1

Temat: GL.iNet GL-MT1300 (Beryl)

Mam taki router gdzieś pewnie do najbliższego poniedziałku. Jakby ktoś chciał coś się dowiedzieć, sprawdzić itp. itd. to zapraszam.

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

2

Odp: GL.iNet GL-MT1300 (Beryl)

To już raczej poużywaj i ty opisz swoje wrażenia.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Opis zrobię za niedługo smile

Ale chciałbym się dopytać o samo Openwrt. Sprzętowo ten router ma flash 32MB, 256 MB RAM, SOC MediaTek MT7621A (2x880MHz) oraz WLAN na MediaTek MT7615D. Teraz jest Openwrt w wersji 19.07.4 (moim zdaniem skompliowane przez producenta bo przy opkg update pobiera pakiety tylko z ich serwera) + ładna acz (aż za) bardzo prosta nakładka autorska GL Inet. Na forum GL Inet jest jeszcze taka informacja: "you can’t use luci to set wifi because the router uses closed source mtk driver’s". Na opewrt.org ma on wsparcie jako 'snapshot'. Mamy już Openwrt 21.02 (może i niedoskonałe ale jest).

Kupiłem go z założeniem, że zarówno w domu jak i w podróży miałby działać za routerem nadrzędnym tworząc moją własną sieć z VPN (na razie po UDP, ale jak mi się kończy subskrypcja to chcę przejść na Wireguard) + adblock albo adguard home + może jeszcze zrobię sieć gościnną z TOR, jakbym chciał kupić czołg wink Chciałbym też obserowować sobie np.: transfer takim nlbwmon albo co mi tam Adguard Home blokuje. I gdzieś tutaj zaczynają się schody... bo:

1) Czy to, że użyty jest taki a nie inny sterownik MTK do wifi to znaczy, że aktualizacje będzie wypuszczał tylko producent routera i jak postanowi, że to ostatnia wersja Openwrt dla tego routera to po zawodach? Czy jest szansa, że pojawią się dobrze działające sterowniki i będzie można wgrać np.: Twój obraz ? smile To kwestia tylko/aż sterowników wifi czy też jeszcze obsługi SOC?

2) Na próbę doinstalowałem nlbwmon i adblock do tego routera. W tej oryginalnej nakładce się to nie pojawia, trzeba przelogować się do LuCi. Trochę to może być męczące na dłuższą metę, więc patrz pkt 1.

3) Router ma 32MB flash (dlaczego nie więcej nie wiem hmm gdyby miał 128MB to pewnie byłby 10$ droższy) i finalnie nie ma miejsca na Adguard więc reklama "Top-Notch Secure Travel Router" jest lekko na wynos. Mogę zrobić exroota na kartę microSD i mieć więcej przestrzeni, ale czy ta karta będzie tylko na exroota? Czy mogę mieć na niej też np.: folder dostępny przez FTP (robiłbym sobie wtedy 'w drodze' backup na tą kartę)?

4) może masz jakiś inny pomysł? Przejrzałem bazę routerów i w zasadzie to nie za bardzo widzę alternatywę. Czy do takiego zastosowania co napisałem ma być dużo RAM/flash/czy wielordzeniowy CPU. Mam jeszcze TP-Linka WR902AC jak słabiej mogłby to pracować na nim?

4

1) po prostu openwrt ma inne sterowniki. Zwykle mniej wydajne.
3) możesz
4) przecież dowolny router ci może do tego służyć że spinać sieć po vpn. Jakie jeszcze masz wymagania co do routera?

5 (edytowany przez drk 2021-03-15 01:07:06)

Cezary napisał/a:

1) po prostu openwrt m inne sterowniki. Zwykle mniej wydajne.

To jasne, ale czy jestem więc zdany na łaskę i niełaskę producenta routera, bo sterownik nie jest opensource?

Cezary napisał/a:

4) przecież dowolny router ci może do tego służyć że spinać sieć po vpn. Jakie jeszcze masz wymagania co do routera?

Teoretycznie tak, ale zaraz się okazuje, że jednak procek to nie daje rady, albo zasięg wifi jest zły bądź wręcz to nie działa itp itd (to nie zarzut, tylko stwierdzenie smile Z LineageOS jest podobnie). Co do routera to w domowych warunkach do obsłużenia mam (choć nie naraz najczęściej, bo mam tylko dwie ręce wink ): dwa PC, dwa Androidy, NAS, jedno Pi, jedną kamerkę IP (reszta urządzeń pozostałych domowników jedzie z Funboxa). "Na wyjeździe" zostaje mi jeden PC, dwa Androidy, czasem jedno Pi. W idealnym przypadku mam jedno urządzenie, które jak wyjeżdżam to zabieram ze sobą, a w obrazie są wszystkie pakiety (nlbwmon mogę sobie doinstalować). W każdym przypadku na stałe uruchomiony VPN + adblock i reszta co bym zatrzymał więcej danych po swojej stronie. Stąd pomysł był na coś "mocnego".

EDIT: Właśnie zdałem sobie sprawę, że jak zabiorę router bo wyjeżdżam, to mi kamera zgaśnie, bo nie będzie sieci.. pomysł więc z jednym urządzeniem jest umiarkowany. Chyba spróbuję wariant R6220 w domu i WR902AC na wyjazdy (o ile te kiedyś wrócą, bo na razie to jest jak jest hmm) Na moje oko te routery powinny dać radę. Prawda czy fałsz? smile

6

Prawda, powinny dać radę.

7

Sprawdzał ktoś ile wyciąga po wifi? (konkretnie to sensowny ap np uap-pro --(wifi)--beryl--(ethernet)--pc). Szukam czegoś małego do zrobienia bridge bezprzewodowego.