1

Temat: OpenVPN jako klient Radiusa

Witam.
Chciałbym zapytać czy istnieje możliwość konfiguracji OpenVPN jako klienta serwera Radius? Jeśli tak to może jest gdzieś jakiś manual do tego. Chodzi mi o konfigurację usługi OpenVPN bo serwer Radius już mam zainstalowany i skonfigurowany.
Pozdro

2

Odp: OpenVPN jako klient Radiusa

Jak wrzucisz to w google to pokazuje że tak: https://www.vpsserver.com/community/tut … us-server/

Tylko że openvpn z openwrt nie jest domyślnie kompilowane z pluginami, więc musisz coś sam zrobić. Albo zrobić autoryzację przy pomocy skryptów, a dopiero w skryptach wołać radiusa itd.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Chodziło mi bardziej o manual typowy pod openwrt. W każdym bądź razie dzięki smile

4

Ale to w żaden sposób nie jest związane z openwrt smile, ot zwykła konfiguracja openvpn.

5 (edytowany przez cy3ul 2021-11-06 11:28:11)

Z tego co się orientuję to powinienem zainstalować plugin openvpn dla radiusa ale nie mogę go znaleźć. Może nieprecyzyjne się wyraziłem w poprzednim poście. Serwer radius ma zainstalwoany na osobnej maszynie.

6

Więc już wiesz i napisałem to w poprzednim poście - openvpn w openwrt nie ma skompilowanych pluginów, więc musisz skompilować sobie sam.

7

OK. Dzięki.