Temat: Openwrt wndr3700

Router netgear wndr3700
Poprawnie instaluje najnowsza wersję OpenWrt 21.02

Następnie staram się zrobić extroot Ponieważ jest za mało pamięci i nie mogę nawet zrobić aktualizacji, w czym jest problem korzystałem z różnych poradników i nie wychodzi mi to, raz tylko się udało z poradnika z forum eko one pamięć zwiększyła się ale jak zrobię jedna aktualizacje wychodzą błędy i pamięć obniża się jakby extroot przestał działać nie rozumiem tego może ktoś mi pomóc zdalnie lub poprowadzić co mam zrobić albo jakie wyniki wkleić tu na forum

2

Odp: Openwrt wndr3700

Wszystko jest tak jak ma być. Robiąc aktualizację robi się we flash i przywraca się domyślna konfiguracja, więc i extroota nie będzie po aktualizacji. Po prostu znów go robisz jak wykonujesz aktualizację.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez michalik 2021-05-23 15:05:41)

jestem trochę początkujący, aktualizacje ma się rozumieć chodzi o dodatki wchodzę w oprogramowanie robię aktualizacje listy i pokazują się aktualizacje modułów więc robię aktualizacje

4

Aktualizację całego firmware. Nie rób aktualizacji pakietów jeżeli nie wiesz których możesz a których nie.

5

Rozumiem czyli aktualizacja pakietów nie jest tak ważna jak myślałem że trzeba to robić tak samo jak przykładowo aktualizacje windowsa, więc jak zainstaluje OpenWrt 21.02 i nie chce robić aktualizacji pakietów to w sumie nie potrzebuje więcej miejsca

6

Użyłeś złego doboru słów. Jest ważna, ale niektóre rzeczy możesz zaktualizować tylko przez wgranie nowego aktualnego firmware. Generalna zasada - jeżeli wychodzi nowy obraz, nowa wersja, nowy build - to instalujesz. Nie bazuj na tym że zaktualizowałeś pakiety i wszystko jest ok, bo w pewnym momencie pakiety przestają być aktualizowane (jak dane wydanie przestaje być wspierane).

7

Co może być źle jeśli extroot działa pamięć zwiększoną instaluje pakiety poprawnie ale nie przyjmuje ustawień chce usunąć interfejs wciskam zastosuj i zapisz - wprowadzanie zmian - po odświeżeniu interfejs pojawia się ponownie tak jak był nie mogę nic zrobić nic zmienić

8

Zapisz z konsoli i zobacz czy działa. Jeżeli nie to dopiero będziemy badać problem.

9

jest zapchany ROM
Filesystem                Size      Used Available Use% Mounted on
/dev/root                 5.0M      5.0M         0 100% /rom
tmpfs                    28.6M    280.0K     28.3M   1% /tmp
/dev/sda1               772.8M      2.8M    724.6M   0% /overlay
overlayfs:/overlay      772.8M      2.8M    724.6M   0% /
tmpfs                   512.0K         0    512.0K   0% /dev

10

Nie jest. /rom zawsze pokazuje 100%, a to co cię interesuje to /overlay.

11

Poradziłem sobie już działa na systemie plików jffs,
Przy okazji już w tym temacie mam jeszcze jedno takie pytanie mam dysk NAS który ma dwie karty sieciowe na dysku mam uruchomiony serwer www na porcie 80 chciałbym routerze wydzielić osobną sieć dla serwera www

12

Czytaj https://eko.one.pl/?p=openwrt-guestnetwork