1

Temat: migracja z 19.07 do 21.02.0-rc1

przymierzam się do przejścia  z 19.07  do v21.02.0-rc1  .
Wykonałem wstepną kompilacje podstawowego systemu poszła bez zająkniecia  ( tylko tak  dla  odniesienia  nowej maszynki Cezarego  , kompilacja na laptopie Intel Core i5-5200U  8GB ram  - procek 5 gen  ,  = czas  równe 2 godz . wybrany tylko 1 router  , make V=s -j1  ) 
Pytanie  czy  moge przenieśc do katalogu files :
1-  etc/config   ( dhcp,firewall,fstab,minidlna,mosquitto,network,nlbwomon,samba,system,wireless)
2-  etc/init.d
3 -etc/samba
4-  ethers ,hosts, firewall.user ,fstab,profile , rc.local
albo inaczej  które  uległy zmianie   - czego nie przenoscić  - ustawić od nowa ???

2

Odp: migracja z 19.07 do 21.02.0-rc1

firewall/newtwork/wireless/system są inne, tego nie przenoś

Ja nie kompiluję jednego urządzenia. Ja kompiluję kilka architektur po kilkanaście razy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Ja nie kompiluję jednego urządzenia. Ja kompiluję kilka architektur po kilkanaście razy..

Tak  zdaję sobie sprawę z tego -  w Twoim przypadku to była przepaść  - ale teraz masz najszybszą maszynkę na forum big_smile

4 (edytowany przez ryrzy 2021-04-26 06:29:37)

ad2014 napisał/a:

przymierzam się do przejścia  z 19.07  do v21.02.0-rc1  .
Wykonałem wstepną kompilacje podstawowego systemu poszła bez zająkniecia  ( tylko tak  dla  odniesienia  nowej maszynki Cezarego  , kompilacja na laptopie Intel Core i5-5200U  8GB ram  - procek 5 gen  ,  = czas  równe 2 godz . wybrany tylko 1 router  , make V=s -j1  ) 
Pytanie  czy  moge przenieśc do katalogu files :
1-  etc/config   ( dhcp,firewall,fstab,minidlna,mosquitto,network,nlbwomon,samba,system,wireless)
2-  etc/init.d
3 -etc/samba
4-  ethers ,hosts, firewall.user ,fstab,profile , rc.local
albo inaczej  które  uległy zmianie   - czego nie przenoscić  - ustawić od nowa ???

z ciekawości, dlaczego na jednym wątku kompilujesz? przecież mogłeś 4 razy szybciej neutral

5

Wiem , ale czasami występują błędy i potem i tak aby zdiagnozować trza na 1  . Lecimy na wszystkich  bach błąd , dalej leci na 1 i  w sumie wychodzi dłużej .
W zasadzie robię najpierw system podstawowy , a potem dokładam swoje  i przy 2 kompilacji włączam już wszystkie rdzenie . Może robię na około  ale skutecznie.
Ciekawy jestem  : Cezary a Ty jak uruchamiasz pierwsza kompilację na te wszystkie architektury  ?

6

Ja zanim kompiluję ostateczne obrazy to przynajmniej przez tydzień mam swoje kompilacje i testowanie czy wszystko chodzi co chcieli zepsuć. Więc mam pewność że działa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

ad2014 napisał/a:

Wiem , ale czasami występują błędy i potem i tak aby zdiagnozować trza na 1  . Lecimy na wszystkich  bach błąd , dalej leci na 1 i  w sumie wychodzi dłużej .
W zasadzie robię najpierw system podstawowy , a potem dokładam swoje  i przy 2 kompilacji włączam już wszystkie rdzenie . Może robię na około  ale skutecznie.
Ciekawy jestem  : Cezary a Ty jak uruchamiasz pierwsza kompilację na te wszystkie architektury  ?

jak jest błąd to się wywali przy kompilacji i dopiero wtedy włączasz z debugowaniem i patrzysz co sie dzieje. Po co sobie utrudniać życie neutral

8

Tym bardziej, że to co już skompilował, nie kompiluje drugi raz. Generalnie szybciej jest.