1

Temat: Co zamiast Gargoyle do 1043nd v2?

Witajcie.
Do tej pory korzystałam z Gargoyle 1.6.2.2 i lepiej lub gorzej wszystko śmigało. Problem zaczął się po zwiększeniu prędkości przez Multimedię z 120 na 300Mb/s. Nagle przycięło transfer. Dostałam teraz modem Technicolor. Zmieniłam Gargoyle na 1.12 i bez zmian. Wróciłam więc do firmware TPlinka i na PC po kablu jest 300 ale wifi totalna nędza. Upload jest większy niz download i to przy samej antenie. Zależy mi na 2.4GHz bo przesyłam net ojcu. Mam porządną antenę na balkonie i ojciec spokojnie łapie net w drugim budynku. Tzn było ok, do czasu zmiany prędkości od MM. Wszelkie zmiany kanałów itp nic nie dają. Mogę siedzieć z telefonem na antenie i tez bedzie mizerny wynik. Nie oczekuję dużo, spokojnie by wystarczyło stabilne 40 MB/s. Zanim rzucę tym routerem o ścianę postanowiłam jeszcze wgrać mu coś innego. Moje pytanie brzmi co? Rozumiem, że są ograniczenia związane z urządzeniem, z pamięcią. Stąd tez nie brałam się za Gargoyla 1.13. Poradzicie co mogę jeszcze spróbować zrobić?  Mam jeszcze Archera c80 i jak dla mnie działa spoko ale ogranicza mnie potrzeba przesyłu neta dla ojca i tym samym korzystanie z routera z możliwością dokręcenia mocnej anteny. sad Nie mam bladego pojęcia jakiego oprogramowania spróbować. Nie jestem za bardzo specem.

2

Odp: Co zamiast Gargoyle do 1043nd v2?

Zainstaluj gargoyle 1.13. Masz jeszcze dosyć ramu na to.
Ew zwykłe openwrt. I później włącz flow offloading.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez frauka 2021-06-13 23:45:18)

Zainstalowałam, wygrałam polecenia. Wszystko ładnie, pięknie, net mocniejszy. Wpisałam na sztywno IP dla dwóch urządzeń po LAN i z routerem nie ma łączności.  Co robić?

4

Uruchom w failsafe i popraw to co zepsułaś.

PS - ktoś już kiedyś zgłaszał że dodanie static dhcp powoduje mu brak dostępu do internetu (ale nie że nie ma kontaktu z routerem). Pobaw się trochę i znajdź sytuację kiedy możesz to powtórzyć, żeby można było zobaczyć co się dzieje.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Poprawiłam co zepsułam i na razie nie grzebię w DHCP bo mnie z rodziny wypiszą wink Net po kablu chodzi 300 Mb/s, Wifi 2.4GHz prawie 50 ( mogło by być lepiej), ojciec 100m dalej łapie 30 i gra muzyka. Może za jakiś czas nabiorę chęci na psucie i sprawdzę jeszcze raz czy wywołam ten błąd.