1

Temat: TL-WDR4300 v1 problem z inst 20.02

Właśnie próbowałem uaktualnić mojego TL-WDR4300 v1 z 15.05 na 20.02 (Luci)  i niestety mam z tym duży problem.
Po wgraniu wersji 20.02 nie było widocznego wcale WiFi w menu OpenWRT.
Spróbowałem teraz wgrać wcześniejsze luci-19.07 i kompletna porażka - router miga ledami od ok 15min, (także *) ale nie zakończył upgrade.  Wszystko wgrywane z poziomu luci, paczki sysupgrade.
Co w takim wypadku mam zrobić - odłączyć od zasilania i restart?
Byłbym wdzięczny za pomoc jak przywrócić sprawność routerowi .

2

Odp: TL-WDR4300 v1 problem z inst 20.02

Czy masz router z którym masz przerobiony flash na większy? Jeżeli tak to 21.02 nie będzie działać większy flash i nie będzie działać  wifi bo art jest w innym miejscu - umieściłem tą informację tu na forum przy omawianych zmianach wydania 21.02

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez drim 2022-01-30 12:26:42)

Nie, mój router nie był przerabiany.
A co mam teraz zrobić po nieudanym wgraniu 19.07 na 21.02 - wyłączyłem go z sieci i teraz już nie zgłasza się wcale sad
Miga cały czas gwiazdka LED , wejść na niego nie mogę przez luci ani SSH - jak w takim razie załadować ponownie firmware?

4

Wgrać soft przez tftp lub podłączyć kabel szeregowy i wgrać soft przez bootloader.

5

Udało mi się przywrócić oryginalny firmware TPLinka przez tftp ale próbując go zastąpić OpenWRT za każdym razem teraz kończy się to niepowodzeniem (zarówno 19.07 jak i 15.05  który dotychczas używałem). Co możne być przyczyna ze nie mogę wgrac Openwrt na ten router?

6

Za długa nazwa pliku. Skróć do a.bin

7

to nie to niestety - nazwa była zmieniona na krótką. Proces update firmware na oryg TP_linku był zakończony tylko po restarcie router już  nie zgłasza się z openwrt - nie działa luci ani ssh. I musiałem ponownie przywracać go tftp.
Czy podczas wcześniejszego wgrywania 19.07 na 20.02 (który nie widziała wifi) coś mogło się stać?

8

Na oryginalnym sofcie tplinka działa wifi? Jeżeli tak to nic się nie stało.

9

tak - działa wifi na sofcie tplinka.
Tylko nie mozna zrobić upgrade na OpenWRT - jeszcze będę próbował kolejny raz wgrać może 19.07 do niego, ale już nie dziś.
dziękuje za pomoc

10

To wgrywaj soft jeszcze raz, musi działać. Nawet w statystykach jest normalnie wykazany dla aktualnych buildów.

11

Próbowałem nie dalej jak 3 dni temu wrzucic u siebie wersje 20.XX z Luci - wgrała się, ale komputer nie pobieral IP z DHCP - mimo, że DHCP było włączone. Na 21.XX działa wszytsko ok.
Podobnie miałem na drugim urządzeniu o tym samym modelu.

12

Tylko że wersja 20.xx nie istnieje...

13

Udało mi się w końcu zainstalować 21.02 Luci factory po przywróceniu firmware TPLinka przez tftp. Dziękuję za podpowiedzi
Mam jeszcze 2 pytania:
1. W jaki sposób przyspieszyć WAN ? Mam teraz ok DL:140Mb a pełna szybkość mojego łącza 300Mb była osiągalna na firmowym fw - mogę prosić o podpowiedź co jeszcze zainstalować/skonfigurować
2. Niestety zmienił się token mojego routera i teraz statystyki są zliczane od nowa. Czy można jakoś wskazać wcześniejszy token abym miał kontynuację statystyk routera na eko.one.pl?

14

1. Masz o wiele za mało. ten router  sam w sobie potrafi wiecej. Włącz flow offloading: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … lowoffload
2. Generalnie mogę ci połączyć statystyki jak mi wyślesz na mejla stary i nowy token.