1 (edytowany przez Vodnik 2011-08-13 21:48:06)

Temat: Drugie pudełko obok wrt1043nd

Mam wrażenie, że im więcej wrzucam na routerek softu tym bardziej staje się on niestabilny, przez co cierpi na tym to, do czego on głównie służy - dostęp.

Zrodził mi się pomysł, niech router robi to co powinien czyli rutuje, a do jednego z jego portów eth może warto podłączyć jakies maleńkie urządzenie, które będzie pełnić rolę usług minidlna, transmission, ftp, samba, etc, etc, etc i ewentualnie robić tylko na niego przekierowanie. I tu nasuwa mi się pytanie.

Co by mogło pełnić taką rolę ? Podstawowe kryteria:
1. tanie
2. niski pobór prądu
3. bezgłośne
4. elastyczne - funkcjnalne
5. małe wymiary
6. niech da się do tego czegoś podłączyć dysk USB

Chodzi mi np o jakiś komputerek lub coś innego typu BOX wielkości routera lub niewiele większe. aby dało się na tym postawić jakąś prostą wersję linuxa (prostą, bo jestem noga) lub jest tam już linux. moze wersja OpenWRT bo na tym potrafię już skonfigurować potrzebne usługi.

Zastanawiałem się czy nie kupić jakąś tańszą wersję drugiego routerka (może też coś TPLinka) co by wspierał OpenWRT tylko po to, aby na nim postawić soft i do niego przekierować router. Który z TPLinków albo innych, też ładnych smile mógłby jeszcze służyć do uruchamiania na nim serwisów jak 1043 nd ? I czy da się postawić taki routerek tylko po to aby uruchamiał serwisy a sam był klientem dla rutującego routerka ?

Pozdrawiam
Vodnik

2

Odp: Drugie pudełko obok wrt1043nd

jakis terminal, lub po prostu drugi taki router z wyłączonym wifi

Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog

3

O jakim terminalu mówisz ?

Marcin

4

Czy da się podłączyć drugi 1043nd, aby działał on tak, jak bym sobie tego życzył ? czyli jeden tylko rutuje, a drugi ma podłączony dysk USB i jest popdięty do pierwszego jako stanardowe urządzenie w sieci LAN które udostępnia usługi? Czy ten z USB ma byc podlaczony z pierwszym po porcie LAN czy WAN ?

5

To wszystko zależy jak konfiguracje zrobić. Może być połączy jak sobie chcesz, byle bys później sieć odpowiednio zrobił.

Terminal - procesy PC jakich pełno na allegro, bezdyskowy z VIA czy czymś takim na pokładzie. HP np. który pierwotnie robił za... terminal właśnie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Mam pewnego kandydata smile
http://www.skapiec.pl/site/cat/94/comp/1361949

Netgear Stora - Marvell 1.0Ghz, ramu 128 albo 256, 1Gbit lan, RAID a to wszystko za nie całe 300zł ;]
Po aktualizacji softu ma nawet wbudowane transmission.

Na portalu openstora jest nawet info o debianie na tej maszynce.

Cena\Hardware masakryczna smile

7

Postaw debiana i faktycznie coś z tego może być.

8

Cezary czy na coś szczególnie muszę zwrócić uwagę? Czy na jednym tpl bo do tego się skłaniam wystarczy zrobić przekierowanie a drugi z usługami podłączyć portami lan lan, wyłączyć w nim radio i dhcp ustawić static ip z tej samej podsieci czy może ten drugi z usługami musi być podłączony portem wan z pozostała siecią

9

Tak, z drugiego robisz po prostu głupią skrzyneczkę.

10

Witam,

Tak z ciekawości – co to znaczy, że router ma zbyt dużo dodatkowego softu i nie wyrabia? Po czym poznać, że wymaga się od routera zbyt wiele? Czy np. Transmission, samba, e2fsprogs, relayd, stunnel, lightppd, php5, mysql i ddns to dużo dla np. TL-WR1043ND (400MHz, 32MB RAM), czy też nic poważnego? A dla WNDR3700 (680MHZ, 64MB RAM)? Co jest zwykle wąskim gardłem - procesor czy RAM? Jak duże znaczenie może mieć dodanie np. 512MB swap’u?

Pytam się o to, bo do tej pory zbyt dużo nie instalowałem na swoich routerach, gdyż dotychczas miałem oddzielnego peceta do takich zadań, ale zajmuje on zbyt dużo miejsca, hałasuje i zżera dużo prądu, dlatego chciałbym intensywniej wykorzystać routery, ale nie nie chcę, żeby ucierpiała na tym moja sieć.

Zbyt dużo tych gratów się mi już uzbierało, żeby je teraz wypisywać w sygnaturce… ;-)

11

To nie określisz marą ilości zainstalowanego oprogramowania. Możesz mieć to wszystko i procesor się nudzić, a możesz nie mieć nic tylko routować 200Mbps ruch i system może być zajęty po uszy.

12

Czyli mam rozumieć, że powinienem odpalić top albo coś w tym stylu, patrzeć co się dzieje z poszczególnymi programami i metodą prób i błędów dojść do tego co zjada ile zasobów? OK, jestem w stanie to zrobić, ale z racji faktu, że moja znajomość linux'a niestety ogranicza się do podstaw (ale codziennie uczę się czegoś nowego), to byłbym wdzięczny za wskazanie procesów, które powinienem obserwować (ew. odpowiednich narzędzi do tego). Bo o ile nazwy typu Transmission czy samba mówią same za siebie to nie wiem niestety co jest odpowiedzialne za routowanie i co powoduje wzmożoną aktywność tych procesów od routowania, bo kopiowałem przed chwilą 3GB plik z peceta na NAS po gigabitowym kablu z włączonym top'em i wszystkie procesy miały po 0% zużycia CPU.

Zbyt dużo tych gratów się mi już uzbierało, żeby je teraz wypisywać w sygnaturce… ;-)

13

Przyjmij założenie że systemowych nie ruszasz. One mają być i nie masz na co ich wymienić, więc skup się na tym co samodzielnie zainstalowałeś.

14

Nie mam najmniejszego zamiaru grzebać w systemie, chcę tylko wiedzieć jaki dany rodzaj ruchu w sieci powoduje jakie obciążenie dla routera oraz jak to rozpoznać i obserwować zmiany w natężeniu, żeby wiedzieć ile i jakie zasoby mam do dyspozycji.

15

Jeżeli chodzi o ruch to albo stawiasz snifery i patrzysz co leci, konfigurujesz np. qos i przez klasyfikację pakietów możesz sprawdzić co i ile tego leci, albo na 15 innych sposobów. Normalnie jak innych systemach linuksowych.

16

U mnie było tak: po uruchomieniu np transmission i ftp czas uzyskania sygnału i przydzielenia IP znacznie sie wydłuża nawet do kilkunastu sekund. Dodatkowo średnio 2 razy na tydzień mam sytuację, że sieć niby jest, ale bardzo słabej jakosci - gubi pakiety, nie da się np oglądać materiału typu streaminig. W tym czasie nie jestem w stanie się dostać do routera konsolą i pomaga tylko brutalny restart, a że  router na stole w gościnnym nie stoi to za każdym razem jest to ekwilibrystyka i jestem tym już znużony.

Oczywiście można drążyć - może coś źle ustawione, może jakiś update by się przydał, etc... ale nie o to chodzi. Router najlepiej działa, jeżeli zapominasz, ze wogóle on gdzieś jest.

Więc chyba padnie na drugiego tpl 1043ND. Jeden może będzie działąć na oryginalnym sofcie i będize tylko routować, a za resztę będize odpowoadać drugie pudełko. Jak sie wykrzaczy, to nie wpłynie to na jakość dostępu do sieci.

Dużego pudła typu tower nie mam gdize stawiać, na własnych kompilacjach linuxa na inne platformy się kompletnie nie znam. Wychodzi więc że stosunek możliwości do ceny najlepszy będzie właśnie z drugim TPLinkiem.

Jeżeli macie inne propozycje chętnie ich wysłucham. Pudełko ma mieć obsługę FTPServer moze i klient, samba, dlna (działające z Samsungiem TV lub BD Philipsa) - już przetestowane minidlna z TPL, transmission.