkleić w pole Wpisz kod polecenia i dopiero to działa. No i po co jest lista rozwijana jak tam nie można dodać kodów do tej listy??
Czy jest jakieś modyfikowane WebUI w którym to jest poprawione - dobrze zrobione?

I jeśli tak to czy WebUI można wgrać dowolne bez względu na wersję firmware modemu czy trzeba zmieniać też firmware do którego pasuje WebUI?

Nie chce mi się sprawdzać metodą prób i błędów. Może ktoś ma wgrane modyfikowane WebUI i mógłby potwierdzić czy te rzeczy zostały poprawione?

2

Odp: Modem E3372s-153 Hilink - WebUI

22.300.09.00.00 / 17.100.13.01.03-Mod1.10pl

Do znalezienia przez forum bez-kabli.pl - działa dodawania kodów bezpośrednio na liście rozwijanej, zapamiętują się, można je później wybrać z listy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez jzef 2022-09-24 17:18:34)

Dzięki, sprawdzę.

P.S. Niedawno wgrałem niższe firmware (downgrade) z adb i telnet bez zmiany WebUI:

Było 22.286.03.01.1202 a wgrałem E3372s-153_Update_22.286.03.00.00_L_ADB_TLN_01.zip

Było wszystko OK ale od kilku dni na stronie 192.168.8.1 jest ciągle napis Łączenie..., Odebrane/Wysłane 0B i na stronie Diagnostyka w Bieżący transfer danych są same zera. Internet działa. Widocznie WebUI nie współgra idealnie z firmware modemu.

P.S. Na stronie https://4pda.to/forum/index.php?showtop … &st=60 znalazłem takie info:

Прошивка 22.300.09.00.00 не поддерживает Контакты и SIM-меню.

Czy to oznacza iż SMS-y nie działają bo wolałbym aby też działały?

4

Działają, normalnie odbieram smsy (akurat nie wysyłam, bo nie potrzebuję).

5 (edytowany przez jzef 2022-09-24 20:08:08)

Wgrałem komplet: E3372s-153_Update_22.300.09.00.00_M_AT_05.11 + Update_WEBUI_17.100.13.01.03_HILINK_Mod1.10pl

Poszło bez problemu. Jest jak pisałeś, że można dodać/usunąć kod USSD na liście.

Działa też wysyłanie/odbieranie SMS'ów oraz adb i telnet bo skrót AT w nazwie oznacza adb+telnet. Myślalem iż firmware z adb i telnetem ma oznaczenie ADB_TLN ale z netu wynika iż również AT

Jak pisałem - nie działają Kontakty i Narzędzia SIM. W sumie to w oryginalnym WebUI kontakty nadawały się tylko do wysyłania SMS'ów. Ważniejsze jest odbieranie SMS aby sprawdzać stan konta.

Mogłoby tak zostać. Poużywam i zobaczę.

6 (edytowany przez jzef 2022-09-24 20:50:23)

Nie da się usuwać SMS'ów i nie pamięta iż SMS został już przeczytany po kliknięciu w niego.

7

Daje się usuwać i pamięta że się go czytało smile

8

U mnie nie działa. Jak kliknę na SMS to pokazuje go w okienku, które zaraz samo się zamyka.
Robiłem reset do ustawień fabrycznych z menu Ustawienia > System > Przywróć wartości domyślne

9

OK, działa ale w innej przeglądarce smile

Problem jest tylko na MyPal68

10

Ale wynalazków używasz...

11 (edytowany przez jzef 2022-11-26 12:00:37)

Na tej parze firmware + webui mam czasami problem z Internetem - na stronie głównej WebUI są same zera wysłane/odebrane, pisze iż Połączono ale nie działa ping wp.pl. Co ciekawe działa wtedy np. ping 8.8.8.8 czyli że modem jest połączony a jest problem z DNS. Prawdopodobnie to się dzieje wtedy gdy przychodzą SMS'y od operatora bo jak dobrze pamiętam jak wchodzę na stronę WebUI aby zresetować połączenie to jest ikona koperty (wiadomości SMS).

Pomaga wtedy wyłączenie i włączenie komórkowej transmisji danych w WebUI > Ustawienia połączenia > Włącz/Wyłącz komórkową transmisję danych

P.S. Jak wejdę przez Telnet do Linuxa modemu to tam działa zawsze tylko ping na adres IP np. busybox ping 8.8.8.8 a nie działa ping na adres domeny np. busybox ping wp.pl

12 (edytowany przez jzef 2022-11-26 02:20:56)

Cezary napisał/a:

22.300.09.00.00 / 17.100.13.01.03-Mod1.10pl

Do znalezienia przez forum bez-kabli.pl - działa dodawania kodów bezpośrednio na liście rozwijanej, zapamiętują się, można je później wybrać z listy.

Niestety od tamtej pory czyli jakieś 2 miesiące używania te kody USSD się często kasują i wskakują domyślne (rosyjskie) - już kilka razy dodawałem nowe kody na nowo:
https://obrazki.elektroda.pl/9486779600_1669425371_thumb.jpg
Nigdy nie pamiętam tych kodów i chcę szybko sprawdzić stan usług a tu d..a - to jest irytujące sad

13 (edytowany przez jzef 2023-05-10 05:45:51)

Problem z pamiętaniem kodów USSD dało by się pewnie obejść edytując te kody w firmware modemu w hex edytorze, tylko nie wiem jak z wgraniem by było czy nie musi zgadzać się jakaś suma kontrolna pliku:
https://i.ibb.co/gvR2pd2/webui-ussd.png

14

Mam:

22.300.09.00.00
17.100.13.01.03-Mod1.10pl

Czyli to co już pisałem w poście #2. Normalnie pamięta USSD, można odłączyć/podłączyć i USSD zostają:

https://i.postimg.cc/NGCZ2TyS/Zrzut-ekranu-z-2023-05-10-07-21-41.png

15

Mam dokładnie te same wersje firmware i WebUI wgrane ale tak jak pisałem w poście 12 już kilka razy się zdarzyło iż wprowadzone kody giną i są tylko domyślne te rosyjskie zakodowane na stałe w WebUI.
Może mamy inne wersje sprzętowe modemu? Moja to E3372s-153.

Nie wiem dokładnie w jakim momencie giną te kody ale być może iż podczas zaniku zasilania (jak odłączą prąd lub wyjmiemy wtyczkę routera z sieci elektrycznej)

16 (edytowany przez Cezary 2023-05-10 07:45:54)

Też e3372s-153, pochodzący pierwotnie z Playa. Jakoś specjalnie nie dbam o niego. Jest odłączany/podłączany, wyłączany router, przełączany do innych gniazd w dowolnym momencie, nie patrząc na to czy jest połączony czy nie. To mój wół roboczy, modem który mam już wiele długich lat, wgrane miał kilka wersji a zatrzymałem się na tej bo chyba ta jako pierwsza pamiętała pin wprowadzony w gui i nie trzeba było grzebać przez adb. Może Twój ma po prostu coś nie tak z flash i potrafi się zresetować do zera.

17

Cezary napisał/a:

Może Twój ma po prostu coś nie tak z flash i potrafi się zresetować do zera.

Coś jest nie tak i wygląda na to iż nie tylko ja mam problemy związane z zasilaniem - wczoraj odpowiadałem na temat z kwietnia gdzie autor pisze o problemach z zasilaniem w tym samym modemie:
e3372 po chwilowym braku prądu nie działa

18 (edytowany przez jzef 2023-08-30 19:25:04)

Ostatnio testowałem różne WebUI na modemie i np. to czerwone z rosyjskiej sieci ale mi się nie spodobało. Teraz wgrałem wersję 17.100.13.113.03 (17.100.13.01.03_Mod1.13) - nie ma języka polskiego ale ma podstronę Antenna Pointing - wielkie cyfry parametrów aby łatwiej ustawiać antenę - nie pamiętam czy wersja mod1.10pl to miała ale chyba nie.

Mniejsza z tym - też wpisałem niedawno swoje kody USSD na listę i dziś zauważyłem ciekawą sprawę - wchodzę przez smartfona na USSD aby sprawdzić stan konta a tam znowu tylko rosyjskie kody a moich brak - myślę dobra później sprawdzę na laptopie.
Teraz sprawdzam na laptopie w przeglądarce w której zmieniałem kody a tam są moje kody hmm - myślę pewnie w cache przeglądarki zostały bo jak otworzę w innej przeglądarce na laptopie to też moich kodów brak i tylko rosyjskie.
Czegoż to cholerstwo się kasuje? Ostatnio odłączałem modem od routera kilka razy bo szukałem po domu lepszego sygnału GSM.
A może to wina routera a nie modemu? Może ten HG553 czasami nie wyrabia z zasilaniem USB i wtedy właśnie modem traci ustawienia?
A może po prostu te kody są zapamiętane tylko w jednej sesji tzn. do momentu pierwszego restartu albo wyłączenia fizycznego od zasilania i po ponownym włączeniu kodów już brak - zaraz to przetestuję.

Przetestowałem tak:

• dopisałem kod inną przeglądarką a moja główna go nie widzi i tylko te w cache

• robię reboot modemu z poziomu WebUI

• sprawdzam i wpisany kod nadal jest

• tym razem zamiast rebootować modem USB rebootuję router HG553 z OpenWrt z poziomu Putty poleceniem reboot

• tym razem pstrykam przełącznik zasilania w routerze na OFF, czekam chwilę i włączam na ON

Nic z tego nie rozumiem - teraz wygląda jakby nie było żadnego problemu z niczym neutral

19

jzef napisał/a:

Ostatnio testowałem różne WebUI na modemie i np. to czerwone z rosyjskiej sieci ale mi się nie spodobało. Teraz wgrałem wersję 17.100.13.113.03 (17.100.13.01.03_Mod1.13) - nie ma języka polskiego ale ma podstronę Antenna Pointing - wielkie cyfry parametrów aby łatwiej ustawiać antenę - nie pamiętam czy wersja mod1.10pl to miała ale chyba nie.

Mniejsza z tym - też wpisałem niedawno swoje kody USSD na listę i dziś zauważyłem ciekawą sprawę - wchodzę przez smartfona na USSD aby sprawdzić stan konta a tam znowu tylko rosyjskie kody a moich brak - myślę dobra później sprawdzę na laptopie.
Teraz sprawdzam na laptopie w przeglądarce w której zmieniałem kody a tam są moje kody hmm - myślę pewnie w cache przeglądarki zostały bo jak otworzę w innej przeglądarce na laptopie to też moich kodów brak i tylko rosyjskie.
Czegoż to cholerstwo się kasuje? Ostatnio odłączałem modem od routera kilka razy bo szukałem po domu lepszego sygnału GSM.
A może to wina routera a nie modemu? Może ten HG553 czasami nie wyrabia z zasilaniem USB i wtedy właśnie modem traci ustawienia?
A może po prostu te kody są zapamiętane tylko w jednej sesji tzn. do momentu pierwszego restartu albo wyłączenia fizycznego od zasilania i po ponownym włączeniu kodów już brak - zaraz to przetestuję.

Przetestowałem tak:

• dopisałem kod inną przeglądarką a moja główna go nie widzi i tylko te w cache

• robię reboot modemu z poziomu WebUI

• tym razem zamiast rebootować modem USB rebootuję router HG553 z OpenWrt z poziomu Putty poleceniem reboot

• tym razem pstrykam przełącznik zasilania w routerze na OFF, czekam chwilę i włączam na ON

Nic z tego nie rozumiem - teraz wygląda jakby nie było żadnego problemu z niczym neutral

Język polski możesz sobie przecież doinstalować i nazywa się "e3372_jezyk_polski", a od pokazywania parametrów sygnału jest "inst_add_par", a od kasowania zapamiętanych ustawień użytkownika jest "erase_userdata_e3372".
Kody USSD i tak mogą za chwilę przestać działać na tym urządzeniu, bo one są wysyłane przez 3G, a obecnie operatorzy wyłączają 3G. Mają niby zrobić, że USSD będzie działać przez LTE ale jakoś jeszcze tego nie zrobili i nie wiadomo, czy wszystkie urządzenia zwłaszcza te starsze będą zgodne z tą technologią.

20 (edytowany przez jzef 2023-09-02 09:45:52)

Pełna instrukcja dodawania kodów USSD do modemu E3372 przy założeniu iż mamy wersję Hilink z dostępem przez Telnet:

• wejdź na modem przez Telnet w Putty na 192.168.8.1

• przemontuj mtdblock14 na odczyt/zapis (rw)
        mount -o remount,rw /dev/block/mtdblock14 /app/webroot

• odpal serwer FTP
        busybox tcpsvd -vE 0.0.0.0 21 ftpd -w /

• za pomocą Internet Explorer 6 w WinXP skopiuj plik prepaidussd.xml na Pulpit z:
        ftp://192.168.8.1/app/webroot/WebApp/common/config/ussd

• edytuj plik w notatniku Windows zmieniając kody USSD - można też zmienić kod Balance do
    sprawdzania stanu konta z pod linku USSD > Check Ballance

• podmień edytowany plik za pomocą IE6

• przemontuj z powrotem mtdblock14 na tylko do odczytu (ro)
        mount -o remount,ro /dev/block/mtdblock14 /app/webroot

• odśwież stronę w przeglądarce lub zamknij i otwórz przeglądarkę - w niektórych
    przeglądarkach może być wymagane dodatkowo czyszczenie historii

Działa i nie trzeba nawet restartować modemu smile

P.S. Wcześniej próbowałem przywracać modem do ustawień fabrycznych przez Restore Defaults i usunąłem sobie tym wszystkie SMS'y ale okazało się to zbyteczne.

21

jzef napisał/a:

@Focus
Nie przeczytałeś całego posta i w...z swoje. Tu nie chodzi o brak polskiego - tak tylko wspomniałem.

Zresztą już sobie poradziłem i zrobiłem to w cywilizowany, profesjonalny sposób a nie tak jak wcześniej pokazywałem na obrazku w WinHex. Pełna instrukcja przy założeniu iż mamy wersję Hilink z dostępem przez Telnet:

• wejdź na modem przez Telnet w Putty na 192.168.8.1

• przemontuj katalog /app/webroot na odczyt/zapis (rw)
        mount -o remount,rw /dev/block/mtdblock14 /app/webroot

• odpal serwer FTP
        busybox tcpsvd -vE 0.0.0.0 21 ftpd -w /

• za pomocą Internet Explorer 6 w WinXP skopiuj plik prepaidussd.xml na Pulpit z:
        ftp://192.168.8.1/app/webroot/WebApp/common/config/ussd

• edytuj plik w notatniku Windows zmieniając kody USSD - można też zmienić kod Balance do
    sprawdzania stanu konta z pod linku USSD > Check Ballance

• podmień edytowany plik za pomocą IE6

• przemontuj z powrotem katalog /app/webroot na tylko do odczytu (ro)
        mount -o remount,ro /dev/block/mtdblock14 /app/webroot

• odśwież stronę w przeglądarce lub zamknij i otwórz przeglądarkę - w niektórych
    przeglądarkach może być wymagane dodatkowo czyszczenie cache

Działa i nie trzeba nawet restartować modemu smile

Wcześniej próbowałem przywracać modem do ustawień fabrycznych przez Restore Defaults i usunąłem sobie tym wszystkie SMS'y ale okazało się to zbyteczne.

Tak wygląda oryginalny plik prepaidussd.xml w którym edytujemy wartości Name i Command czyli te ruskie bukwy:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<config>
    <USSD>
        <ActivateInternetService>
            <Title>ussd_label_ActivateInternetService_title</Title>
            <Description>ussd_label_ActivateInternetService_description</Description>
            <Items>
                <Item>
                    <Subject>common_day</Subject>
                    <Action>ussd_label_ActivateInternetService_action</Action>
                    <Command></Command>
                </Item>
                <Item>
                    <Subject>common_week</Subject>
                    <Action>ussd_label_ActivateInternetService_action</Action>
                    <Command></Command>
                </Item>
            </Items>
        </ActivateInternetService>
        <BalanceInquiry>
            <Title>ussd_label_BalanceInquiry_title</Title>
            <Items>
                <Item>
                    <Description>ussd_label_BalanceInquiry_description+' (USSD *100#)'</Description>
                    <Action>ussd_label_BalanceInquiry_action</Action>
                    <Command>*100#</Command>
                </Item>
            </Items>
        </BalanceInquiry>
        <Charge>
            <Title>ussd_label_Charge_title</Title>
            <Items>
                <Item>
                    <Description>ussd_label_Charge_description</Description>
                    <Action>common_send</Action>
                    <Command></Command>
                    <LimitText></LimitText>
                </Item>
            </Items>
        </Charge>
        <General>
            <Title>ussd_label_Universal_title</Title>
            <Description>ussd_label_Universal_description</Description>
            <LimitText>^[*#0-9]{1,40}$</LimitText>
            <Menu>
                <MenuItem>
                    <Name>Баланс</Name>
                    <Command>*100#</Command>
                </MenuItem>
                <MenuItem>
                    <Name>Баланс Билайн</Name>
                    <Command>*102#</Command>
                </MenuItem>
                <MenuItem>
                    <Name>Баланс Tele2</Name>
                    <Command>*105#</Command>
                </MenuItem>
                <MenuItem>
                    <Name>Баланс МТС без SMS</Name>
                    <Command>#100#</Command>
                </MenuItem>
            </Menu>
            <Action>common_send</Action> 
        </General>
    </USSD>
</config>

Wałkujesz ten temat prawie od roku poruszając cały czas kwestię kodów USSD.
Uważasz, że nie czytałem całego posta? Przeczytałem wszystkie Twoje posty powyżej i wałkujesz tylko kody USSD.
Swoją drogą skoro nie chodzi Ci o brak języka polskiego, to po co piszesz o braku języka polskiego?

Zadaj konkretne pytanie na forum, a nie że piszesz jakiś monolog jak na blogu.

22 (edytowany przez jzef 2023-08-30 23:29:17)

@Cezary
Mógłbyś jeszcze raz posprawdzać Swój modem gdzie niby masz wpisane te kody USSD ale na innych urządzeniach niż zawsze sprawdzasz albo na jakiejś świeżo zainstalowawnej przeglądarce w której nigdy nie wchodziłeś na stronę 192.168.8.1

Porobiłem testy i mi wychodzi iż kody dodane przez WebUI nie są zapisywane w modemie tylko w ustawieniach witryny (czyszczenie cache przeglądarki nie pomaga i kody nadal są). Próbowałem dodać je z poziomu smartfona na Android i z Windows na laptopie. Tych kodów zwyczajnie nie ma w modemie i dlatego w dziewiczej przeglądarce są widoczne ciągle te defaultowe rosyjskie.

Ja sprawdzm to tak:

• na Androidzie w Firefox dodaję przez WebUI nowy kod USSD

• na Windows w Firefox (zainstalowałem jakąś wersję do testów a nie na tej której używam na codzień) dla pewności robię go wcześniej dziewiczym czyli usuwam foldery %appdata%/Mozilla i %userprofile/Local Settings/Appclication Data/Mozilla

• odpalam Firefox (uruchamia się jak pierwszy raz po instalacji) i sprawdzam czy dodany na Androidzie kod USSD jest - i go tam właśnie nie ma

Chodzi mi o to iż WebUI ma prawdopodobnie błąd i opcje dodawania i usuwania kodów USSD nie działają poprawnie.

Potwierdzam iż kody są zapamiętane tylko przez przeglądarkę gdzieś na dysku ale nie wiem w jakich danych bo po dodaniu kodu USSD i wykonaniu pełnego czyszczenia historii czyli:
https://i.ibb.co/xC1hH4w/pelne-czyszczenie.png
strona Hilink jest automatycznie przeładowywana i po wejściu w kody nie ma dopiero co dodanego kodu USSD.

23 (edytowany przez Focus 2023-08-31 00:31:41)

jzef napisał/a:

@Cezary
Mógłbyś jeszcze raz posprawdzać Swój modem gdzie niby masz wpisane te kody USSD ale na innych urządzeniach niż zawsze sprawdzasz albo na jakiejś świeżo zainstalowawnej przeglądarce w której nigdy nie wchodziłeś na stronę 192.168.8.1

Porobiłem testy i mi wychodzi iż kody dodane przez WebUI nie są zapisywane w modemie tylko w ustawieniach witryny (czyszczenie cache przeglądarki nie pomaga i kody nadal są). Próbowałem dodać je z poziomu smartfona na Android i z Windows na laptopie. Tych kodów zwyczajnie nie ma w modemie i dlatego w dziewiczej przeglądarce są widoczne ciągle te defaultowe rosyjskie.

Ja sprawdzm to tak:

• na Androidzie w Firefox dodaję przez WebUI nowy kod USSD

• na Windows w Firefox (zainstalowałem jakąś wersję do testów a nie na tej której używam na codzień) dla pewności robię go wcześniej dziewiczym czyli usuwam foldery %appdata%/Mozilla i %userprofile/Local Settings/Appclication Data/Mozilla

• odpalam Firefox (uruchamia się jak pierwszy raz po instalacji) i sprawdzam czy dodany na Androidzie kod USSD jest - i go tam właśnie nie ma

Chodzi mi o to iż WebUI ma prawdopodobnie błąd i opcje dodawania i usuwania kodów USSD nie działają poprawnie.

Potwierdzam iż kody są zapamiętane tylko przez przeglądarkę gdzieś na dysku ale nie wiem w jakich danych bo po dodaniu kodu USSD i wykonaniu pełnego czyszczenia historii czyli:
https://i.ibb.co/xC1hH4w/pelne-czyszczenie.png
strona Hilink jest automatycznie przeładowywana i po wejściu w kody nie ma dopiero co dodanego kodu USSD.

Zauważyłeś, że niczego nie zapisałeś do modemu tylko działasz w obrębie cache przeglądarki?
WebUI modemu nie ma nic wspólnego z przeglądarką.

Edit.
Jeżeli modem lub jakaś tam część modemu pracuje tylko w trybie do odczytu to logiczne, że niczego tam nie zapiszesz.
Skoro twierdzisz, że można odblokować część modemu do odczytu/zapisu to zrób to i w WebUI modemu wprowadź zmiany dotyczące USSD.

24

jzef napisał/a:

@Cezary

Potwierdzam, jest to trzymane w cookie, jak zlikwidujesz ciasteczka to wraca do domyślnej listy,

25 (edytowany przez jzef 2023-09-02 08:33:10)

@Cezary
Dzięki wielkie.
Tak mi właśnie coś nie pasowało z tymi kodami, że niby co modem uszkodzony? Wygląda na to iż to błąd firmware WebUI, które nie potrafi zapisać danych w modemie.
Mój sposób na kody z postu #20 załatwia sprawę perfekcyjnie i jestem w końcu happy smile smile