Temat: Nowy router - co polecacie?

Witam!

Niestety serwis TP-Linka odmówił naprawy mojego WR1043ND, dlatego też potrzebuję teraz kupić nowy router obsługujący OpenWrt. Szukam czegoś z szybkim i stabilnym WiFi (w szczycie będzie ok. 5 klientów) oraz gigabitowym ethernetem (nie chcę dodatkowego zewnętrznego switcha przy routerze). Router służył będzie przede wszystkim do rozdzielania łącza ADSL i sterowania względnie sporym ruchem wewnątrz LAN (dziennie pomiędzy urządzeniami wymieniane jest ok. 60+ GB danych). Chciałbym też w celach poznawczo-rozrywkowych postawić na nim serwer www ze statyczną i generującą baaaaardzo mało ruchu stroną (szacuję może jedno wejście na tydzień :-)) dostępną z zewnątrz oraz blogiem (pewnie Wordpress, chyba że polecacie coś prostszego, bo potrzebuję jedynie tekstowe wpisy i RSS) tylko dla lokalnych komputerów.

Na chwilę obecną wzbudził moje zainteresowanie Netgear WNDR3700, ale niepokoją mnie całkiem spore ilości zgłaszanych przez jego użytkowników problemów. Domyślam się, że jest to wina fabrycznego firmware'u, ale jednak chciałbym się upewnić, że pod OpenWrt wszystko jest OK. Poza tym zastanawiam się czy 680 MHz i 64 MB RAM wystarczą do wyżej opisanych zastosowań?

Jeśli uważacie, że WNDR3700 lepiej sobie darować, to w takim razie co polecacie? Chciałbym na ten router wydać maks. ok. 300-350 zł.

Z góry dziękuję za wszelkie opinie w tej sprawie.

Zbyt dużo tych gratów się mi już uzbierało, żeby je teraz wypisywać w sygnaturce… ;-)

2

Odp: Nowy router - co polecacie?

Ja bym sobie darował. Kupił za to WNDR3700v2 smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Heh... innych to już chyba się kupić nie da, w każdym razie ja już v1 nigdzie nie widziałem, nią byłbym nawet bardziej zainteresowany, bo może i ma tylko 8 MB flash (16 MB w v2), ale i tak mam zamiar zrobić exroot'a, a w v2 podobno coś sknocili z antenkami 5 GHz.

W każdym razie mam rozumieć, że ten router (mniejsza już o wersję) powinien spełnić moje oczekiwania, tak?

btw - dalej przygarniasz uszkodzone routery? Bo z TP-Link'iem już chyba nic nie będę robił...

Zbyt dużo tych gratów się mi już uzbierało, żeby je teraz wypisywać w sygnaturce… ;-)

4

Jak chcesz wysłać do mnie to tak.

5

Ja moge polecic ze swojej strony i z czystym sumieniem d-link dir-825.  tongue

ZyXEL NBG6716 (Gargoyle by obsy)

6

Z mojej strony polecam

buffalo wzr-hp-g300nh

dobra cena  a daje duzo mozliwosci

smile

7

Albo ag300n, jeszcze wiecej ramu/flash.

8

Witam
Podepnę się pod temat, gdyż też szukam nowego routera.Zastanawiam się Netgear WNDR 3700v2 lub Buffalo WZR-HP-AG300H zależy mi na dualband aby przesyłać filmy na telewizor.Chciałbym podłączyć drukarke i dysk twardy.
Czy pod Buffalo też będę mógł wgrać Gargoyle żeby móc drukować

9

wndr3800 (ma więcej ramu). na AG300H nie ma backfire, więc nie ma i gargoyle. Trunk jest.