Temat: Drugie pudełko obok wrt1043nd
Mam wrażenie, że im więcej wrzucam na routerek softu tym bardziej staje się on niestabilny, przez co cierpi na tym to, do czego on głównie służy - dostęp.
Zrodził mi się pomysł, niech router robi to co powinien czyli rutuje, a do jednego z jego portów eth może warto podłączyć jakies maleńkie urządzenie, które będzie pełnić rolę usług minidlna, transmission, ftp, samba, etc, etc, etc i ewentualnie robić tylko na niego przekierowanie. I tu nasuwa mi się pytanie.
Co by mogło pełnić taką rolę ? Podstawowe kryteria:
1. tanie
2. niski pobór prądu
3. bezgłośne
4. elastyczne - funkcjnalne
5. małe wymiary
6. niech da się do tego czegoś podłączyć dysk USB
Chodzi mi np o jakiś komputerek lub coś innego typu BOX wielkości routera lub niewiele większe. aby dało się na tym postawić jakąś prostą wersję linuxa (prostą, bo jestem noga) lub jest tam już linux. moze wersja OpenWRT bo na tym potrafię już skonfigurować potrzebne usługi.
Zastanawiałem się czy nie kupić jakąś tańszą wersję drugiego routerka (może też coś TPLinka) co by wspierał OpenWRT tylko po to, aby na nim postawić soft i do niego przekierować router. Który z TPLinków albo innych, też ładnych
mógłby jeszcze służyć do uruchamiania na nim serwisów jak 1043 nd ? I czy da się postawić taki routerek tylko po to aby uruchamiał serwisy a sam był klientem dla rutującego routerka ?
Pozdrawiam
Vodnik