Temat: Prawidłowa konfiguracja mesh (kanały, SSID)
Hej.
Na chwilę mam 2 APki (w planach kolejne 2) na OpenWRT spięte w mesh przez 802.11s. Konfiguracja wygląda następująco:
- Jeden z APków jest spięty z routerem głównym, drugi stoi "luzem" w innej części domu
- APki gadają między sobą po 802.11s + batman-adv na 5GHz i każdy z nich rozgłasza WiFi na współnym SSID (nazwijmy go SSID1) na tym samym kanale co mesh siłą rzeczy
- dodatkowo każdy z APeków rozgłasza WiFi na 2.4 GHz z takim samym SSID2 , ale z racji tego że się pokrywają zasięgiem to ustawiłem na nich różne kanały 2,4 GHz (odpowiednio 11 i 6 kanal, muszę trzymać się od kanału 1 z daleka bo na nim w całym domu działa Zigbee)
- część urządzeń w domu korzysta z 2.4 GHz (głównie IOT) a kompy u komórki z 5GHz z racji większej przepustowości.
- Na obu APkach i obu pasmach skonfigurowany Fast Roaming 802.11r + DAWN
No i teraz pytanie właściwie. Czy ta konfiguracja jest z założenia prawidłowa czy coś można poprawić? Zastanawiam się czy warto równolegle dorzucić mesh na 2.4GHz ale nie wiem czy się za duży śmietnik nie zrobi w eterze bo wtedy nie przydzielę różnych kanałów dla każdego APka.
Dodatkowo gdzieś wyczytałem że w pkt widzenia prawidłowego roamingu z DAWN chyba ktoś tam używa wspólnego SSID dla 5 oraz 2,4GHz (aż boję się spróbować :P)
Wszelkie uwagi mile widziane ![]()
Q