Temat: Routing w sieci - problem

Hej, mam pewien problem, który nie wiem jak rozwiązać. Mam postawiony na raspberry pi serwer openvpn (PIVPN), która działa poprawnie. Łączy się do niego laptop i drugi router z openwrt. Z poziomu laptopa podłączonego do VPN mogę wejśc na router po adresie z vpn. Będąc w sieci lokalnej dodałem routing statyczny na routerze i również mogę wejść na router z openwrt podłączonym po vpn. Chciałem pójśc o krok dalej i dostać się do urządzenia, które jest za routerem openwrt po vpn oczywiście z sieci lokalnej. W sieci lokalnej mam rejestrator wideo a w zdalnej kamere, z której chciałbym nagrywać obraz. Ta kamera jest właśnie za tym routerem z openwrt i vpn.

W którym miejscu ustawić routing jeszcze?

Serwer openvpn ma adres 192.168.200.125
Sieć lokalna: 192.168.200.1
Sieć zdalna 192.168.2.1
Kamera 192.168.2.100
Rejestrator wideo 192.168.200.95
Klienci openvpn 10.24.254.1

2

Odp: Routing w sieci - problem

We wszystkim. Klient mu wiedzieć o adresacji kamery, serwer openvpn musi wiedzieć o adresacji kamery, openwrt już wie bo to jego sieć lokalna.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Zacząłem od tego, że dodałem taki wpis na serwerze openvpn  aby sprawdzić czy z serwera idzie ping do kamery

ip route add 192.168.2.0/24 via 10.24.254.1

Niestety nic to nie dało, jakiś pomysł?

4

https://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpntu … lanklienta

To dotyczy openwrt. Masz serwer na czymś innym to musisz sobie dostosować konfigurację i polecenia.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.