Temat: Gubienie konfiguracji klienta OpenVPN na WRT1900ACS.

Witam,

Dotyczy Gargoyle 1.13

Mamy kilka identycznych routerów w kilku lokalizacjach działających jako klient OpenVPN.
Czasami zdarza się, że po restarcie "prądowym" np.  przerwy w dostawie  klient OpenVPN na routerze nie wstaje i trzeba go skonfigurować od nowa. Reszta konfiguracji na routerze jest ok. Wszystko działa.

Czy znacie rozwiązanie takiego problemu. Zdarza się to losowo, od czasu do czasu, ale tylko po restarcie prądowym.

Czy ma ktoś pomysł na coś takiego?

2

Odp: Gubienie konfiguracji klienta OpenVPN na WRT1900ACS.

Jesteś pewien że gubi ten jeden plik czy przełącza się na drugą partycję?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Raczej nie bo absolutnie wszystkie ustawienia są zachowane. Sieć lan, wifi, wszystko gra. Tylko jest OpenVPN "Nie uruchomiono". Próba uruchomienia OpenVPN nic nie daje.

4

Mam taki przypadek teraz.
OpenVPN działał, ale po którymś restarcie prądowym nie działa.
Kiedy otwieram 'Konfiguracja'->'OpenVPN' mam formularz konfiguracja OpenVPN i wybrany 'Klient', ale w formularzu mam pusty adres, pusty port  i tylko 3 linie w konfiguracji:

down /etc/openvpn.down
script-security 2
up /etc/openvpn.up

Pola z certifikatami zawierają prawidłową zawartość certifikatów od CA do TA tak jak powinno być.

5

Zakładając że nic nie zrmodyfikowało konfiguracji - to być może pada ci flash lub rozsypuje się system plików. Patrz w logi czy nie ma niepokojących komunikatów.

Jesteś pierwszy z takim problemem, więc raczej strzelam na problem z flash czy filesystemem.

6 (edytowany przez damianusm 2021-07-07 18:55:55)

Dzieje się tak na różnych routerach ale wszystkie to WRT1900ACS - nie tylko na jednym. Po ponownym załadowaniu konfiguracji działa i też można wielokrotnie restartować i wstaje, ale do pewnego czasu i znowu trzeba konfigurować.

W jakiej lokalizacji i pliku siedzi ta konfiguracja?
Zbadam zawartość przed i po wystąpieniu zdarzenia.
Jakie jeszcze pliki przejrzeć przed i po zdarzeniu, co mogłoby pomóc w wybadaniu problemu?

7

/etc/config/openvpn
/etc/openvpn/*

No i logi.

8

Będę badał i podzielę się.

9 (edytowany przez Królik 2021-07-07 20:45:44)

Miałem coś podobnego na tym samym modelu. Ubi sobie przestało radzić z nowymi plikami. Stare działały super a nowe się nie tworzyły i znikały. Pomogło zaoranie systemu przez sysupgrade do kolejnej wersji.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

10

Królik, tylko że ja mam Gargoyle 1.13 i nie ma kolejnej wersji. Związane ręce.

11

Po prostu wgraj inny obraz żeby zaorał cały flash i wgraj ponownie gargoyle.