1

Temat: Cisco Meraki MR16 - uceglony

Dzień dobry,
Wczoraj próbowałem zaktualizować soft w urządzeniu z tematu. Wgrany był: Powered by LuCI openwrt-19.07 branch (git-20.136.49537-fb2f363) / OpenWrt 19.07.3 r11063-85e04e9f46 a chciałem zaktualizować na ten: openwrt-21.02.1-ath79-generic-meraki_mr16-squashfs-sysupgrade
Zrobiłem to wgrywając soft przez www.
Obecnie urządzenie nie wstaje - świeci jedna kontrolka na czerwono. Reaguje na wciśnięcie reset (dłuższe przytrzymanie) bo gaśnie ale po chwili wraca do ciągłego świecenia na czerwono.
Czy mogę prosić o podpowiedź czy sprzęt da się w miarę bezproblemowo postawić "na nogi" czy raczej grubsza sprawa?
Jeśli się da to poproszę o wskazanie drogi.
Nie odpowiada na ping 192.168.1.1 z urządzenia w sieci tej samej puli.
Dzięki
Przemek

2

Odp: Cisco Meraki MR16 - uceglony

https://openwrt.org/toh/meraki/mr16#mig … enwrt_v_20

Był tu taki wątek i w nim było że bootloader chce obraz po tftp. Ustaw sobie serwer, zobaczysz w logach jaką nazwę pliku chce i to mu daj. Zobacz https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 36#p260436

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez lexmark3200 2021-12-06 17:08:42)

Odp: Cisco Meraki MR16 - uceglony

Dlatego, że przez WWW, to ucegliłeś jak ja za pierwszym razem, inna adresacja pamięci na nowym soft niż na starym i nie potrafi "się odnaleźć" ;-)
Musi być albo uart i wgrywanie tak jak tutorial nakazuje, albo musisz migrować wg tutorialu. Jest z tym zabawy, ale idzie zrobić bez uart.
Mając recovery i postawiony serwer (jak jest opis na openWRT) podeślij mu plik (initramfs) po zmianie nazwy na ten co szuka, bo pewnie tego Ci szuka), router ruszy i pójdzie do GUI. logujesz się po SSH, i lecisz kroki z migracji po kolei, po czym reset (zapewne się ucegli), znowu daj mu plik, który brakuje (initramfs), znowu odpali, teraz z gui możesz załadować mu sysupgrade, ale nie klikaj ani na Cancel ani na Update. zostaw otwarte okno, wtedy susupgrade wczytany jest do pamięci i tam "wisi".
Zaloguj się po ssh, wejdź na /tmp/ powinien być plik sysupgrade.bin, jeśli jest to dajesz z konsoli sysupgrade -F -n sysupgrade.bin (sprawdź dokładnie, chyba nie zrobiłem literówki.)
Powinien Ci się ponownie zaktualizować, ale tym razem powinien wstać.
Dlaczego trochę zabawy?, Bo musisz doinstalować jeden program, który jest niezbędny do przeprowadzenia kroków z migracji, czyli przed migracją, musisz AP skonfigurować, żeby miał dostęp do neta ;-)
Tak było u mnie.
Choć kolejne MR16 upgradowałem z UART-em, o wiele szybciej ;-)