Temat: sesja terminalowa via ssh wiesza się po kilku/kilkunastu sekundach

witam

mam dziwny problem z sesjami ssh na ruterze z OpenWrt 22.x (sprawdzilem kilka wersji)
Zauważyłem, że problem występuje tylko jeśli używam polaczenia Wi-Fi z klienta do tego rutera (AP).
Jeśli podłączę komputer klienta kablem do portu LAN, to ssh się nie wiesza.
Generalnie po wifi nie da sie wlasciwie sprawnie zalogowac po ssh - są jakieś zwisy, czasami długo albo całkowicie sie zwiesza od razu przy logowaniu. jak sie uda zalogowac to kilka komend mozna odpalic i zaraz sie zawiesi terminal (nie rozłączy tylko przestaje reagować).
Samo połączenie na kliencie działa bez problemów - działa np. internet przez ten ruter, moge sie dostac do Luci i tam wszystko dziala bez problemu.
Dlaczego wifi chociaż dziala prawidlowo (stabilnie dziala internet na kliencie przez ten ruter via WIFI) a ssh w takim połączeniu via WIFI się tak wiesza za każdym razem? I dlaczego po kablu sie nie wiesza?

pozdr,
S.

2

Odp: sesja terminalowa via ssh wiesza się po kilku/kilkunastu sekundach

Na jakim routerze?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez slawekw 2022-05-01 08:01:30)

To ruter D-link DIR-2660

W międzyczasie przetestowałem też z Openssh serwerem na ruterze takie samo zachowanie w sesji ssh na połączeniu WIFI. Zaraz po zestawieniu polaczenia WIFI ssh logowanie dziala szybko, a po chwili sie wiesza. Kolejne logowania ssh wlasciwie wiszą.

4

Masz więc problem z samym wifi? Zgłoś to na https://github.com/openwrt/openwrt/issues

5

To nie wygląda na problem z samym wifi, bo Wifi działa stabilnie, dostęp do Internetu jest bez zastrzeżeń, strony internetowe w przeglądarkach śmigają bez żadnych problemów, dostęp do interfejsu Luci też działa bez problemów. Tylko sesja terminalowa ssh przestaje być po stabilna/zwisa chwilę (czasami od razu czasami minutę/dwie) po zalogowaniu z klienta podłączonego do rutera po WIFI.

Skonfigurowałem wireguarda i jak zestawię sesję VPN i zaloguję przez ssh to nie ma żadnych problemów - ale to wtedy idzie przez WAN link, problem jest tylko z SSH po WIFI (i tylko z SSH).

Nie jest do duży problem bo dotyczy tylko sesji SSH, niemniej jednak zadziwiające i kompletnie nielogiczne.

6

nie masz coś pokopane z wielkością MTU?

7

MTU ustawiasz na interfejsie, a lan i wifi są tym samym. @slawekw: nie masz tego rozdzielonego?