1 (edytowany przez MrQ 2022-07-17 19:26:50)

Temat: Prawidłowa konfiguracja mesh (kanały, SSID)

Hej.

Na chwilę mam 2 APki (w planach kolejne 2) na OpenWRT spięte w mesh przez 802.11s. Konfiguracja wygląda następująco:

- Jeden z APków jest spięty z routerem głównym, drugi stoi "luzem" w innej części domu
- APki gadają między sobą po 802.11s + batman-adv na 5GHz i każdy z nich rozgłasza WiFi na współnym SSID (nazwijmy go SSID1) na tym samym kanale co mesh siłą rzeczy
- dodatkowo każdy z APeków rozgłasza WiFi na 2.4 GHz z takim samym SSID2 , ale z racji tego że się pokrywają zasięgiem to ustawiłem na nich różne kanały 2,4 GHz (odpowiednio 11 i 6 kanal, muszę trzymać się od kanału 1 z daleka bo na nim w całym domu działa Zigbee)
- część urządzeń w domu korzysta z 2.4 GHz (głównie IOT) a kompy u komórki z 5GHz z racji większej przepustowości.
- Na obu APkach i obu pasmach skonfigurowany Fast Roaming 802.11r + DAWN

No i teraz pytanie właściwie. Czy ta konfiguracja jest z założenia prawidłowa czy coś można poprawić? Zastanawiam się czy warto równolegle dorzucić mesh na 2.4GHz ale nie wiem czy się za duży śmietnik nie zrobi w eterze bo wtedy nie przydzielę różnych kanałów dla każdego APka.
Dodatkowo gdzieś wyczytałem że w pkt widzenia prawidłowego roamingu z DAWN chyba ktoś tam używa wspólnego SSID dla 5 oraz 2,4GHz (aż boję się spróbować :P)

Wszelkie uwagi mile widziane smile

Q

2

Odp: Prawidłowa konfiguracja mesh (kanały, SSID)

Nie, na 2.4 już nie. Jak ci działa to może zostać, choć jak masz na razie dwa AP to ten mesh to sztuka dla sztuki. Jak będziesz miał 4 i każdy będzie widział głównego AP to też ten mesh ideologicznie nie będzie miał sensu, bo po najkrótszej ścieżce i tak wszystko ułoży się w gwiazdę. Będziesz miał tylko niepotrzebny ruch po meshu i poleci na przepustowości.
Jeżeli zaś to będzie ciąg AP za AP itd to może jeszcze to ma jakiś sens.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez MrQ 2022-07-17 19:38:26)

Kolejne APki mogą mieć bliżej do innego APka niż "głównego" więc mesh może się przydać, poza tym to i tak chyba najlepsze współcześnie rozwiązanie dla komunikacji mędzy AP. W sumie to najbardziej mnie zastanawia kwestia roamingu i SSID, do tej pory nie spotkałem się z rozwiązaniem żeby nadawać to samo SSID dla różnych bandów...

Ogólnie obecna konfiguracja działa bardzo dobrze, szukam tylko miejsca dla ewentualnych ulepszeń.

4

"Współczesne"? Chyba przespałeś ze dwie dekady smile

Często się stosuje ten sam ssid na wszystkim bo wtedy zostawiasz klientowi kwestię do które się ma podłączyć wg jego widzi misie. A że klienci są różni to czasami to jest i dobre i złe, bo zależy od jakości klienta. Uniwersalnego rozwiązania nie ma.

5

Generalnie to nie siedzę mocno w temacie WiFi więc mogłem przespać sporo tongue Zatem jeśli nie 802.11s to co? Bo chyba nie WDS? smile

6

Mesh od bardzo dawna istnieje i nadal się go stosuje. W rozwiązaniach opensource możesz stosować 802.11s lub adhoca + wspomnianego batmana, jest też kilka innych rozwiązań, producenci zaś stosują własne zamknięte implementacje.

7

Zakładając że rozmawiamy cały czas o OpenWRT to co jest lepszą altenatywą dla 802.11s odpowiednio dla sieci kratowej jak i gwiazdy?

8

Nie ma "lepszej". Są inne. Jak zapytasz innych to każda implementacja ma swoje wady i zalety, każda ma swoich przeciwników i zwolenników. Przypomina to trochę dyskutowanie o wyższości jednych świąt nad drugimi.

Możesz samodzielnie zrobić sobie różne implementacje mesha i zobaczysz jak ci się sprawują.

9

Skoro obecnie 802.11s mi się sprawdza i konfiguracja jest ok to przy nim zostanę.