1

Temat: Brak dostępu do LuCI na TP-Link C2600

Kupiłem używanego TP-Linka C2600. Sprzedawca przed wysyłką wgrał mi najnowsze OpenWrt z LuCi od Cezarego. Ale ja nie mogłem się do niego dostać. Zalogowałem się przez ssh i zrobiłem firstboot - nie pomogło. Potem z poziomu ssh doinstalowałem luci no i niby LuCi się pojawiło, ale wygląda jak z oryginalnego OpenWrt - jest po angielsku (brak możliwości wyboru polskiego) i bez dodatków od Cezarego jak adblock, czy WoL. Dziwna sprawa, bo przedstawia się jako OpenWrt 21.02-SNAPSHOT r16295-3a051a234a / LuCI openwrt-21.02 branch git-21.295.67054-13df80d. Spróbowałem jeszcze zresetować ustawienia z poziomu LuCI, ale skończyło się to powrotem do stanu wyjściowego - brak LuCI.

Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją? Jak to naprawić?

OpenWrt 25.12 @ GL.iNet GL-MT6000
OpenWrt 25.12 @ Xiaomi Mi Router AX3000T
OpenWrt 25.12 @ D-Link DAP-X1860 A1
Mój blog: Komputery i Systemy

2

Odp: Brak dostępu do LuCI na TP-Link C2600

Czyli wgrał soft ale bez luci po prostu, czysty obraz skoro musiałeś sam dogrywać.

Po prostu wgraj sobie obraz z luci i tyle: https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … link_c2600

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Pewnie tak zrobię, ale dziwne jest to, że sprzedawca zarzeka się, że wgrał wersję z luci. I ja mu wierzę. Wysłał mi nawet zrzut ekranu z luci.

Czy jest możliwe, że przywrócenie ustawień domyślnych / firstboot nie działa w tym modelu prawidłowo?

4

Jeżeli reset daje system bez luci to gość wgrał czysty system i po prostu doinstalował luci.

Nie wiem czemu tak się tym przejmujesz, wgraj po prostu na czysto obraz z luci i tyle, zapomnij o problemie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Jazz napisał/a:

Pewnie tak zrobię, ale dziwne jest to, że sprzedawca zarzeka się, że wgrał wersję z luci. I ja mu wierzę. Wysłał mi nawet zrzut ekranu z luci.

Czy jest możliwe, że przywrócenie ustawień domyślnych / firstboot nie działa w tym modelu prawidłowo?

Różne rzeczy można zarzucić Openwrt (np. w niektórych modelach ciut gorsze Wifi niż na zamkniętych sterach) ale to,  że firstboot przywraca system pomijając niektóre pakiety które były wkompilowane w obraz jak np.  Luci to już bardzo odważny zarzut.
Zrzut ekranu można ściągnąć z neta smile
A jak sprzedawca powie, że to najszybszy router na świecie to też uwierzysz?

Możesz sam sprawdzić jak jest naprawdę wgrywając obraz z Luci.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

6

mar_w napisał/a:

A jak sprzedawca powie, że to najszybszy router na świecie to też uwierzysz?

Właśnie dlatego go kupiłem ;-)
Panowie dzięki. Wgrałem obaz z LuCi i oczywiście jest OK.