2,176

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

W FAQ jest info jak instalować pakiety i próbuję zainstalować to co Kolega powyżej podał (z nadzieją, że będę miał jakieś info o zasięgu itd.). Kolega wspomina jednak o innym repozytorium. W FAQ nie mogę odnaleźć info jak dodać repozytorium inne. Podpowie ktoś jak dodać https://github.com/4IceG/Modem-extras

2,177

We wszystkich wersjach które robiłem https działało, chyba że ci wygasły certyfikaty. Zrób sobie najpierw aktualizację do bieżącej wersji, wszystko w niej powinno działać od razu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2,178 (edytowany przez Cezary 2023-10-09 08:01:17)

emefde napisał/a:

W FAQ jest info jak instalować pakiety i próbuję zainstalować to co Kolega powyżej podał (z nadzieją, że będę miał jakieś info o zasięgu itd.). Kolega wspomina jednak o innym repozytorium. W FAQ nie mogę odnaleźć info jak dodać repozytorium inne. Podpowie ktoś jak dodać https://github.com/4IceG/Modem-extras

Sam przecież zacytowałeś linka w który dokładnie to masz rozpisane, polecenie po poleceniu. Kliknij to i przeczytaj. Nawet z obrazkami jest...

PS. Już wiem co zrobiłeś - pierwsza linia jest faktycznie do dodania do pliku, ale następne to są polecenia do wykonania w konsoli przez ssh. Ty dodałeś całość do pliku. Zmodyfikuj plik żeby była tylko pierwsza linia, a pozostałe trzy wpisz przez ssh.

2,179

Robię jak napisałeś ale jakiś błąd popełniam, bo nadal nie mam zakładaki Modem. Próbowałem z 3ginfo, 3ginfo-lite, 3ginfo-text. Restartowałem router.

2,180

3ginfo, 3ginfo-lite, 3ginfo-text to aplikacje konsolowe. Żebyś miał zakładkę modem w luci to potrzebujesz odpowiedników ich o nazwach luci-app-coś-tam, w zależności co chcesz instalować. Więc je zainstaluj.

2,181 (edytowany przez emefde 2023-10-09 10:39:50)

Starałem się Ciebie dobrze zrozumieć, ale oczywiście mój margines błędu jest znaczny.
Znalazłem https://github.com/4IceG/luci-app-3ginfo
W PuTTy wpisałem:

wget [url]https://github.com/4IceG/luci-app-3ginfo/releases/download/1.3.3/3ginfo-qmisignal_20190418_all.ipk[/url] -O /tmp/3ginfo-qmisignal_20190418_all.ipk
opkg install /tmp/3ginfo-qmisignal_20190418_all.ipk

restart
a następnie:

wget [url]https://github.com/4IceG/luci-app-3ginfo/releases/download/1.3.3/luci-app-3ginfo_1.3.3-1_all.ipk[/url] -O /tmp/luci-app-3ginfo_1.3.3-1_all.ipk
opkg install /tmp/luci-app-3ginfo_1.3.3-1_all.ipk

restart
No i nadal nic. Co robię niewłaściwie?

2,182

W luci masz zakładkę software, (oprogramowanie), kliknij odświeżenie listy pakietów, poszukaj sobie luci-app-3ginfo-lite, kliknij instalację. Tak po prostu.
Jeżeli dodałeś repo od IceG to powinny być pakiety na liście. Oczywiście musisz mieć połączenie z internetem.

2,183

Sęk w tym, że mam połączenie z internetem i próbowałem tak robić, ale jest komunikat, że "pakiet luci-app-3ginfo-lite nie jest dostępny w żadnym skonfigurowanym repozytorium". Nie chcę, żeby Kolega myślał, że proszę o gotowca. Jeśli Kolega dla zasady chce, żebym się przeczołgał przez google, to śmiało wink
Tylko podpowiedzi potrzebuję czego szukać, bo brak wiedzy sprawia, że nie wiem, co może kuleć.

2,184

Miałeś dodać tylko repozytorium IceG i zrobić opkg update.
Po wpisaniu w gui LuCi  luci-app-modemband i luci-app-3ginfo-lite sam pobierze co trzeba.

2,185

Zaloguj się przez ssh do konsoli i pokaż wynik polecenia

cat /etc/opkg/customfeeds.conf

2,186 (edytowany przez IceG 2023-10-09 11:18:42)

Straszna gimnastyka z dodaniem moich pakietow. Sprawdzilem teraz na szybko "instrukcje" na telefonie logujac się na router i wszystko hula.

Chyba trzeba będzie dodatkowo jakiś filmik nagrać bo widze że jest problem ze slowem pisanym.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

2,187

Ja przed chwilą zainstalowałem pakiety z https://github.com/4IceG/Modem-extras po aktualizacji do najnowszej wersji openwrt.
Nie wiem czemu musiałem zainstalować do modemband pakiet językowy dla Luci.
Następnie wybrałem port pracy modemu.
Po zalogowaniu mam już preferowane zakresy i 3ginfo pod Luci.
Pozdrawiam

ZTE MF 286D OpenWrt 23.05-SNAPSHOT r23484-b742216dc8
Zyxel EX5601-T0 ubootmod OpenWrt 24.10-SNAPSHOT, r28432-7609571dcd
TP-LINK Archer C7 v5 - 1.14.0.2 (Built 20231226-1035 git@8e210b77)

2,188

Wcale nie musiałeś instalować języka polskiego, bo to jest opcja dodatkowa.

2,189 (edytowany przez emefde 2023-10-09 13:23:32)

Nie są niezbędne (choć są genialne) filmy. Po prostu najedzony nigdy nie zrozumie głodnego.
Być może gdybyś chciał zajmować się tym co mi przychodzi z łatwością prosiłbyś i mnie o filmiki. Nie wydaje mi się, że znasz się na wszystkim najlepiej choć szacunek za to, że znasz się właśnie na tej dziedzinie. I super jest to, że dzielisz się wiedzą. Jeśli sprawia Ci to radość - rób to. Świat będzie lepszy, bo świat budują ludzie mądrzy, umiejący dzielić się wiedzą. Ważne jest też to, że zawsze można pojechać nowemu, że nie kmini, ale wiedzę też trzeba umieć przekazać. Więc jeśli coś powtarzasz setny raz, to zastanów się też nad tym czy we właściwy sposób tłumaczysz. Kolega zmienił opis i po Jego zmianie zdecydowałem się działać. To forum jest genialne. Jest tu kopalnia wiedzy i ludzie ją mający. Wydaje mi się tylko, że brakuje właśnie instrukcji dla takich żuczków. Choć z drugiej strony może nie chcecie trafiać do takich i to też zrozumiałe, bo przecież nikt nie zabroni Wam podjąć taką decyzję.

Zrobione. Dla potomnych mających tak małą wiedzę jak ja:
System > Oprogra mowanie > Skonfiguruj opkg
W polu /etc/opkg/customfeeds.conf dodajemy na dole kolejną linię:

src/gz IceG_repo https://github.com/4IceG/Modem-extras/raw/main/myrepo

Klikamy "zapisz"
Uruchamiamy PuTTy (może być LAN lub Wi-Fi)
Jeśli nic nie było zmieniane, to łączymy się wpisując
192.168.1.1
Port 22
Typ połączenia SSH
Klikamy "Open"
W nowym oknie
user: root
password: (takie jak ustanowiliśmy po instalacji Openwrt)
następnie wklejamy:

wget https://github.com/4IceG/Modem-extras/raw/main/myrepo/IceG-repo.pub -O /tmp/IceG-repo.pub
opkg-key add /tmp/IceG-repo.pub

i na koniec:

opkg update

Teraz przechodzimy do przeglądarki i w interfejsie LuCi
System > Oprogramowanie
W polu "pobierz i zainstaluj pakiet" wpisujemy:
luci-app-3ginfo-lite
instalujemy
Następnie wpisujemy w tym samym miejscu:
luci-app-modemband
i też instalujemy
Pozycja "Modem" w menu nie pojawia się tak jakby się tego oczekiwało, czyli zaraz po zainstalowaniu, ale wystarczy kliknąć w inną pozycję menu na górnej belce, to pojawi się zakładka od modemu.
Mam nadzieję, że komuś pomogłem.
Dziękuję też ze swojej strony za pomoc, bo mój opis to nie wynik mojej wiedzy, a zlepek z pomocy innych i mojego próbowania, bo niby to proste, ale jak się nie ma wiedzy, to człowiek może na drobnostkach się wyłożyć.
Powodzenia następnym!

2,190

opkg update robi aktualizację listy pakietów, więc tak, jest zbędne bo w gui zrobiłeś to samo jeszcze raz.

2,191

Jak już zrobiłeś w PuTTy opkg update to drugi raz nie trzeba robić w LuCi aktualizacji pakietów, bo jedna i druga opcja robi dokładnie to samo.
I po zainstalowaniu luci-app-modemband i luci-app-3ginfo-lite nie trzeba restartować routera.

2,192

Focus napisał/a:

Jak już zrobiłeś w PuTTy opkg update to drugi raz nie trzeba robić w LuCi aktualizacji pakietów, bo jedna i druga opcja robi dokładnie to samo.
I po zainstalowaniu luci-app-modemband i luci-app-3ginfo-lite nie trzeba restartować routera.

Może być wymagane wylogowanie się i zalogowanie ponownie do luci, zdarza mu się że nie widzi zmian w menu dopóki się tego nie zrobi.

2,193

Wielkie dzięki za pomoc.
Już ogarnąłem temat. Mam  zakładkę Modem a w niej informację o sygnale i wybieranie pasma. Zostało tylko pytanie czy jest możliwość odczytu sms jeśli tak to  jak to zrobić?

2,194

Mi się jeszcze nie zdarzyło aby nie była widoczna zakładka od modemu.
Jej nie widać przy instalacji ale wystarczy kliknąć w inną zakładkę to pojawia się zakładka od modemu.

2,195

michcio123 napisał/a:

Wielkie dzięki za pomoc.
Już ogarnąłem temat. Mam  zakładkę Modem a w niej informację o sygnale i wybieranie pasma. Zostało tylko pytanie czy jest możliwość odczytu sms jeśli tak to  jak to zrobić?

Zainstaluj kolejny dodatek - luci-app-sms-tool-js

2,196

Jeszcze raz dzięki.
Wszystko działa.

2,197

opkg update robi aktualizację listy pakietów, więc tak, jest zbędne bo w gui zrobiłeś to samo jeszcze raz.

Tak jak pisałem coś czułem że tak jest ale pewności nie miałem. Doprecyzuję to zatem w opisie. Dziękuję.

Głowy nie dam ale chyba nie wyświetliło mi się od razu więc dla "świętego spokoju" zrobiłem restart. Być może po chwili by wszystko się wyświetlało poprawnie.

2,198

emefde napisał/a:

Głowy nie dam ale chyba nie wyświetliło mi się od razu więc dla "świętego spokoju" zrobiłem restart. Być może po chwili by wszystko się wyświetlało poprawnie.

No bo faktycznie ta pozycja w menu nie pojawia się tak jakby się tego oczekiwało, czyli zaraz po zainstalowaniu ale wystarczy kliknąć w inną pozycję menu na górnej belce to pojawi się zakładka od modemu.

2,199

Zatem dopisuję tę informację do opisu. Może ktoś słaby w te klocki tak jak ja na tym skorzysta.

2,200 (edytowany przez wizar5789 2023-10-09 17:40:25)

Cezary napisał/a:

No to nie łączy się. Zrestartuj router, jeżeli sie nie połączył to pokaż wyniki

uci show network.lte
ping 8.8.8.8
ping google.com
ifdown lte <-- bo tak nazwałeś sekcję
killall uqmi
uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-signal-info
uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-serving-system

Dwa ostatnie musiszą się wykonać jeżeli ma to działać.

Wykonałem dokładnie według tego co napisałeś, oczywiście dalej brak połączenia ale ostatnie komendy udało się zainicjować. Dodatkowo sprawdziłem karty sim - testy robiłem na t-mobile, orange abo i orange karta rezultaty wszędzie takie same jak wcześniej. Masz może jakieś sugestie co dalej może być nie tak. Z mojej strony wygląda to tak modem na luzie łączy się z btsami a jedynym problemem jest openwrt które nie potrafi zebrać ip z modemu i przeroutować ruchu.

root@OpenWrt:~# uci show network.lte
network.lte=interface
network.lte.proto='qmi'
network.lte.device='/dev/cdc-wdm0'
network.lte.apn='internet'
network.lte.auth='none'
network.lte.pdptype='ipv4v6' <-- tutaj testowałem każdą opcję ipv4, ipv4v6 i ipv6
network.lte.delay='20'
network.lte.delegate='0'
root@OpenWrt:~# ping 8.8.8.8
PING 8.8.8.8 (8.8.8.8): 56 data bytes
ping: sendto: Network unreachable
root@OpenWrt:~# ping google.com
^C
root@OpenWrt:~# ifdown lte
root@OpenWrt:~# killall uqmi
root@OpenWrt:~# uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-signal-info
{
        "type": "lte",