Temat: Docker na x86

Witam,

Czy ktoś używa dockera na x86? Miałbym kilka pytań.
Openwrt mam uruchomione z pena 32GB i jest on całkowicie rozszerzony.
Sprzęt to iGEL Technology GmbH H820C z 8GB ramu.
Po instalacji dockera tworzy mi się nowy katalog /opt/ i niby przez chwilę jest ok. Po kilku minutach luci przestaje odpowiadać, po resecie ręcznym pendrive jest czysty, bez openwrt, bez niczego. Robiłem to kilka razy i za każdym razem mam tak samo. Jeden pendrive niestety już nie ożył po takiej instalacji. Jeden raz w sumie zainstalował się docker ale po próbie wgrania Home Assistant znowu to samo się stało.
Obraz od Cezarego.
Co może być przyczyną tego?
Pozdrawiam

2

Odp: Docker na x86

Czy na pewno chcesz walczyć z OpenWrt ?
Na takim sprzęcie stawiasz zwykłego Debiana i jedziesz dalej ale nie z pendrivem tylko normalnie z dyskiem SSD.
Nie wiem co chcesz tam trzymać ale o wiele mniej gabarytowe i prądożerne Raspbery Pi 4B.
Do tego dysk SSD i na dokerze stawiasz masę kontenerów tylko wtedy masz ARMa nie x86 ale większość popularnych kontenerów dostępnych jest na obydwie architektury.

| C2600 @ OpenWrt 21.02 / LuCi -> sieć gościnna, WINS serwer, VLAN, DLNA, multiwan
| WDR4300 @ OpenWrt 21.02 / LuCI -> extroot, sieć gościnna, WINS serwer
| MR3020 @ MiFi 17.01 -> E3372 HiLink
| WR842ND v2 @ Gargoyle PL 1.13.0 -> testy

3

Może @palibrzuch chce uruchomić Supla?, która tak jest "instalowana" na Rpi i Qnap. Temat uruchomienia Supli na openwrt przewiną się kilka razy na forum supli i tutaj (ponieważ router ma prawie każdy, a Rpi itp. nie koniecznie), lecz widocznie nie jest to takie proste i stoi w miejscu.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

4

Openwrt i tak pracuje ciągle na tym iglu. RPI nie mam a 400 jakoś nie specjalnie chcę wydawać. Dysk SSD wrzucić do igla to też nie problem. Zainteresował mnie home assistant i raczej innych rzeczy jak na razie nie planuję tam uruchomić.
Próbowałem z jakiegoś tutka bezpośrednio zainstalować home assistant na openwrt ale podczas instalacji jakiegoś pakietu się przywiesza i nie potrafi ruszyć dalej.

5

Rozumiem że ten igel robi jako ruter i dlatego jest na nim OpenWrt ?
Ja osobiście bym poszedł w zwykłego Debiana + Docker a na nim co tam chcesz i wydaje mi się że kontener OpenWrt też tam jest.
Dodam od siebie że jak chcesz Dockera (plus docker-compose) to zainstaluj też Portainera lub inny dodatek który ułatwi zarządzanie z GUI.
Z pewnością w tą stronę będzie prościej niż docker na OpenWrt.
Może znajdzie się ktoś z doświadczeniem tego typu i coś pomoże ale pamiętaj że OpenWrt jest skierowane na rutery a nie na stacje robocze i mało kto takie kombo może chcieć robić jak ty.
Ale zawsze życzę powodzenia smile

| C2600 @ OpenWrt 21.02 / LuCi -> sieć gościnna, WINS serwer, VLAN, DLNA, multiwan
| WDR4300 @ OpenWrt 21.02 / LuCI -> extroot, sieć gościnna, WINS serwer
| MR3020 @ MiFi 17.01 -> E3372 HiLink
| WR842ND v2 @ Gargoyle PL 1.13.0 -> testy

6

Openwrt na Dockerze aż taki oczywisty nie jest... o ile ma służyc do codziennych zadań, a nie do zabawy w wirtualną sieć.
Zwłaszcza interfejsy sieciowe są do ogarnięcia, z naciskiem na wifi, jak ktoś chce mieć w terminalu.
https://forum.openwrt.org/t/running-ope … iner/56049
https://badgateway.qc.to/contain-your-router/
https://github.com/oofnikj/docker-openwrt

Też mam plan iść w tą stronę, terminal-debian-docker: openwrt+ha+nginxpm+inne kontenery
Głównie ze względu na wydajność routingu, zwłaszcza że w 21.02 jest ciągle nierozwiązany problem offload (domyślnie wyłączony)

7

Tzn co jest  problemem? Nie jest włączony bo przeszkadza innym elementom jak qos, bo on tak po prostu działa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

Some IPv6 packets are dropped when software flow offloading is used: https://bugs.openwrt.org/index.php?do=d … sk_id=3373 51
As a workaround, do not activate software flow offloading, it is deactivate by default.

Nie współpracuje z IPv6 gubiąc pakiety, czyli albo offload, albo IPv6.
Jako że mam tunel HE, to wstrzymuję się z upgreadem