Temat: 1043ND v2 - Światłowód 300/50

Mam dwa pytanie. Może ktoś pomoże.

Znany operator kopie mi światłowód.
Używam 1043Ndv2, leciwe ale do moich potrzeb doskonałe.
Ale dziś nie obsłuży takiej prędkości 300/50. Znalazłem wątek o flow offload.
Mam samodzielnie zrobiony/przycięty obraz.
Luci 19.07.7 Kernel 4.14.221

Ale taka opcja tam nie występuje.
Jaki pakiet trzeba doinstalować aby uruchomić flow offload i gdzie go szukać.

A drugie pytanie pakiet MWAN3. WANA - optyka, WANB - model backupowy Hilink LTE.

Czy możliwe jest takie skonfigurowanie trybu backup aby modem był wylogowany z sieci a dopiero przy zaniku WANa logował się podnosił łącze. Może ktoś przećwiczył taki tryb współpracy z Modemem LTE. Może trzeba zamienić Hilink na modem klasyczny?

2

Odp: 1043ND v2 - Światłowód 300/50

W firewallu: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … lowoffload i  powinieneś  mieć to domyślnie w systemie: pakiet kmod-ipt-offload

Generalnie mwan3 do tego nie służy. Oba łącza powinny być aktywne. Aczkolwiek w przypadku zaniku pierwszego łącza możesz na hotplugu (lub w mwan3.user) uruchamiać drugie łącze. A czy to zrobić na hilinku (wykorzystując api hilinka) czy na zwykłym - to już jak wolisz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ha, to mam niekompatybilny kernel. muszę zrobić obraz na innej wersji.

4

To od razu mam pytanie jak będę chciał do obrazu wkompilować sobie flow offload to jak to zrobić, żeby działało. Bo czytałem wwątkach, że nie wystarczy dołożyć pakietu.

5

Nie wiem co czytałeś, ale to jest po prostu moduł. I nie wiem czemu go wywaliłeś, jak on domyślnie jest w obrazach.

6

Ok, zrobię obraz od zera, pytanie jako Target System wybrać zwykły ATH79 czy może lepiej ATH79DTS, ten drugi będzie miał mniejszy kernel i w wyniku obraz?

7

Chciałeś zapytać czy ar71xx czy ath79. Wybierz ath79, bo tylko ten istnieje obecnie, więc się przyzwyczajaj do niego.

8

To jeszcze pytanie. czy jak mam wygenerowany i zapisany katalog bin/targets z poprzedniego przygotowania obrazu. To czy jestem w stanie zaimportować jego konfigurację jakoś, żeby nie robić tego ręcznie?

9

zrób make menuconfig, zmień na ath79 i swoje urządzenie, zapisz. Reszta powinna zostać tak jak miałeś wybrane (co jest złe, bo już piszesz że wywaliłeś niektóre rzeczy)

Zacznij od początku.