1

Temat: Chińskie chipy

Przyzwyczailiśmy się już że w routerach mamy układy SoC różnych producentów - Qualcomma, Mediateka, Broadcoma, Marvella. Jest to takie oczywiste że nie zwracamy uwagi na innych mniejszych producentów. Obecnie na świecie mamy spory kryzys związany z brakiem dostępnych chipów i długimi terminami dostaw, więc niektórzy zaczynają rozglądać się za czym innym.

Zapowiedziany nowy router od GL.iNet o nazwie kodowej Opal (GL-SFT1200 - specyfikacja sprzętu dostępna jest tutaj) dostaje serce pochodzące prosto z Chin - SIFLOWER SF19A28, dwurdzeniowy SoC taktowany zegarem 1GHz. GL.iNet swoje produkty opiera o forka OpenWrt, więc można mieć nadzieję że SDK do niego będzie w takiej czy innej formie dostępne.

Jak ten układ będzie się zachowywał - dopiero zobaczymy, ale już teraz można zrobić szybką ankietę - czy uważasz czytelniku, że ten chip ma szansę znaleźć swoje miejsce na naszym świecie routerów?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2

Odp: Chińskie chipy

W sumie ciekawa opcja. Rozszerzony zakres temperatur scalaka wskazuje, że myślą producenci chipa myślą o urządzeniach przemysłowych lub automotive. Dobrze, że rynek się powiększa.

Zobaczymy tylko jak wydajność i stabilność.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

3

Wygląda trochę jak RTL8685. Można już sobie obejrzeć SDK (kernel 4.14, OpenWrt 18.06, oczywiście najistotniejsze sterowniki chyba tylko w formie binarki): https://github.com/Siflower/1806_SDK

4

sfhnat jest...

5

Za jedyne $29.90 można sobie kupić router od gl-inet na tym chipie: https://store.gl-inet.com/products/gl-s … nd-openvpn O ile ktoś mieszka w US, bo na Europę nie ma...

6

Odkopuje smile
Od jakiegoś czas mam Opala (GL-SFT1200), kupiony na ALI za jakieś 115zł.
Jest całkiem ok, bez problemowy, wifi w małym mieszkaniu działa dobrze.
Brandowany Openwrt na plus, bez problemów. GUI dział żwawo, można doinstalować LEDE - ale nie za bardzo widzę potrzebę.
Duży minus to bardzo slaby zapis i odczyt z dysku po USB (1-2MB/s)
Ze względu na słabą obsługę HDD oraz małą ilość portów LAN, przesiadam się na Flint.
Polubiłem się z marką GL.inet i jakoś nie za bardzo ciągnie mnie z powrotem do Tp-link'ów i Linksyów

7

Dla większości główną wadą jest właśnie brak czystego openwrt na to. Niektórzy narzekają na ich forka, głównie dlatego jest oparty na starym openwrt, starym kernelu i nie ma w nim aktualnych rzeczy które dostępne są w openwrt. Ale jak wystarczy ci używanie tego w zakresie jakim gl-inet zdefiniował i nic więcej nie potrzebujesz to czemu nie. Sprzęt hardwerowo zwykle jest zacny i w większości przypadków sprawuje się dobrze.