1,126

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

pawol napisał/a:

Rozwiązaniem jest wpisanie z palca w configu 3ginfo nazwy wan_qmi. Pomimo ze jest absent to info działa.
Nie działa na żadnym interfejsie z listy a działa na wpisanym z palca (widnieje potem jako absent)
Nie wiem czy masz na to wpływ ale pojawienie sie właściwych "alias interface" na liście w configu załatwiłoby w sumie sprawę
Cos jest nie halo ale działa po workaroundzie

Niestety tak to teraz działa, że trzeba wpisać ręcznie. Widzę że inne pakiety działają tak samo.

Dodanie "alias interface" jest jakimś wyjściem z tym, że trzeba by zmodyfikować skrypty lub funkcję zapisującą config.

Z innej beczki.. Zna ktoś może polecenie at do odczytu numeru ICCID?

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

1,127

Jeden z
AT^ICCID?
AT+ICCID
AT+QCCID
AT#CCID
AT!ICCID?
AT*ICCID?

Działa, bo u mnie mifi odczytuje to.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,128 (edytowany przez pawol 2022-09-30 18:49:54)

@iceG
No właśnie w niektorych innych pakietach aliasy bywają widoczne od razu

1,129 (edytowany przez marfik 2022-09-30 20:30:58)

frutis napisał/a:

Da się wrzucić OpenWrt przy użyciu frameworka od ZTE.

W takim razie czy spotkałeś się może z jakaś instrukcją jak to zrobić? A może jest jakiś haczyk, skoro jest gotowe narzędzie to po co podłączać się do portu szeregowego?

1,130

Ponieważ zostało ono znalezione już po opracowaniu wsparcia dla openwrt.
Opisane jest to gdzieś w tym wątku, możesz poszukać. Jest także w https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 74#p274674

1,131

Dzięki @Cezary poszło na "AT+ICCID".

@pawol jak coś zrobiłem aktualizację pakietu, możesz sprawdzić jak to teraz działa.

Postaw kawę

1,132 (edytowany przez Leo-PL 2022-10-01 16:45:08)

Czy ktoś z Was ma dump stockowych partycji mtd8 i mtd9 z Nordica B12? Chciałem popodnosić sobie modemy i jestem ciekaw, czy te zostały jakkolwiek zmienione względem B11, a nie chce mi się w tym celu wracać na stocka. Na początku sha256sum wystarczy.
Fajnie byłoby pozbierać trochę dumpów z kolejnych wersji - być może pozwoli to na rozgryzienie wewnętrzne formatu delta updates i instalację OpenWrt przygotowując odpowiednią deltę nadpisującą stockowy system, a później zaserwowanie jej z lokalnego serwera HTTP podszytego pod serwer z update'ami ZTE.

1,133 (edytowany przez pawol 2022-10-01 19:19:06)

@iceG
na najnowszej wersji 3ginfo 0930 jest bez zmian. Nadal nie ma aliasów i trza z palsa pisac interfejs który jest "absent".
żadnych baloonów o sim też nie ma.

Update.
-------------------------
Przeglądarka coś zbuforowała. w private mode widze juz aliasy i baloon sim z IMEI, IMSI itd.

1,134

@IceG
W modemband jest ten sam bug co opisałem przy 3ginfo.
Tez brakuje aliasa interfejsu

1,135

pawol napisał/a:

@IceG
W modemband jest ten sam bug co opisałem przy 3ginfo.
Tez brakuje aliasa interfejsu

@pawol to nie jest błąd. Aliasy byly po prostu wylaczone (mialy być niewidoczne, tak to wcześniej definiowano).

Zmienie to w weekend.

Postaw kawę

1,136

Leo-PL napisał/a:

Czy ktoś z Was ma dump stockowych partycji mtd8 i mtd9 z Nordica B12? Chciałem popodnosić sobie modemy i jestem ciekaw, czy te zostały jakkolwiek zmienione względem B11, a nie chce mi się w tym celu wracać na stocka. Na początku sha256sum wystarczy.
Fajnie byłoby pozbierać trochę dumpów z kolejnych wersji - być może pozwoli to na rozgryzienie wewnętrzne formatu delta updates i instalację OpenWrt przygotowując odpowiednią deltę nadpisującą stockowy system, a później zaserwowanie jej z lokalnego serwera HTTP podszytego pod serwer z update'ami ZTE.

Anyone?

1,137 (edytowany przez automaciek 2022-10-06 14:26:22)

Mam MF286D z softem "Nordic_B12", czy po zainstalowaniu OpenWrt  przez Frameworka bez problemu wrócę do stocka ("Nordic") tą samą metodą?

1,138

Ktoś publikował tu linka do przyrostowych update modemów, trzeba to poszukać gdzie było.

1,139

@automaciek,  na pewno z openwrt do stocka już nie wrócisz Frameworkiem. 
Być może komendami udałoby się zastąpić partycje mtd8 i mtd9 na działającym pod openwrt routerze , nie próbowałem.
Ale na pewno powrócisz rozkręcając go i podpinając się pod konsolę poprzez uBoot to było wielokrotnie sprawdzane.

1,140

Sorry, źle przeczytałem. Myślałem że chodzi o podbicie modemu do takiej samej wersji jak była na stocku.

1,141 (edytowany przez automaciek 2022-10-06 21:14:40)

Opis powrotu ( https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=21847) opisuje tylko mtd9.bin? Gdzie znajdę pliki mtd8 i mtd9,  skoro ładuję wrt przez frameworka wiec nie mam kopii? I na koniec fundamentalne pytanie: co (poza satysfakcją) zyskam względem stocka nordic ładując soft od IceG?

1,142 (edytowany przez smereka 2022-10-06 21:47:39)

Leo-PL napisał/a:
Leo-PL napisał/a:

Anyone?

Jutro wrzuce gdzies w przestrzen i dam Ci linka.Ostatnio ze 2 francowalem na openwrt i mam z nich kopie z najnowszym noridciem a pierwotnie to byly bodajze play i tmobile

1,143

mtd 8:

https://www.szybkiplik.pl/AbA2VQZNFu

mtd 9:

https://www.szybkiplik.pl/Uknf96xBfN

oryginalnie na tym był play a potem przemaglowane na nordica i to w plikach to nordic

1,144 (edytowany przez Leo-PL 2022-10-07 19:25:25)

Dzięki!
Dla pewności - to jest B12? Wygląda na to, że są zmiany, oba pliki różnią się względem B11.

1,145 (edytowany przez MiG25 2022-10-07 19:30:36)

Czy ktoś wie które piny  w złączu mPCIe są do USB 3.0 ?
Od chińczyków kupiłem coś takiego  https://www.aliexpress.com/item/3292272 … 2xjo1QTrWb

ale tam mimo zastosowania gniazda USB 3.0 to podłączenie jest tylko na 2.0 , piny od StdA_SS.. wiszą w powietrzu w gnieżdzie USB , jedyne D+ - D- jest podłączony do pinów 38 i 36 , no i sama przejściówka działa na USB 2.0.
Myślałem ,że połączę drucikami brakujące połączenia , ale chyba USB 3.0 nie jest standardem w mPCIe ,przez co żadnego pinoutu nie znajduję , i ciekawe jakie zastosowała ZTE...
Może jakiś sposób na sprawdzenie tych  dwóch par StdA_SS...
DO USB 3.0 chciałem podłączyć najpierw modem T77W968.

1,146

Web w B12 na pewno się różni , bo w B12 zastosowali w końcu wybór pasm w postaci "ptaszków" na każdym bandzie , a w B11 i wcześniejszych była rozwijana lista z predefiniowanymi możliwościami agregacji ( ale brakowało 3 konkretnych bandów).

1,147

Dziala w koncu CA Ul i Dl na B12?

1,148 (edytowany przez Leo-PL 2022-10-07 19:48:17)

MiG25 napisał/a:

Od chińczyków kupiłem coś takiego  https://www.aliexpress.com/item/3292272 … 2xjo1QTrWb

ale tam mimo zastosowania gniazda USB 3.0 to podłączenie jest tylko na 2.0 , piny od StdA_SS.. wiszą w powietrzu w gnieżdzie USB , jedyne D+ - D- jest podłączony do pinów 38 i 36 , no i sama przejściówka działa na USB 2.0.
Myślałem ,że połączę drucikami brakujące połączenia , ale chyba USB 3.0 nie jest standardem w mPCIe ,przez co żadnego pinoutu nie znajduję , i ciekawe jakie zastosowała ZTE...

Prawdopodobnie będą to piny od PCIe - pary różnicowe RX i TX, bez zegara oczywiście. - Sierra MC7455 używa takiej konfiguracji i z tego co wiem, to przyjęło się na świecie, a jednocześnie potrafi to powodować problemy w niektórych urządzeniach, które faktycznie oczekują tam PCIe, jak laptopy.

1,149

MiG25 napisał/a:

W quetelach było 23 do 33, więc może tu też jest podobnie. Zaklejało się je bo kolidowały z sygnałami pci.

1,150

Ok , będę próbował polutować to wg tego:
https://forum.openwrt.org/t/how-to-chec … ng/62040/8

czyli piny 23,25 jako jedna para i 31,33 jako druga para ,zobaczymy co z tego wyjdzie.