Odp: ZTE MF286D - Openwrt
Modem będzie pamiętać ostatnie ustawienie ze stocka.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 … 158 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Modem będzie pamiętać ostatnie ustawienie ze stocka.
No to w play to było enabled z difolta chociaż w gui nie bylo śladu bo ustawieniu
Z ciekawości, pokaż plz czy Play ma swój dostosowany FW do modemu, odpalając np. ATI w terminalu.
Tak , Wersja jest dostosowana do fw , i za każdym update w modemie się również zmienia...
Ja próbując z Playa zrobić ELISA na modemie mam już takie coś : BD_ELISAFIMF286DMODV1.0.1B01 , więc sukces połowiczny ![]()
ATI z Play
Manufacturer: ZTE CORPORATION
Model: MF286DMODULE
Revision: BD_MF286DMODULEV1.0.0B01
SVN: 01
@MIG
pewnie musialbys wrzucic elise 01 i podnosic po kolei soft wraz z modemem
Ostatnia elisa ma wersję 10.
Az zaraz sprawdze bo mam Elise... Sekundo
ATI z Telia
Manufacturer: ZTE CORPORATION
Model: MF286DMODULE
Revision: BD_TELIAMF286DV1.0.0B10
SVN: 10
update. Ja mam telie a ty elise
To by mógł dopisać IceG do swoich skryptów ![]()
Masz jakiegoś linka do najnowszych wersji swoich skryptów ?
Tu leżą: https://github.com/4IceG/luci-app-modemband
A Play ma jednak generyczny FW w modemie - brak nazwy operatora w ID modelu. Ciekawe, czym się różnią. Dacie radę zrobić zrzuty rootfsa przez ADB? ;-)
Leo-PL, gdzie tam znaleźć wersje do sciągnięcia ?
Widzę tylko źródła albo nie potrafię się prawidłowo poruszać po githubie ![]()
Leo-PL, gdzie tam znaleźć wersje do sciągnięcia ?
Widzę tylko źródła albo nie potrafię się prawidłowo poruszać po githubie
Prawa strona, releases, i masz pakiet jak tam klikniesz.
@leo. opisz co i jak i zrobie dump z modemu
Tu leżą: https://github.com/4IceG/luci-app-modemband
A Play ma jednak generyczny FW w modemie - brak nazwy operatora w ID modelu. Ciekawe, czym się różnią. Dacie radę zrobić zrzuty rootfsa przez ADB? ;-)
Mam zrzuty wszystkich partycji z Play jakby co.
ja to zrozumialem ze chce dump z modemu a nie routera
ja to zrozumialem ze chce dump z modemu a nie routera
Dokładnie tak. Nie zrzucajcie MTD bezpośrednio, bo modem się od tego wywala do QDLoadera i pomaga dopiero odcięcie zasilania od routera.
@IceG
Może to były dobry pomysł by do skryptu w Luci dorobić wybór agregacji uploadu ? ( tj. czy ma być aktywna czy też nie )
@IceG
Może to były dobry pomysł by do skryptu w Luci dorobić wybór agregacji uploadu ? ( tj. czy ma być aktywna czy też nie )
@onken Ja nie mówię nie, tylko Ktoś musi to opisać w skryptach plus trzeba się zastanowić jak to pokazać/gdzie umieścić aby pakiet był jak najbardziej czytelny i nieskomplikowany (myślę, że wypadałoby to pokazać w części z odświeżaniem, chociaż nie wiem czy zmiana ustawień widoczna jest o razu czy wymaga dodatkowych "czarów").
@leo
Opisz procedurę dumpu modemu. Nie robilem tego nigdy
@IceG
Chyba odrazu pokazuje jak się sprawdzi po chwili status, jest albo 0 albo 1
Czy czytnik do modemu powinien się pokazać w systemie po wpięciu do USB bez modemu i karty SIM ?? Bo doszedł do mnie wpinam w USB 2 i 3 ale nic i nie wiem czy musi być modem czy zjeb... dostałem ??
Nie, ten czytnik to przecież zwykłe kabelki. Włóż modem.
cieżko pojąc ludziom że te adaptery to druty konwertujące USB na mpcie/m.2 w których to owe USB jest wyprowadzone
w czystej formie. To tylko "fizyczno/mechaniczna" konwersja a nie logiczna
Mój adapter z chin wpięty bezpośrednio w usb bez modemu nie pokazuje się w systemie - co jest normalne. Jak wsadzę modem w moim przypadku umarlak od mf286d to wówczas mam dźwięk podłączenia no i w menadżerze urządzeń w zakładce COM i LPT wyskakuje ZTE diagnostic interafce. Działającego nie wsadzałem bo nie chcę rozbierać działającego routera.
Ktoś napisze jak zrobić dump z działającego modemu?
Mogę wówczas eksperymentalnie wylutowac flasza ze swojego i spróbować tam w programatorze włożyć co trzeba.
Czy czytnik do modemu powinien się pokazać w systemie po wpięciu do USB bez modemu i karty SIM ?? Bo doszedł do mnie wpinam w USB 2 i 3 ale nic i nie wiem czy musi być modem czy zjeb... dostałem ??
Możesz też mieć dziabnięty modem. Mam jednego zdechlaka z 286D który niby coś tam miga diodką zasilania na routerze, ale to tyle - na USB się nie zgłasza.
Mój adapter z chin wpięty bezpośrednio w usb bez modemu nie pokazuje się w systemie - co jest normalne. Jak wsadzę modem w moim przypadku umarlak od mf286d to wówczas mam dźwięk podłączenia no i w menadżerze urządzeń w zakładce COM i LPT wyskakuje ZTE diagnostic interafce. Działającego nie wsadzałem bo nie chcę rozbierać działającego routera.
Ktoś napisze jak zrobić dump z działającego modemu?
Mogę wówczas eksperymentalnie wylutowac flasza ze swojego i spróbować tam w programatorze włożyć co trzeba.
Tu potrzebowałbyś dumpa z OOB. Z doświadczenia z IPQ40xx, wiem, że to co wypluje nanddump --oob na modemie i fizyczny layout na flashu różnią się. Poza tym, przy próbie dumpowania mtd1 mój modem natychmiast rebootował się do trybu EDL, z ID 05c6:9008. Pomagało na to dopiero całkowite odcięcie zasilania i wyjęcie baterii, jeśli taka jest obecna. I na 286 i na 286D.
Za kilka dni znajomy ma mi podrzucić modemy z 286A i 286D w tym stanie, będę eksperymentował. IMO jedyną szansą na poprawny dump NANDa z modemu jest wprowadzenie go ww. sposobem w tryb EDL, odpalenie loadera i wyszarpanie danych tamtędy, podobnie będzie z zapisem.
@leo
Opisz procedurę dumpu modemu. Nie robilem tego nigdy
Zakładając, że masz na routerze OpenWrt i zainstalowany pakiet adb, to:
adb shell tar cpvf - / > /tmp/modem_rootfs.tarPrzez SSH możesz zrobić to bezpośrednio na swój PC:
ssh root@192.168.1.1 adb shell tar cpvf - / > modem_rootfs.tarOczywiście, jeżeli masz inny IP routera, podmień.
@leo
Potrzebujesz z Play czy Telia?
Czy po dumpie na poziomie openwrt modem zwiechnie?
Zmierzam do tego czy jest sens robić to zdalnie
Powiem tak nie chce mi się wyciągać modemu z działającego routera a że sam adapter się nie odezwał dlatego postanowiłem napisać aby mieć pewność. Adapter zakupiłem na kiedyś tam jak mi wpadnie w ręce sprzęt do diagnostyki modemu aby swojego routera nie rozbierać za każdym razem. Dzięki za info ![]()
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 … 158 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc