501

Odp: zyxel nr7101

Jedyny problem z naprawawami to brak schematu Można zdiagnozować co padło ale bez dokładnych danych układów można gdybać jaki zamiennik wstawić.

Zamówiłem dzisiaj kilka elementów do niego jak po wymianie ruszy to napisze.

502 (edytowany przez smereka 2026-08-07 07:56:34)

No mozesz napisac to moze wtedy przysiade do swojego tymbardziej ze na razie lezy odlogiem bo w testach mam nr7302 i nawet to jakos dziala .W sumie i tak nie wiadomo czy to ta sama usterka co u Ciebie

503 (edytowany przez Scenic 2026-08-07 09:41:28)

Jeśli masz drugi z przetwornica sprawny to zadanie jest ułatwione wystarczy pomierzyć  Chociaż napiecie prawie 50V już jest na granicy napięcia bezpiecznego. Sam nie grzebie przy większych napięciach.

504 (edytowany przez Scenic 2026-08-08 01:12:11)

Jak mozesz zmierzyc na tym sprawnym to zmierz jakie jest napiecie  z poe  tam gdzie testowo jest napisane 12V na plycie.             Bo taki pomiar mozna dokonac bez zdejmowania tej blachy.

Bo wyminilem kilka elementow i ruszyło ale mam 14.5V     tam gdzie jest napisane 12V i nie wiem czy tak ma byc . Mozliwe ,ze  to jest prawidłowo. Bo 12V to moze byc ogolne oznaczenie  dla zasilacza jakby nie bylo  poe.         Poe moze troche podbijac napiecie chociaz dokładnie to by trzeba porownac z sprawnym.

505

Jak nie zapomne to po 17 sierpnia

506

https://i.ibb.co/DP8nmpkh/20260817-092319.jpg

507 (edytowany przez Scenic Wczoraj 21:20:06)

Ok dzięki Mój testowy router po naprawie od tej pory chodzi prawidłowo nic się nie dzieje Napewno ma tolerancję plus minus kilka V Widzę, że masz blachę ściągniętą to możesz zmierzyc napiecie na tranzystorze Q1  na tych 3 nozkach względem masy tylko masę wes gdzieś z kondensatora obok tego tranzystora,  bo tam mogą być 2 różne masy.

Jakbyś miał też termowizje to zobacz ile ma  stopni .

Niestety ale bez schematu nic innego nie wyczaruje .

Napewno nie może być więcej niż 16V bo taki jest kondesator na tej linii.

Skąd to się mogło wziąć Może mój zasilacz poe jest winny jeśli nie on to wymieniony element ma trochę inne parametry.

Grunt ,że działa i jest saltabilnie.

508 (edytowany przez smereka Dzisiaj 09:37:00)

To napisz które elementy wymieniłeś może i ja sobie naprawię na rympał ten na którym jadę na 12V. Tak blachy mam wyrwane no bo próbowałem przysiąść do temu. Ale zabrakło czasu. Nie mam czasu zbytnio w to wnikać a i wiedza moja nie jest za duża w tej kwestii. Raczej szukanie datasheet poszczególnych elementów (czyli taka inżyniera wsteczna) i analiza no a to zajmuje czas.

509 (edytowany przez smereka Dzisiaj 10:24:18)

Ta nóżka tego tranzystora Q1 skierowana w stronę modemu jest metalicznie połączona z nóżką kondensatora oznaczonego jako C2011. A z kolei nóżka tego tranzystora ta dolna patrząc na zdjęcie powyżej jest metalicznie połączona z druga nóżka tego kondensatora C2011. Ta sama nóżka jest też metalicznie połączona z pozostałymi blachami więc to chyba jest GND. Po podaniu zasilania z Aruby J9780 różnica potencjałów pomiędzy tą nóżką kondensatora (GND) a górnym pinem tranzystora patrząc na zdjęcie powyżej daje wartość około 1V a pomiędzy GND a dolnym pinem tranzystora 0,7V. Natomiast różnica potencjałów pomiędzy GND a pinem skierowanym w stronę modemu daje 12,41V.

Poniżej temperatura tego tranzystora po około 20 minutach pracy zyxela.

Pomiar dokonany prymitywną  (jak na dzisiejsze czasy) kamerą termowizyjną FLIR ThermaCAM E25. Niestety bardziej luksusowa jest gdzieś na wyjeździe

https://i.ibb.co/4n22L3Gv/IR-0263.jpg

510 (edytowany przez Scenic Dzisiaj 11:13:34)

Ok Dzieki za takie rozlegle info. U Mnie padło kilka rzeczy dioda tez tranzystor q1 i jeszcze jeden rezystor .

Jak masz sprawny to zadanie jest ułatwione  i to bardzo. Minus jest taki ,ze te oznaczeni na tym q1  nic nie mowią co to jest za tranzystor.

Moze dobrałem zły ten q1   dlatego podbija lekko napięcie. U Mnie sie grzał do 67 stopni  ale on ma wytrzymałosc do 140 aż.