1

Temat: Mikrotik konfiguracja

Dzień dobry,
Poszukuje kogoś kto odpłatnie pomoże w konfiguracji MT przy okazji objaśniając co robi.
W tym konkretnym przypadku potrzebuje jeden z portów lan wyizolować od pozostałych - tak żeby miał dostęp do WAN ale do pozostałej części LAN już nie.
Jest człowiek który się ogłasza na OLX ale cenę jaką podał trochę za wysoka. Chciałbym się zamknąć w kwocie do 200 zł.
Pozdrawiam,
Przemek

2

Odp: Mikrotik konfiguracja

Kompletnie nie na temat forum. Przenoszę do działu inne.

Nie wiem w czym widzisz problem. Zrób sobie dodatkowy bridge, dodaje do niego te dwa porty i w firewallu zmień wan z jednego portu na bridge.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Sorry za offtopa.
Problemu dużego nie widzę, metodą prób i błędów plus informacje z sieci i sobie poradzę.
Nie znam się tak jakbym chciał na Mikrotiku i w ogóle zarządzaniem tego typu urządzeniami. Stąd pomysł żeby ktoś poświęcił mi trochę czasu za wymysł Fenicjan. Ja będę miał ewentualnie wsparcie którego bardziej potrzebuję mentalnie niż fizycznie. Co oczywiście też zaoszczędzi mój czas i pozwoli pominąć pewnie, jakieś oczywiste błędy.
Nie siedzę, nie czekam - działam...
Dzięki

4

Cezary, dzięki za wskazówkę.
Poradziłem sobie. Mam zrobione jak chciałem - czyli Jeden z komputerów wyizolowany, nie ma dostępu do sieci wewnętrznej a co więcej wychodzi na świat ze swoim publicznym adresem.

Pozdro,
ps
Kawka następna poszła a ja bogatszy jestem o wiedzę i co najmniej 2 stówki które proponowałem za pomoc smile