Temat: Gargoyle 1.13 QoS TL-WDR4300

Cześć,
Zrobiłem dzisiaj update gargoyla do 1.13 bo obcinalo mi internet z 300 na 150.
Niestety wraz z updatem gargoyle nie mam juz QoSa, brak miejsca w pamieci.
Wywaliłem wszystkie pluginy jakie nie uzywam przez putty czyli:
-usb pinter
-usb storage
-wifi schedule
- plugin adblocka
- wake on lan
Niestety dalej wyswietla brak pamieci. Wielkosc obrazu gargoyla 1.12 i 1.13 znowu tak sie nie rozni a dalej niema miejsca.

I tu jest pytanie. Co jeszcze moge usunac abym mógł zainstalować QoS.

2

Odp: Gargoyle 1.13 QoS TL-WDR4300

Nic, jeżeli sam czegoś nie instalowałeś to nie możesz tego odinstalować. To co zrobiłeś spowodowało tylko że straciłeś jeszcze więcej miejsca.

Tak, 1.13 bazujące na OpenWrt 19.07 jest większe. Zrób sobie extroota to zainstalujesz dodatkowe pakiety.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Is your build different cezary? QoS should be included in 1.13 ath79.usb which this is part of?

4

Yes, in my build for some 8MB devices, I removed QoS to save space.

5

Cześć,
Zrobiłem extroota i zainstalowalem QoSa. Potem cos zepsułem hmm

Net działał mi z pełną przepustowośćia 300 Mbps. Zrobiłem przywracanie konfiguracji z wczesniejszego gargoyla. Zauwazyłem, że QoS nie przyporządkowuje mi klas. Postanowiłem więc wrócić do ustawień domyślnych i ponownie zrobiłem extroota.
Po tym zabiegu (a moze zrobiłem jeszcze cos??) mam ograniczoną przepustowośc łacza. W speedtescie osiąga coś koło 80 Mbps.
Pytanie co mogłem zepsuć i czy ktoś wie jak to naprawić. "Ktoś" to mam oczywiscie na myśli Cezarego big_smile

6

"Ktoś" nie ma pojęcia co zepsułeś. Może miałeś flow offloading włączony?

7

Wlasnie dla opcji flow offloading wgralem gargoyle 1.13. Podejrzewam ze domyslnie jest ona wlaczona i jakos mogla sie wylaczyc Probowalem sprawdzic jej status i znalesc ja wogole w menu, albo jestem slepy albo jej  niema. Probowalem rowniez przez putty uzyc koment openwrt ale juz wiem ze  ie tedy droga, gargoyle to  nie openwrt...

Probowalem rowniez od nowa wgrac gargoyla 1.13 plikiem .sysupdate z menu gargoyla .Tez nie. Na tym moje pomysly   i wiedza sie konczy.

8

Ona nie jest domyślnie włączona i nie ma jej w menu. Tylko w konsoli: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … lowoffload włączenie jej może spowodować że qos będzie dziwnie działał.