Temat: DNS forwarding dla sieci LAN - dwa serwery DNS
Witam,
mam takie oto zagadnienie - 2 serwery DHCP (rozne zakresy) i DNS w sieci LAN.
Jednym z nich jest OpenWrt i to moj glowny serwer DHCP i DNS (i firewall itd).
Drugi to rPI jako backup dla szczegolnych przypadkow braku zasilania (dziala z opoznieniem zeby nie bylo wyscigu, kiedy oba sa dostepne; rPI nadaje adres tylko kiedy OpenWrt nie ma zasilania).
Na moment braku pradu wszystko dziala ladnie, bo polowe sieci mam na UPS lacznie z PI. Problem zaczyna sie kiedy zasilanie wraca i proste urzadzenia (np sonoffy albo inne ktore dzialaly z baterii jak telefony) dostaja adres z rPI zanim OpenWRT sie uruchomi lub po prostu zostaje im adres z rPI z poprzedniego restartu. Powoduje to sytuacje kiedy komputery w sieci LAN skierowane na OpenWrt (default) nie moga rozwiazac adresow nadanych przez rPI. Win10 w dodatku jakos tak dziala ze jak ma skonfigurowane oba serwery to zawsze uzywa pierwszego i zawsze sie wywala na NX domain (Ubuntu zauwazylem dziala nieco inaczej). Idealnym bylaby opcja forwardingu na OpenWRT tak jak to robi dla adresow z internetu ale nie wiem jak to zrobic dla tej samej domeny (czy sie w ogole da?). Jakies sugestie?
Nie chce przenosic wszystkiego na rPI, zas nie moge po prostu dodac UPS do OpenWRT bo jesli kilka switchy po drodze ktore tez by musialy miec UPS i w dodatku kazdy swoj co nie wchodzi w gre.