Temat: Nowy router - co polecacie?
Witam!
Niestety serwis TP-Linka odmówił naprawy mojego WR1043ND, dlatego też potrzebuję teraz kupić nowy router obsługujący OpenWrt. Szukam czegoś z szybkim i stabilnym WiFi (w szczycie będzie ok. 5 klientów) oraz gigabitowym ethernetem (nie chcę dodatkowego zewnętrznego switcha przy routerze). Router służył będzie przede wszystkim do rozdzielania łącza ADSL i sterowania względnie sporym ruchem wewnątrz LAN (dziennie pomiędzy urządzeniami wymieniane jest ok. 60+ GB danych). Chciałbym też w celach poznawczo-rozrywkowych postawić na nim serwer www ze statyczną i generującą baaaaardzo mało ruchu stroną (szacuję może jedno wejście na tydzień :-)) dostępną z zewnątrz oraz blogiem (pewnie Wordpress, chyba że polecacie coś prostszego, bo potrzebuję jedynie tekstowe wpisy i RSS) tylko dla lokalnych komputerów.
Na chwilę obecną wzbudził moje zainteresowanie Netgear WNDR3700, ale niepokoją mnie całkiem spore ilości zgłaszanych przez jego użytkowników problemów. Domyślam się, że jest to wina fabrycznego firmware'u, ale jednak chciałbym się upewnić, że pod OpenWrt wszystko jest OK. Poza tym zastanawiam się czy 680 MHz i 64 MB RAM wystarczą do wyżej opisanych zastosowań?
Jeśli uważacie, że WNDR3700 lepiej sobie darować, to w takim razie co polecacie? Chciałbym na ten router wydać maks. ok. 300-350 zł.
Z góry dziękuję za wszelkie opinie w tej sprawie.