1

Temat: Czy już czas na kamikaze 8.9?

Witajcie,
Jestem użytkownikiem x-wrt (obecnie 7.9) na WL500gp od paru lat, ale po wstępnych niepowodzeniach w zaawansowanej konfiguracji odpuściłem, a jako ze router chodzi, nie było powodu aby w nim grzebać. Ostatnio jednak po upgrade ubuntu  (przeszedłem na gnome, bo nowe KDE mi się nie podoba) zauważyłem że mam problemy z sambą (pod ubuntu nie widzi zasobów z openwrt, widzi za to windowsowe z XP). Ponieważ nie jestem ostatnio w temacie, bardzo proszę o uświadomienie mnie na temat stanu postępu w następujących tematach:
1. Warto przesiadać się na 8.9RC1 z 7.9? Widać jakieś znaczące postępy (zwłaszcza w webifie2)?

2. Jaki jest stan stabilności wersji z kernelem 2.6 - w 7.9 było tyle bugów że ledwo chodziło? Mam wsadzoną WIFI athreosa wiec nie ma już problemu z WIFI...

3. Próbowałem przejść na k2.6 bo w k2.4 miałem problemy z UMTS'em (usbserial z za małym buforem), ostatecznie temat porzuciłem. Widzę że na eko są opisy i brakujące mi moduły do k2.4, jakieś doświadczenia w temacie? Może komuś udało się zrobić konfiguracje multiwan (ethernet + UMTS jako automatyczny backup).

4. Do torrentów używam yodctcs, fajne ale niestety ctorrent pracuje u mnie mało stabilnie już przy 3+ torrentach jednocześnie. Jakie macie doświadczenia z innymi  ściągarkami? Chciałbym nawrzucać torrentów, a potem po tygodniu lub dwóch cieszyć się pobranymi plikami, bez konieczności codziennego monitorowania stanu, przy w miarę optymalnym wykorzystaniu łącza (znaczy nie 1 torrent na raz). 

5. Na moim routerze ma chodzić oprócz standardowej funkcjonalności samba, torrent, jakiś qos i proxy (lub vpn) dla normalnego dostępu do netu z pracy (ech ci amerykanie powymyślali te durackie web filtry, bo wirusów usuwać nie umieją smile ). Ktoś ma taką konfigurację? Jest szansa aby to stabilnie chodziło?

6. Co myślicie o packetprotector.org? Wydaje się być najbardziej żywą z odmian openwrt i ciekawą pod względem bezpieczeństawa...

7. Jak radzicie sobie z  upgrad'em openwrt, jak ktoś narzeźbił jak ja w swoim to nie bardzo chce to robić na nowo po każdej zmianie wersji bazowej?

Są jeszcze inne fajne rzeczy, ale boję się że router nie pociągnie... 
Podobny temat napisałem też na http://openwrt.eu/viewtopic.php?pid=142#p142 ale tam śiakoś tak pusto, mam nadzieje że nikt się nie obrazi...
Pozdrawiam,
Mozdyn

2

Odp: Czy już czas na kamikaze 8.9?

1. webif2 nie ma. Znaczy jest, ale instalowany dodatkowo. standardowo jest luci
2. Bo po wydaniu 7.09 pojawiły się patche stabilizujące atherosa.
3.
4. rtorrent? Z nakładką graficzną typu ntorrent czy wtorrent?
5.
6.
7. Pliki w większości wypadków są takie same - co najwyżej dodano więcej opcji. Więc w teorii podmieniasz i tyle. W praktyce - zależy od pakietu

PS. 32MB ramu na to wszystko wydaję się być mało, zwłaszcza że chcesz z tego maszynkę do torrentów. Jak bym wymienił asusa, ale to tylko IMHO.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

2. Się narobiło tych interfejsów ... Który z nich jest obecnie najbardziej zaawansowany/rozbudowany? Osobiście skłaniałbym się ku webifowi, bo go znam i jest już prawie stabilny, ale może jest coś lepszego...
4. Jak wygląda kwestia wydajności  i użyteczności (w porównaniu z yodtcts) rtorrenta z nakładką? Szczerze mówiąc myślałem raczej o transmission, tam były kiedyś kolejki.
7. Przy flashowaniu na nową wersję cały system się nie ora? A może dodatki masz na osobnej partycji? Nie robiłem do tej pory upgrade'u systemy w ramach kamikaze, jedynie z white russian na kamikadze ...
Piszesz wymienić ASUSA, tylko na co? PC za dużo prądu biorą, już nawet myślałem żeby drugiego ASUSA kupić i podzielić funkcjonalność router osobno, NAS+torrenty osobno.

4

Z interfejsów - masz jeszcze gargoyle, który jest najciekawszy smile. A tak swoją drogą to lepiej wszystko wyrzucić i robić z konsoli.

rtorrent jest chyba najwydajniejszym program do torrentów. Nakładka jak nakładka - jak nie chesz w konsoli masz po prostu przyjemny interfejs do dodwania i obsługi torrentów.

Przy przejściu z 7.09 na 8.09 i tak musisz zflashować cały system. Natomiast 8.09 zawiera już mechanizm (sysupgrade) który pozwala na ponowne flashowanie ruyera bez straty konfiguracji (po prostu robi sobie backup a później go odtwarza).

A co do komputerów - poczytaj u mnie o Alixach. Alix nie pobiera więcej prądu niż Asus (ba sam zasilacz jest chyba 8 watowy). A masz silniejszy procesor, wiecej ramu i wydajniejsze USB.

5

W międzyczasie znalazłem te Alixy... Fajne ale dość drogie ( za samą płytkę 500zł, a trzeba jeszcze obudowę i zasilacz).
Chyba jednak pomęcze jeszcze ASUSA, a potem zobaczymy.
Dzięki.

6

Zależy od wersji, ale generalnie tak - są dość drogie.