1

Temat: Miga dioda power po aktualizacji oprogramowania przez panel WWW

Witam
Coś mnie podkusiło by wgrać nowszą wersję RC openWRT bo zostala przeniesiona z snapshot na backport. Pobrałem nowsze firmware i poprzez panel WWW próbowałem wgrać. Lecz router się zresetował i teraz miga cały czas power a diody lan i WAN się palą gdy kable są podłączone.
Co w takim wypadku zrobić? Zawsze pomagało mi ustawienie adresu IP na 192.168.1.2 a gateway na 192.168.1.1 i wgranie starszego oprogramowania jakie miałem lecz teraz wcale nie chce mi nic podziałać.
Jak uporać się z tym problemem?

2

Odp: Miga dioda power po aktualizacji oprogramowania przez panel WWW

Jeżeli miga to nic nie pomaga to uwaliłeś router. Zobacz failsafe (opisany na eko.one.pl), jak nie działa to zostaje kabelek szeregowy tylko.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez szefu 2011-08-01 10:46:51)

A skąd wziąć kabel szeregowy?
Poprzez taki kabel coś zdziałam? http://allegro.pl/kabel-polaczeniowy-rs … 83115.html

4 (edytowany przez deluge 2011-08-01 11:07:20)

A jaki masz router?

Jeśli masz wrt160nl to możesz spróbować jeszcze:

podłącz komputer z routerem na 4 porcie eth.
ustaw na stałe ip w komputerze na 192.168.1.X
przygotuj nowe firmware i nazwij je code.bin
przygotuj do wrzucenia code.bin przez klienta ftp na 192.168.1.1 (port 69)
podłącz prąd do routera, odlicz 3 sekundy i wrzucaj nowe firmware

5

Kabel Nokia CA-42, potem przerobic i podlaczyc. W niejednym temacie pewnie to bylo tutaj na forum. smile

ZyXEL NBG6716 (Gargoyle by obsy)

6

deluge, to co opisałeś działa bo program mi wgrywa do routera obraz ze zmieniona nazwa na code.bin. Lecz gdy zmieniam nazwe z openwrt-ar71xx-wrt160nl-squashfs-sysupgrade.bin na code.bin wgrywa mi się to oprogramowanie do routera lecz nadal miga dioda power. W tym wypadku jakie oprogramowanie powinienem wgrać?

7 (edytowany przez deluge 2011-08-01 11:59:14)

Mi się to przydarzyło podczas przywracania oryginalnego firmware, wiec wrzucałem oryginalny firmware od linksysa. Spróbuj wrzucić oryginał, a potem wg instrukcji wrzucić od nowa openwrt.

8 (edytowany przez szefu 2011-08-01 12:03:24)

Próbowałem wgrywać oryginalny plik nazywa się: FW_WRT160NL_1.0.02.005_US_20100414_code.bin lecz dioda i tak mi miga. hmm Tylko, ze ja to wgrywam przez program Tftpd64.

9

no to raczej zostaje kabelek szeregowy i poczytanie co tam terminal  zgłasza za błędy. Z drugiej strony powinieneś mieć już wgrane oryginalne firmware, więc może reklamuj router? wink

10

Ahh jednak po kilku flaszowaniach obrazów systemu tak w akcie desperacji na pałę (po kolei zmieniałem nazwy obrazów jakie mam na dysku na code.bin i wgrywałem) aż w końcu za którymś tam razem gdy próbowałem wgrać oryginalnego softa dostałem komunikat, że urządzenie przerwało moje połączenie czy coś w ten deseń. Wyłączyłem router i włączyłem ku mojemu zdziwieniu power już nie migał lecz Webowy Interfejs nadal nie działał. ALe najważniejsze jest to, że jak wpisałem na putty przez telneta adres ip 192.168.1.1 poczułem się jak w domu gdyż powitała mnie konsola OpenWRT z prośbą o wpisanie "passwd" byt zmienić hasło.
Tak więc już jest wszystko ok. aczkolwiek pomimo zrobionej wcześniej konopi zapasowej o przywróceniu jej nie mam wszystkich dodatków do systemu jakie wgrywałem. No ale najważniejsze, że udało się postawić na nogi routerek.
Puenta jaką można wysnuć po mojej przygodzie to: NIGDY ALE TO PRZENIGDY NIE WGRYWAJ OPROGRAMOWANIA POPRZEZ PANEL WWW!!!! Gdyż najlepiej przesłać oprogramowanie na router poprzez WinSCP do katalogu tmp a później to już gładko niech sysupgrade się tym zajmuje.

11

Pogłoski. Przez www robi to samo - wgrywa plik do /tmp i robi sysupgrade na nic. dokładnie tak jak ręcznie byś to robił.

12 (edytowany przez szefu 2011-08-01 17:59:16)

Niby tak aczkolwiek mi schrzaniło to i udupiło router. smile Być może dla tego że używam. OpenWrt Backfire 10.03.1-rc5 .

13

To nie pogłoski, ja "uwaliłem" w ten sam sposób wrt160nl.

14

Nie ty jeden smile