1 (edytowany przez Vodnik 2011-08-18 22:54:42)

Temat: Zamknąć firewall czy wyłączyć przekierowanie

Witam,

Jeden TPL1043 nazwijmy go TPL1 tylko routuje używając gargoyle. Drugi taki sam - TPL2 - po stronie sieci LAN służy jako usługodawca FTP, transmission, minidlna.

Aby mieć dostęp do transmission z WAN sprzed pierwszego TPL1 do drugiego TPL2 zdefiniowałem przekierowanie na TPL1. Chciałbym, aby dostęp do trasmission i innych np FTP na TPL2 z zewnątrz był kontrolowalny i tutaj pytanie:

1. Czy lepiej z załączać i wyłączać czasowo przekierowanie i jeżeli tak, to jak to zrobić z konsoli
2. Czy lepiej zdefiniować regułę Firewall blokującą na porcie i ją za pomocą UCI załączać (target=REJECT) i wyłączać (target=ACCEPT)

Ad. 1 znalazłem jak dodać przekierowanie, ale chciałbym móc je załączać / wyłączać już raz zdefiniowane

Z góry dzięki za podpowiedź

2

Odp: Zamknąć firewall czy wyłączyć przekierowanie

W sumie to jak chcesz. Robisz to tak samo czyli uci set ...=ACCEPT; uci commit; firewall restart i masz.

Aby zrobić to czasowo weź crona do pomocy (opisany na eko.one.pl). Chyba że chodzi Ci o włączenie np. na 5min, wtedy zrób sobie prosty skrypt - włącz, zrób sleep na odpowiednią ilość czasu i wyłącz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Chodzi mi o sterowanie ręczne. Jak zamykać i otwierać zaporę wiem. Szukałem komendy na załączanie i wyłączanie przekierowania. Z gui jest opcja załącz i wyłącz

4

Napisałem Ci przecież - wykonaj polecenia ręcznie i masz to co chciałeś.

Firewall openwrt nie przewiduje włączenia lub wyłączenia reguły - albo ona jest i działa, albo nie ma. Wiec po prostu tworzysz ją i usuwasz.

5

Witam Cezary,

Niestety nie działa reguła blokady + przekierowanie. Ustawilem na TPL rutujacym przekierowanie portu xxxxx na adres wew na port xxx. System mnie wpuszcza od strony WAN na adres wew na port xxx.

Teraz jak zrobilem regułę na port xxxx od zewnątrz na REJECT, to TPL i tak mnie wpuszcza. Czy jest jakis prioryter, ze jezeli jest przekierowanie to reguła REJECT nie bedzie dzialac ?

Oto moje UciShow Firewall:

firewall.redirect_enabled_number_2=redirect
firewall.redirect_enabled_number_2.name=mojeprzekierowanie
firewall.redirect_enabled_number_2.src=wan
firewall.redirect_enabled_number_2.dest=lan
firewall.redirect_enabled_number_2.proto=tcp
firewall.redirect_enabled_number_2.src_dport=xxxxx
firewall.redirect_enabled_number_2.dest_ip=192.168.1.x
firewall.redirect_enabled_number_2.dest_port=yy
firewall.@rule[4]=rule
firewall.@rule[4]._name=mojaregula
firewall.@rule[4].src=wan
firewall.@rule[4].proto=tcp
firewall.@rule[4].dest_port=xxxxx
firewall.@rule[4].target=REJECT

gdzie xxxxx oraz yyy to odpowiednie porty zew oraz wew. Mimo powyzszych ustawien wejscie od WAN na xxxxx wpuszcza mnie na siec wew:yyy

Jakas rada, moze cos zle robię

6

Jeszcze restart firewalla....

7

Dalej nic. Nie pomogło

8

No ale cały czas masz aktywną regułę pierwszą. To jest właściwe przekierowanie....

9

I właśnie w tym rzecz. Jak za pomocą komend UCI usunąć / wyłączyć / zablokować tę regułę ?

Pozdrawiam

10

uci del firewall.redirect_enabled_number_2
uci commit

Gargoyle wyłącza regułę zmieniając po prostu nazwę opcji, z firewall.redirect_enabled_number_2=redirect na firewall.redirect_enabled_number_2=redirect_disabled

11

A czy da się za pomocą poleceń uci właśnie zmienić nazwę tej reguły aby jej nie usuwac i nie tworzyć ?

Jeżeli nie to w jaki sposób przygoptować sobie skrypt, który wykona kaskadę poleceń, czyli np załączy regułę target=Reject i usunie przekierowanie lub inne polecenie skryptowe, któe zmieni regułe .target=ACCEPT i załączy przekierowanie ?

Z góry dziękuję za cierpliwość i wyrozumiałość - skrypyt linuxa to moja słaba strona.

12

Właście Ci napisałem jak to zrobić.

uci set firewall.redirect_enabled_number_2=redirect_disabled
uci commit

13

Dzięki teraz zadziało.