1 (edytowany przez Wafer 2021-04-04 14:01:06)

Temat: Dwie lokalizacje, jeden LAN na routerach.

Witam,

Dawno mnie tu nie było, a dokładnie od ~2015 kiedy postawiłem swój 1043ND na Gargoyle który działa do dziś bez dotykania.

Ale sprawa ma się inaczej, potrzebuję połączyć dwie lokalizacje w jeden wspólny LAN, tak aby komputery, drukarki  i NAS się widziały jak w sieci lokalnej.

Najlepiej jest zrobić VPN na routera tak aby każdego nowego laptopa nie było trzeba konfigurować. Dawno temu zrobiłem to na swoim 1043ND i 841N i działa.

Problem w tym że teraz w jednej lokalizacji mam Linsysa EA6900 a w drugiej 841N v.14

Pytanie czy da się na nich coś wykombinować ? (bez zbędnego nadmiaru pracy, lutowania pamięci itp. 'skomplikowanych' operacji)

Jeśli nie to jaki najtańszy router spełni moje wymagania ? Zakup dwóch sztuk to nie problem, ale tak wypadłem z tematu że wczoraj cały wieczór czytałem listy kompatybilności i nie znalazłem w sumie nic... no przynajmniej nic tańszego od Tp-Linka C7.

Nie ukrywam że najlepszym rozwiązaniem byłby 841N, ale w aktualnej sprzedaży jest v.14, rozumiem że Gargoyle na niego skończyło się wraz z v. 9? (Pytam o nie, bo nie dość że są bajecznie tanie, to jeszcze mam ich pod dostatkiem bo często wykorzystuję do monitoringu).

A może niekoniecznie trzeba iść w Gargoyle, tylko polecicie jakieś routery które mają opcję VPN w fabrycznym oprogramowaniu ?

W gwoli ścisłości dodam że oczywiście dostęp do internetu będzie brany lokalnie (z routerów światłowodowych), a VPN wykorzystywany jedynie do lokalnego ruchu między komputerami, NAS'em i drukarką).

Pozdrawiam, z góry dziękuję za odpowiedz i przepraszam za pewnie trywialne pytanie, ale naprawdę dawno w tym nie siedziałem, a aktualnie zaszła taka potrzeba i chciałbym to zrobić we własnym zakresie.

//edit
Co do routerów z fabrycznie wbudowanym VPN to wiem o mikrotikach, ale ze względu na mało-łopatologiczną konfigurację nie chciałbym w nie wchodzić.

2

Odp: Dwie lokalizacje, jeden LAN na routerach.

Możesz na mikrotikach, możesz na dowolnych routerach które mają vpn.

Gargoyle się skończyło bo te routery mają za mało flash na instalację aktualnych wersji gargoyle (albo w czasach gdy wyszło gargoyle nie było zrobionego wsparcia dla danego modelu). Nowe wersje gargoyle oczywiście nadal istnieją.

Możesz zrobić vpn na dowolnym routerze z openwrt, o ile masz tylko miejsce na instalację vpn. Polecam wireguard, choć na czym zrobisz to na tym będziesz miał.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.