Temat: Dwie lokalizacje, jeden LAN na routerach.
Witam,
Dawno mnie tu nie było, a dokładnie od ~2015 kiedy postawiłem swój 1043ND na Gargoyle który działa do dziś bez dotykania.
Ale sprawa ma się inaczej, potrzebuję połączyć dwie lokalizacje w jeden wspólny LAN, tak aby komputery, drukarki i NAS się widziały jak w sieci lokalnej.
Najlepiej jest zrobić VPN na routera tak aby każdego nowego laptopa nie było trzeba konfigurować. Dawno temu zrobiłem to na swoim 1043ND i 841N i działa.
Problem w tym że teraz w jednej lokalizacji mam Linsysa EA6900 a w drugiej 841N v.14
Pytanie czy da się na nich coś wykombinować ? (bez zbędnego nadmiaru pracy, lutowania pamięci itp. 'skomplikowanych' operacji)
Jeśli nie to jaki najtańszy router spełni moje wymagania ? Zakup dwóch sztuk to nie problem, ale tak wypadłem z tematu że wczoraj cały wieczór czytałem listy kompatybilności i nie znalazłem w sumie nic... no przynajmniej nic tańszego od Tp-Linka C7.
Nie ukrywam że najlepszym rozwiązaniem byłby 841N, ale w aktualnej sprzedaży jest v.14, rozumiem że Gargoyle na niego skończyło się wraz z v. 9? (Pytam o nie, bo nie dość że są bajecznie tanie, to jeszcze mam ich pod dostatkiem bo często wykorzystuję do monitoringu).
A może niekoniecznie trzeba iść w Gargoyle, tylko polecicie jakieś routery które mają opcję VPN w fabrycznym oprogramowaniu ?
W gwoli ścisłości dodam że oczywiście dostęp do internetu będzie brany lokalnie (z routerów światłowodowych), a VPN wykorzystywany jedynie do lokalnego ruchu między komputerami, NAS'em i drukarką).
Pozdrawiam, z góry dziękuję za odpowiedz i przepraszam za pewnie trywialne pytanie, ale naprawdę dawno w tym nie siedziałem, a aktualnie zaszła taka potrzeba i chciałbym to zrobić we własnym zakresie.
//edit
Co do routerów z fabrycznie wbudowanym VPN to wiem o mikrotikach, ale ze względu na mało-łopatologiczną konfigurację nie chciałbym w nie wchodzić.