1

Temat: "Przedłużanie" SIM po kablu

Jako, że przydałoby się wydzielić temat, to to robię. Po kablu - działa, też kiedyś testowałem, ale bardziej dla funu, prędkość transmisji to prawie DC. Ale, mając dzisiaj w routerach porty USB - czy ktoś próbował robić to po TCP i przepychać komunikację np. jakimś netcatem czy innym socatem, wkładając kartę zdalnie w jakiegoś Phoenixa? Korci mnie spróbowanie od dłuższego czasu.

2 (edytowany przez MiG25 2022-02-20 14:46:54)

Odp: "Przedłużanie" SIM po kablu

Ostrożnie z tym Phoenixem , trzeba by mu obniżyć zasilanie karty smile
Swego czasu kupowało się tanie czytniki kart sim na usb ( miały możliwość np zczytywania smsów , edycji kontaktów ) , i przerabiało się je na phoenixy właśnie podnosząc napięcie zasilania karty ( SIMy miały 3,3V , karty do TV miały 5V) . Teraz to SIMy mają już chyba zasilanie jeszcze niższe 1,8V...

3 (edytowany przez Leo-PL 2022-02-20 14:58:35)

Przez Phoenixa rozumiem też nieco bardziej nowoczesne "czytniki" na PL2303 wtykane bezpośrednio do portów USB, do kupienia w chinach. Musiałbym tylko wykombinować, jak przydrutować taki czytnik do gniazda SIM w modemie, by było to bezbolesne. Kupiłem tasiemki przedłużające, ale one są zakończone gniazdem, więc bez polutowania czegoś ekstra się nie obejdzie.
Ale że protokół na warstwie 2 jest stricte master-slave, to myślę, że samym socatem powinno się udać, jeżeli tylko ustawi się właściwy baud po obu stronach. W tych "czytnikach" z chin typowo są dwa kwarce do wyboru - jeden 3.57MHz i drugi 12MHz.

Optymalnie byłoby tu użyć jakiegoś FTDIka który ma osobne wejście zasilania VddIO, by dopasować się do poziomów modemu.

4

No właśnie takie zamieniało się na czytające karty tv pod E2.

5

Modemy Quectela mają możliwość pracy ze zdalną kartą SIM. W wersjach 3G to było w ramach poleceń AT a protokół nazywał się chyba SAP. 4G/LTE ma to binarnie po QMI i nie jestem pewien czy standardowy firmware jest w to wyposażony.

6

A, no tak - istnieje też do tego m. in. profil Bluetooth dający modemom np. w radiach samochodowych dostęp do SIM telefonu.

7

Ok , ale jest jakiś przykład , jak to wykorzystać ,żeby "połączyć" SIM z routerem na dachu smile