Temat: WRT1900ACS - brak WIFI 2.4 GHz.

Witam,

Chciałbym się upewnić. Mam nowiutkiego Linksysa WRT1900ACS i podejrzewam, że ma zepsute WIFI 2.4 GHz. Czasami "na zimno" sieć 2.4 GHz się pokazuje, ale po restarcie po 10 minutach już jej nie ma. Dioda na routerze dla 2.4 się nie świeci. 5 GHz działa normalnie.
2.4 GHz nie działa zarówno na oryginalnym firmware jak i na Gargoyle.

Testowałem drugi, identyczny router w tym samym miejscu, na tym samym zasilaczu i działa bez zarzutu więc nie jest to kwestia zakłóceń.

Czy od razu mogę uznać, że jest zepsuty i go odesłać do reklamacji, czy jest szansa, że coś się przestawiło?
Czy jeżeli wcześniej zainstalowałem Gargoyle to nie będą się burzyć, że kombinowałem?

Pozdrawiam

2

Odp: WRT1900ACS - brak WIFI 2.4 GHz.

Np. używsz dysku na usb 3.0 który zakłóca transmisję na 2.4G (to normalnie) lub używasz czegoś innego w pobliżu co ma wpływ na radio.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie używam i nie używałem dysku. Tylko go wczoraj rozpakowałem (nówka) i zainstalowałem Gargoyla.
Niestety nie zauważyłem, że nie działa 2.4 WIFI po rozpakowaniu. Trochę takich routerów przerobiłem więc nie spodziewałem się, że coś takiego może się wydarzyć. Mamy w temacie trochę badawczym już 3 takie routery. Niestety potrzebujemy 2.4 GHz.

Dla pewności przeniosłem go w zupełnie inne miejsce, z dala od wszystkiego elektronicznego, zrobiłem default na oryginalnym firmware i w ogóle sieć 2.4 nie jest widoczna. 5GHz normalnie lata bez przeszkód. Jak wyłączam 5GHz to tracę kontakt.

Drugi nowy działa normalnie w tym samym miejscu, na tym samym zasilaczu.

Możliwe, że jest zrąbany układ od 2.4Ghz? Spotkał się ktoś z takim czymś? Będą kręcić wąsem przy reklamacji?

4

Jak nie działa na oryginalnym sofcie, to tak, możliwe że jest uszkodzony. Złóż reklamację.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Myślałem, że jest jakiś pstryczek o którym nie wiem smile
Dziękuję, temat zakończony.